DVDFAB - przerobienie Bluray 50gb na 25gb

marneo

New member
Witam,
W czasach jak było dvd nie miałem problemu, wykorzystywałem dvdshirnk do przeróbki filmów i wszystko działało nawet na najstarszych odtwarzaczach dvd.
Jednak od czasów BD pojawił się problem.

Przerobienie najnowszą wersją dvdfab - ustawienia:
film główny - wszystkie ścieżki dźwiękowe - plik wyjściowy - folder na dysku
1 film po przerobieniu z 29GB na płytę 25GB - (jakość 89%) na komputerze chodzi bardzo ładnie, po nagraniu imgburn udf 2.50 2048 itd... czyli tak jak zawsze - odtwarzanie na PS3 - w menu ps3 widać logo filmu jednak film nie startuje, ciągle coś mieli mieli mieli i jest czarny ekran

2 film - przerobienie z 24GB (film był dosłownie kilka mb za duży bo w imgburn pokazuje że nie mieści się na płytę. - film główny jakość 99% - po nagraniu, film w menu ps3 ładnie widać również logo filmu, jednak film w przeciwieństwie do pierwszego wystartował, dźwięk jest ok, zarówno pl jak i eng jednak film się strasznie tnie, tzn działa cały czas klatkowo, skacze jakby miał 10 klatek na sek.

Czy ktoś mógłby doradzić jak i czym najlepiej robić takie przeróbki filmów BD ??
Na ten moment efekt do 2 płyty BD do kosza.... :(
Co ja robię źle?

robertuss

Active member
Bez reklam
Pamiętam czasy jak mój kolega zaczynał zabawę i nagrywanie Blu Ray.Także jedną płytę posłał do kosza wówczas kosztowały 70zł!!W DVDFab jest opcja konwertowania do PS3 jak się nie mylę.Dawno na nim nie pracowałem.Jest wiele programów do konwertowania z opcją do PS3.Trzeba szukać.A na przyszłość miej pod ręką BLU-RAY RW

Ostatnia edycja:

marneo

New member
Dzięki za odpowiedź ale właśnie myślałem że takie klasyczne przerobienie załatwi problem bo i tak utworzył mi się dwa katalogi jak przed edycją.

A po takiej konwersji typowo na PS3 będzie film działać również na klasycznych odtwarzaczach bluray ? Hmmm

Zakupię płytę BD RW - dzisiaj ją zamówię :)

A tak właśnie zastanawiałem się czy nie lepszym programem jest BD Rebuilder - tylko podobno on bardzo długo mieli konwersję...

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł i sprawdzoną metodę?

ROMAN38

Active member
Bez reklam
A na zwykłym BD Playerze odtwarza te przeróbki ? a na ps3 chodzą oryginały BD ? może głowica laserowa wymaga czyszczenia .Konwersja to zły pomysł, czasochłonne i jakość gorsza.Dla mnie ps3 to medium do gier a nie filmów, dobry player Panasonic BDT-330 nie jest drogi a jakość i na pewno odczyta przeróbki.

Ostatnia edycja:

robertuss

Active member
Bez reklam
Dzięki za odpowiedź ale właśnie myślałem że takie klasyczne przerobienie załatwi problem bo i tak utworzył mi się dwa katalogi jak przed edycją.

A po takiej konwersji typowo na PS3 będzie film działać również na klasycznych odtwarzaczach bluray ? Hmmm

Zakupię płytę BD RW - dzisiaj ją zamówię :)

A tak właśnie zastanawiałem się czy nie lepszym programem jest BD Rebuilder - tylko podobno on bardzo długo mieli konwersję...

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł i sprawdzoną metodę?

Więcej prób!!!Eksperymentów , a dojdziesz sam do wszystkiego.Jednocześnie zdobędziesz doświadczenie.Zaopatrz się w płytę i działaj....a sam się przekonasz czy "podobno"

Coś ucichłeś z Armageddonem.

marneo

New member
Więcej prób!!!Eksperymentów , a dojdziesz sam do wszystkiego.Jednocześnie zdobędziesz doświadczenie.Zaopatrz się w płytę i działaj....a sam się przekonasz czy "podobno"

Coś ucichłeś z Armageddonem.

No będę próbował, muszę zarówno tego dvdfaba jak i bd rebuilder rozgryźć, natomiast z armageddonem tak ucichłem bo jestem na 890 napisie dopiero... Ciężko jest przysiąść dłużej nad tym jak wracam z pracy o 19stej :/ ale tak jak mówiłeś, skończę to i wyp... wszystko poza filmem i jednymi napisami wtedy będę próbował :) Mam nadzieję że "będzie Pan zadowolony" :)

marneo

New member
Testuję ten DVDfab 9.1.2.8 i jest ok wybór konwertuj oraz pole wyboru do ps3 ale on woła tylko o jeden plik (ten z filmem) i chce go zapisać w mp4 ...

Czy ktoś może jednak konwertował normalnym trybem poprzez
kopiuj -> odznaczenie niepotrzebnych ścieżek audio i zapisaniu do folderu by utworzyły się dwa katalogi bdmv oraz certificate ??

Bo u mnie po takich edycjach na pc działa dobrze a po wypaleniu na płytę się tnie...

robertuss

Active member
Bez reklam
Myślę że.Tsmuxer i usuń to co zbyteczne i stworzysz te dwa foldery (struktura BD) i wtedy baw się w konwertowanie odpowiednimi do tego programami .Dobrze prawię??:)

Patrzę na DVDFab i jest opcja jak najbardziej podobna jak kiedyś DVDShrink.Wybierasz do jakiej płyty chcesz konwertować BD25.DVD9 itp.Używając programów do konwertowania zawsze nam wychodzi jeden plik

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Marneo. Sam używam DVDFaba HD (9.1.5.6). Jak wiesz, mam "twój" film "Armageddon" już przerobiony (film, ścieżka audio angielska, polska i napisy pl.). Całość zajmuje na BD50 - 35.309 GB-100% jakości. Po konwersji na BD 25, objętość to 22.461 GB-63%. Dla czego chcesz to przerabiać na PS? Po co? A czy płyta BD do wielokrotnego zapisu którą zamówiłeś jest jedno, czy dwuwarstwowa? Ja mam dwuwarstwową, bo tak jest bezpieczniej. ;)

marneo

New member
Płyta jeszcze nie przyszła, natomiast chciałbym przerobić inny film w międzyczasie jak robię armageddon, chodzi o to że tak jak kiedyś w klasycznym dvdshirnk się robiło z dvd9 na dvd5.

mam film Rush który nie mieści się na bd25 brakuje chyba z 100mb na płycie i imgburn nie przyjmuje danych do nagrania. No cóż taka wersja...

Przerobiłem ten film w dvdfab -> wrzuciłem katalog filmu opcja kopiuj -> współcz. kompresji 96% 23.313GB -> 22.461GB , docelowy element folder na dysku.

Po zakończeniu przerabiania na dysku hdd śmiga aż miło ale jak wypaliłem płytkę i chciałem odtworzyć na ps3 (którego używam jako odtwarzcza bluray) film się strasznie ciął, chodził cały czas skokowo klatkował. a dźwięk był ok.

Tak samo robiłem inny film tyle że 3d i niestety ten drugi po nagraniu wogóle nie działał, czarny ekran....

robertuss

Active member
Bez reklam
Kto to wie jaka może być przyczyna...Nie ma to jak komp, nie żadne jakieś odtwarzacze i nagrywarki płyty itp...i jeszcze Cinavia wyskoczy haha

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
No właśnie. Tak to już jest w tej zabawie, że na kompach wszystko gra, ale po nagraniu na płytę, nie koniecznie. Poczekaj na płytę (nie napisałeś czy dwuwarstwowa czy jedno), bo jest to ważne. Chodzi oto, abyś zrobił kopię, bez jakiejkolwiek kompresji i wówczas sprawdził na PS3; rozumiem, że nie masz innego odtwarzacza BD. Ja generalnie używam AnyDVDHD. Faba stosuję do innych celów. Ale tak czy inaczej, nigdy nie kompresuję żadnego materiału, a dobór płyty (BD25/50), zależy od wielkości pliku wynikowego. Dla tego, nie mam takich problemów i nic nie tracę na jakości. :)

marneo

New member
Stało się płyta przyszła przerobiłem jeszcze raz najnowszym programem dvdfab i niestety dalej jest to samo, film nagrałem wsadziłem do odtwarzacza bd i startuje jak najbardziej dźwięk jest płynny ale jednak obraz cały czas chodzi skokowo i się tnie... czego to może być przyczyna ??? :(

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Witam, kolego marneo. Czy płytę, którą „stworzyłeś”, sprawdziłeś na innym, stacjonarnym odtwarzaczu, nie na konsoli. Bo teraz trzeba dociec, gdzie tkwi problem? Ja sam mam na kącie setki przeróbek i nigdy nie miałem takich problemów.

marneo

New member
Na odtwarzaczu stacjonarnym dokładnie ten sam problem :( Skoro przerobiłeś już tyle filmów to powiedz mi jakim programem to robisz, czy może mam jakieś złe ustawienia w tym dvdfabie...

robertuss

Active member
Bez reklam
Nie wiem co tam za filmy masz.Jeśli 25GB czy 50GB bierzesz odpowiednią czystą płytę i nagrywasz programem IMG BURN wybierasz koniecznie (UDF 2.5) i to działać powinno.Tak mówią ludzie którzy nagrywają

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Na odtwarzaczu stacjonarnym dokładnie ten sam problem :( Skoro przerobiłeś już tyle filmów to powiedz mi jakim programem to robisz, czy może mam jakieś złe ustawienia w tym dvdfabie...

Witam kolegę. Na początek (nie raz pytałem, a nie napisałeś), jaką płytę kupiłeś do nagrywania; 25 czy 50 GB? Jest to ważne. Ponieważ, jeśli film po wyciągnięciu będzie miał więcej niż 23,3 GB (realna pojemność płyty 25 GB), to nie nagrasz go na taką płytę bez kompresji. A nie o to tu chodzi. Żadnych: konwersji, kompresji czy innych tego typu bzdetów, bo może właśnie tu tkwi problem. Masz zrobić film 1:1.
Poza tym nie wiem, jakim programem nagrywałeś swoją płytę? Ale teraz, to bez znaczenia.
Ja robię to tak.
Kopie płyty wykonuję programem AnyDVD HD. Nie ważne czy BR, czy DVD. Możesz utworzyć folder lub obraz ISO. Proponuję Ci folder. Następnie uruchamiam DVDFab HD Decrypter. W programie wybieram zakładkę „Kopiuj”, a w niej wybieram „Film główny”. W okno programu, przeciągnij i upuść stworzony wcześniej folder z filmem. Teraz masz podgląd na zawartość ścieżek audio i napisów w filmie. Wybierasz to, co chcesz mieć na płycie. Przy wyborze „Zapisz do” - wybieram „ISO”. Po zrobieniu obrazu, nagrywam na płytę właśnie programem ImgBurn. Wcześniej sprawdzając, jak „ciężki” jest obraz, dobieram odpowiednią płytę. I to wszystko. Proste, prawda? :) Co do ustawień UDF. W ImgBurnie nawet nie zawracam sobie tym głowy. Po prostu uruchamiam program. Zawsze wszystko działa i niczego nie ustawiam, poza prędkością nagrywania. Chyba że ktoś coś poprzestawiał. A, właśnie. Co do prędkości nagrywania. Nigdy nie nagrywamy z minimalną lub maksymalną prędkością – skrajności są niezdrowe. Zawsze na ¾ prędkości. Tak mnie uczono. Pozdrawiam i życzę powodzenia. ;) Musi działać. :) Jeśli nie, to będzie to niezła zagwozdka :-?.

A tak przy okazji, dla „walczących” z Cinavią. Polecam, trochę mało znany u nas odtwarzacz, DVDFab Media Player. Jest to bodajże jedyny odtwarzacz, który nie wspiera technologii Cinavia.
A co potrafi, to w zależności od wersji; Free - pliki obrazów DVD / Blu-ray ISO oraz foldery z filmami DVD/Blu-ray: *.3g2; *.3gp; *.3gp2; *.3gpp; *.amv; *.asf; *.avi; *.bin; *.cue; *.divx; *.dv; *.flv; *.gxf; *.iso; *m1v; *.m2v; *.m2t; *.m2ts; *.m4v; *.mkv; *.mov; *.mp2; *.mp2v; *.mp4; *.mp4v; *.mpa; *.mpe; *.mpeg; *.mpeg1; *.mpeg2; *.mpeg4; *.mpg; *.mpv2; *.mts; *.mxf; *.nsv; *.nuv; *.ogg; *.ogm; *.ogv; *.ogx; *.ps; *.rec; *.rm; *.rmvb; *.tod; *.ts; *.tts; *.vob; *.vro; *.webm; *.wmv”.
Wersja Pro - jw, plus płyty DVD / Blu-ray.
Inne ciekawe programy producenta to:
DVDFab Blu-ray Copy dla PS3 (BDMV-REC), oraz DVDFab Blu-ray Ripper (3D Plus).
Ale tymi się nie bawiłem, bo nie mam takiej potrzeby.

Ostatnia edycja:

robertuss

Active member
Bez reklam
Witam kolegę. Na początek (nie raz pytałem, a nie napisałeś), jaką płytę kupiłeś do nagrywania; 25 czy 50 GB? Jest to ważne. Ponieważ, jeśli film po wyciągnięciu będzie miał więcej niż 23,3 GB (realna pojemność płyty 25 GB), to nie nagrasz go na taką płytę bez kompresji. A nie o to tu chodzi. Żadnych: konwersji, kompresji czy innych tego typu bzdetów. Masz zrobić film 1:1.
Poza tym nie wiem, jakim programem nagrywałeś swoją płytę? Ale teraz, to bez znaczenia.
Ja robię to tak.
Kopie płyty wykonuję programem AnyDVD HD. Nie ważne czy BR, czy DVD. Możesz utworzyć folder lub obraz ISO. Proponuję Ci folder. Następnie uruchamiam DVDFab HD Decrypter. W programie wybieram zakładkę „Kopiuj”, a w niej wybieram „Film główny”. W okno programu, przeciągnij i upuść stworzony wcześniej folder z filmem. Teraz masz podgląd na zawartość ścieżek audio i napisów w filmie. Wybierasz to, co chcesz mieć na płycie. Przy wyborze „Zapisz do” - wybieram „ISO”. Po zrobieniu obrazu, nagrywam na płytę właśnie programem ImgBurn. Wcześniej sprawdzając, jak „ciężki” jest obraz, dobieram odpowiednią płytę. I to wszystko. Proste, prawda? :) Co do ustawień UDF. W ImgBurnie nawet nie zawracam sobie tym głowy. Po prostu uruchamiam program. Zawsze wszystko działa i niczego nie ustawiam, poza prędkością nagrywania. Chyba że ktoś coś poprzestawiał. A, właśnie. Co do prędkości nagrywania. Nigdy nie nagrywamy z minimalną lub maksymalną prędkością – skrajności są niezdrowe. Zawsze na ¾ prędkości. Tak mnie uczono. Pozdrawiam i życzę powodzenia. ;) Musi działać. :) Jeśli nie, to będzie to niezła zagwozdka :-?.

A tak przy okazji, dla „walczących” z Cinavią. Polecam, trochę mało znany u nas odtwarzacz, DVDFab Media Player. Jest to bodajże jedyny odtwarzacz, który nie wspiera technologii Cinavia.
A co potrafi, to w zależności od wersji; Free - pliki obrazów DVD / Blu-ray ISO oraz foldery z filmami DVD/Blu-ray: *.3g2; *.3gp; *.3gp2; *.3gpp; *.amv; *.asf; *.avi; *.bin; *.cue; *.divx; *.dv; *.flv; *.gxf; *.iso; *m1v; *.m2v; *.m2t; *.m2ts; *.m4v; *.mkv; *.mov; *.mp2; *.mp2v; *.mp4; *.mp4v; *.mpa; *.mpe; *.mpeg; *.mpeg1; *.mpeg2; *.mpeg4; *.mpg; *.mpv2; *.mts; *.mxf; *.nsv; *.nuv; *.ogg; *.ogm; *.ogv; *.ogx; *.ps; *.rec; *.rm; *.rmvb; *.tod; *.ts; *.tts; *.vob; *.vro; *.webm; *.wmv”.
Wersja Pro - jw, plus płyty DVD / Blu-ray.
Inne ciekawe programy producenta to:
DVDFab Blu-ray Copy dla PS3 (BDMV-REC), oraz DVDFab Blu-ray Ripper (3D Plus).
Ale tymi się nie bawiłem, bo nie mam takiej potrzeby.

Kopię płyty wykonujesz AnyDVD HD??Łamiesz zabezpieczenia;) DVDFab Media Player przerabiałem i wiele innych do momentu jak natrafiłem na XBMC.Program od pasjonatów niczym nie ograniczony, jeśli coś powstaje z miłości i z pasji musi być bardzo dobre , wręcz idealne.Jak się to wszystko ustawi czcionki okładki płyt to robi wrażenie na kimś kto to zobaczy

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kopię płyty wykonujesz AnyDVD HD??

Zgadza się. Jakoś trzeba to "przejść" ;). Przecież inaczej się nie da. A jak inaczej kolega to sobie wyobraża? Kolega marneo prosił o mój sposób. Dobrze by było, aby ktoś jeszcze go sprawdził i wtedy będzie można wyciągać wnioski, co będzie ewentualnie nie tak, jeśli się nie uda. Kiedyś pisałem na ten temat że, ile programów, tyle możliwości. A zabawa z XBMC jeszcze przede mną :).

marneo

New member
ale czy tsmuxer utworzy mi całą strukturę bd czy tylko plikiem wynikowym będzie jeden plik ? Bo nie chcę konwertować na mkv tylko zachować strukturę płyty. Powiedz mi czy Ty obrabiasz filmy tsmuxerem? Czy jakimś innym ? DVDshrink był super ale dla dvd... :(

Do góry