Wiec jest tak: FW Noontec 2.12 (UI3.0_100504) faktycznie traktuje firmware sygnowane przez Essentiela jako starsze i stąd problem z flashowaniem. Bobik ma również bootcode 15 (taki jest we wszystkich tych maszynkach z francuskim brandem), ale robił upgrade na firmowy soft, w jego pierwszej wersji, więc problemów nie miał.
Zrobiłem symulacyjne testy "na sucho" na komputerze i stąd ta wiedza.
Oczywiście wyzerowanie flashromu problem rozwiązuje, ale raczej zrezygnuję z flashowania firmware Essentiela, bo jest to FW Nootec UI3.0112, który był obciążony paroma błędami i firma całkiem go wycofała i usunęła zewsząd, zastępując wersją 3.0412.04, wspólną dla modeli A6 i A6 Power, z 30 września ub.r. Ta wersja jednak wymaga bootcode 19, więc trzeba sobie zhakować maszynę.
Skądinąd pozostaje mieć nadzieję, że Essentiel zanim opublikował swoją ostatnią wersję, pozbawił ją bugów znanych z pierwowzoru.
Może z bootcode się pobawią z pomocą Cypiska, bo widzę, że ma ten temat opanowany, ale tylko w ramach walki z nudą, bo na co dzień korzystam z innych playerów, a Essntiela kupiłem niejako "na wszelki wypadek", plus skusiła mnie cena równoważna butelce whisky...