Również kupowałem Arive ze względu na możliwość montowania wewnątrz dysku. Najpierw kupiłem 210. Potem dokupiłem dysk 2TB Samsunga HD204UI. Jak zaczęły się problemy z ze znikaniem plików doczytałem że problem może być związany z firmwarem dysków wyprodukowanych do grudnia 2010. Firmware został zaktualizowany wg zaleceń producenta ale problem znikania danych pozostał. W między czasie zakupiłem Store Netgeara i zapakowałem takie same 2 dyski jak do Arivy (to były dobre czasy przed powodzią bo dyski kosztowały 250zł za sztukę). Sprzedałem 210 i kupiłem 310. Przełożyłem, dysk i problemów nie było. Po pewnym czasie zauważyłem braki w folderach. Szczerze mówiąc to miałem 310 wywalić przez okno. Serwis Fergusona olał sprawę i uznał że to wina dysku. Podłączenie pod usb 3.0 rozwiązało problem. W moim przypadku Ariva stoi w szafce i wyprowadzony jest kabel usb na zewnątrz. Dysk stoi 1m od niej i jak mam przesyłać dane na niego po lanie to wole odpiąć i podłączyć pod laptopa. Karta lan Arivy jest specyficzna i działa z różnymi prędkościami. Inna dla kopiowania a inna dla odtwarzania materiałów HD z dysków sieciowych. Tak samo były z dyskiem wewnętrznym.