DVDFAB - przerobienie Bluray 50gb na 25gb

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
ale czy tsmuxer utworzy mi całą strukturę bd czy tylko plikiem wynikowym będzie jeden plik ? Bo nie chcę konwertować na mkv tylko zachować strukturę płyty. Powiedz mi czy Ty obrabiasz filmy tsmuxerem? Czy jakimś innym ? DVDshrink był super ale dla dvd... :(

Kolego marneo. Hmm…. nie wiem, od czego zacząć. Szczerze? Teraz to już nie do końca wiem, o co Ci chodzi? Co chcesz osiągnąć? Ale, może po kolei, od początku. Chcesz zachować całą strukturę płyty? Tzn. że robisz kopię oryginału (1:1), tzw. klona. Po prostu kopiujesz płytę. Nie będzie między nimi żadnych różnic. Wystarczy AnyHd lub DVDFab. Będziesz miał wszystko to, na czym Ci zależy. Koniec. Kropka.
Jeżeli będziesz chciał dalej robić coś z kopią (zależy co), to np. tsMuxeR będzie do tego odpowiednim narzędziem. Ale jak już wiesz, tu nic nie jest już takie łatwe i oczywiste. Co do tsMuxeRa. Podmiany i tworzenie płyty z całą jej strukturą w tsMuxrze nie sprawdzało mi się przy odtwarzaniu na stacjonarnym odtwarzaczu. Dla tego zrezygnowałem z takich kombinacji. Może kiedyś znowu będę próbował. Wykorzystywałem go jedynie do podmiany lub dodawania plików tekstowych, ale w samym filmie, będącym jednym plikiem. Co do płyty z filmem. Kopiuję wyłącznie sam film plus odpowiednie audio i napisy. Nic więcej mnie nie interesuje. Zero menu i innych bzdetów. Przypomnę że: brak jakichkolwiek plansz reklamowych, ostrzegawczych itp., płyta po załadowaniu do odtwarzacza i zastartowaniu, natychmiast rozpoczyna odtwarzanie filmu bez zbędnego (czasami mnie irytuje) grzebania w menu, wybór ścieżek audio czy napisów, dokonujesz poprzez pilota. Ja widzę same plusy takiego rozwiązania, szczególnie użytkowe. I to mi wystarcza. :)

Ps. Właśnie przyszedł mi do głowy pewien pomysł odnośnie twojego problemu. W teorii wygląda nieźle. Będę musiał to sprawdzić. Dam znać, co z tego wyszło.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Witam ponownie.
No cóż, kolego marneo. Przykro mi, ale nie zaliczyłem problemu. Powiem szczerze, że należy sobie odpuścić „zabawę” z napisami, chcąc zachować menu i strukturę płyty, chociaż sam byłem tym szczerze zainteresowany i próbowałem to zrobić. Poszperałem też po necie w tym zagadnieniu i nikt nie przeskoczył tego tematu. Komentarz w stylu „wyższa szkoła jazdy” mówi wszystko. Zawsze było coś nie tak. A właściwie, taka kombinacja wcale nie działała. Były pomysły tworzenia własnego menu płyty, nawet animowanego. Już lepiej wychodziło wmuksowanie napisów do jednego pliku z filmem. Ale też, w brew pozorom okazywało się, że nie do końca wszystko było jak trzeba. Należy też nadmienić, że jeżeli film był w jednym pliku, to nie stanowiło to problemu. Gorzej, gdy sam film składał się z kilku. Tyle teorii. Czas na praktykę.
Za przykład niech posłuży saga Star Wars. Mam wszystkie części z wydania zagranicznego – brak polskich ścieżek. Postanowiłem przerobić je, dodając polskie napisy. Zrobiłem to poprzez tsMuxeRa. Ale, żeby była jasność w temacie; wiedząc że przy chęci zachowania menu i struktury płyty będą kłopoty, zrobiłem to na plikach samych filmów. Wszystko wyszło bezbłędnie. Tak to wyglądało. Każdy epizod sagi, po uruchomieniu na PC-cie działa idealnie, co mnie nie dziwi. No właśnie - na PC-cie. Prawdziwy test, to przecież płyta. Wypaliłem jeden z epizodów. Odpaliłem na moim CA 751 BD. Wszystko pięknie działa. Ale to trochę mało, jak na test. Poszedłem do kolegi, sprawdzić na innym sprzęcie. Ma on Denona DBT-1713UD. A tu - zonk! Urządzenie odtwarza film, ale nie widzi napisów! I czym to wytłumaczyć? Nie mam pojęcia.

Jak widać, „dłubanie” w oryginalnych plikach i w strukturze płyty, nie do końca może przynieść oczekiwany przez nas efekt. Więcej tu niewiadomych i nieprzewidywalnych efektów, a raczej defektów. Być może z czasem, pojawią się nowe programy, które bezproblemowo umożliwią nam takie „przeróbki”. A póki co, to na razie mam dość. Bo poszukiwanie rozwiązania po przez różne kombinacje jest dość męczące i trochę czasu zajmuje. Może kiedyś, w wolnej chwili zasiądę do tematu, bo nie daje mi on spokoju.

Ostatnia edycja:

marneo

New member
Przeczytałem wszystko dokładnie i dopiero dzisiaj mam czas się tym zająć na poważnie. Opiszę wszystko dokładnie i wierzę że teraz już poukładam mój problem :) Więc od początku:
1. DVDfab 9.1.5.2
źródło GRAWITACJA 3D (rozm. 28,7GB {30 884 364 288})
plik wyjściowy -
film główny - ścieżka audio PL AC-3/5.1
obraz wyjściowy BD25 1080p\i
Współcz. kompresji 92% 24,237GB -> 22,461GB

efekt -> różne odtwarzacze - czarny ekran brak obrazu

2. DVDfab 9.1.5.2
źródło WYŚCIG (rozm. 23,3 GB {25 034 408 968}) nie mieści się na płytę 25
plik wyjściowy -
film główny - ścieżka audio PL DTS-HD Master/5.1 ; ENG DTS-HD Master/5.1
obraz wyjściowy BD25 1080p\i
Współcz. kompresji 96% 23,313GB -> 22,461GB

efekt -> różne odtwarzacze - film się odtwarza dźwięk płynny bez cięć, jednak obraz otwarzany jest skokowo, cały czas jakby klatkował.

Oba filmy odtwarzane z płyty na PC działają płynnie bez zastrzeżeń.
Wypalane na Verbatim 25Gb

Zakupiłem płytę BD RE DL 50GB VERBATIM

Płyty nagrywane z prędkością 4x

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś inny program do tego typu obróbki jak w przypadku dvd był dvd shirnk, clone itd...

Jeśli chodzi o strukturę płyty nie chodziło mi o menu filmu.
Chodzi mi o to by plik wyjściowy a raczej pliki czy obraz iso miały strukturę Blu-ray czyli 2 foldery BDMV oraz CERTYFICATE. Bo ktoś polecił mi bym w dvdfab przestawił na efekt wyjściowy ps3 i konwersje przeprowadził ale wyszedł mi jedynie jeden plik mp4 a nie o to mi chodzi.

Chciałbym móc tak przerobić oba te filmy chodziaż podejrzewam że z 3d jest więcej problemu by wyciągnąć jedynie film główny pozbyć się zbędnych ścieżek dźwiękowych, delikatnie obniżyć jakość na tak jak wyżej pisałem 92 96 procent, następnie przekonwertować. Nagrać na BD 25 i by otwarzane było bez problemu zarówno na stacjonarnym odtwarzaczu sony lub samsung oraz ps3.

Mam wielką nadzieję że teraz dobrze to przestawiłem, bardzo przepraszam że wcześniej mi się to nie udwawało ale w pracy ciężko jest mi wygospodarować czas na tak długą i przemyślaną wypowiedź. Pozdrawiam wszystkich i naprawdę dziękuję za tak dużą pomoc i zaangażowanie z Waszej strony !

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Witam. Kolego, uzbrój się jeszcze w chwilę cierpliwości, a wszystko Ci opiszę, gdyż na podstawie twojego postu, chcę coś jeszcze sprawdzić. :)

marneo

New member
Witam. Kolego, uzbrój się jeszcze w chwilę cierpliwości, a wszystko Ci opiszę, gdyż na podstawie twojego postu, chcę coś jeszcze sprawdzić. :)

Oki to ja czekam bo powiem szczerze że czyszczenie płyty bd re 50gb plus nagranie filmu 25gb na niej to trwa jakieś 2 godziny a już próbowałem 3 razy :/ więc chwilę poczekania mi nie zaszkodzi :)

robertuss

Active member
Bez reklam
BD Rebuilder to jest dla ciebie program.Sprawdziłem i tworzy dwa foldery na jakich ci zależy.Więc o co chodzi??Możesz cały film upchać na BD 25 lub to co chcesz.Całość tak, wybrane elementy czytałem o tym tylko na szybko

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
No, to teraz kolego wszystko jasne. Po twoim poście teraz już wiem, że twoją bolączką jest kompresja pliku wyjściowego, aby zmieścił się na płycie o mniejszej pojemności niż plik wynikowy i żeby to jeszcze prawidłowo działało. Jak wiesz , ja nie bawię się w kompresję (1:1, 100% jakości), ale dla Ciebie zrobię wyjątek. No to, po kolei.
O wydawnictwach 3D nie wypowiadam się, gdyż mnie nie interesują. I tu masz rację. Mogą być problemy. Zakupiłeś BD RE DL 50GB VERBATIM i bardzo dobrze. Sam używam. Czyli, musisz zrobić film dokładnie moją metodą, o której pisałem w poście #16. Zrób to na płycie 50 GB, by na początek sprawdzić (bez kompresji) poprawność działania filmu z kopii i aby mieć pewność, że wszystko jest w porządku, zanim poddasz go jakiejkolwiek kompresji czy jakimkolwiek innym „wynalazkom”. DVDFab jest bardzo zbliżony w działaniu do DVD Shrink i spokojnie Fab wystarczy. Ale. Żadnych kombinacji w stylu przestawiania na efekt wyjściowy typu PS3 lub tym podobne. Bo podejrzewam, że właśnie przez takie „majstrowanie”, nie wychodziło Ci. Masz zrobić tylko kopię i nic więcej. Program sam Cię poprowadzi i niczego nie ustawiaj. Chyba że kompresję. Utworzona kopia, czy zapiszesz ją jako folder czy obraz ISO, zawsze będzie zawierała dwa foldery: BDMV i CERTIFICATE, które tworzą się automatycznie i takie same zawiera oryginał. Co do CERTIFICATE. Zawarty jest w nim folder BACKUP. Oba foldery są zupełnie zbędne i do niczego niepotrzebne. Możesz je nawet wykasować. Otwórz BACKUP, a przekonasz się, że jest on pusty. Podobnie z BDMV. Zawartych w nim jest 8 folderów. Część z nich jest również pusta. Nas jednak, interesuje folder STREAM. W nim mamy nasz film.
A teraz to, przez co prosiłem o chwilę cierpliwości.
Właśnie zrobiłem nagranie z wymuszoną kompresją pliku większego niż pojemność płyty. Program - DVDFab HD. Film: „Inwazja – Bitwa o L.A.” Odtwarzacze BR: CA 751BD i Denon DBP-1610. Zero jakichkolwiek problemów w trakcie odtwarzania. Więc sposób i program musi działać. Myślę, że używałeś niewłaściwych (niepotrzebnych) ustawień w Fabie. Tak więc, jak widzisz, nie potrzeba żadnych programowych wynalazków. Wystarczy prosty Fab. Myślę, że teraz już wszystko powinno być w porządku i działać jak należy. Powodzenia :).

robertuss

Active member
Bez reklam
No wiesz, początki zawsze bywają trudne. Każdy z nas, zaczynał kiedyś od zera. :)
Co do BD Rebuilder. To wymaga on dodatkowo instalacji FFDShow i Avisynth. Fab nie potrzebuje niczego z zewnątrz.

Zaczynałem od zera nie pytając nikogo.Nauczy się to będzie uczył innych jak nas zabraknie:) Jeszcze będzie męczył w temacie Armageddon..he

marneo

New member
Tylko ze właśnie ja tak zrobiłem dwa razy, w sądziłem film do dvdfab wziąłem film główny. Zapisałem jako ISO. Kompresję dvdfab zrobił na 92 % nagrałem i film się tnie. Jak nagrałem ten sam film na 50 GB bez żadnych przerobek to film działa. :) Bo w sumie to mi mówienie bym robił :) a właśnie tak robię , wrzucam wybieram film główny wyjściowy bd25 i tyle. I się tnie.... :(

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
No to kolego, dałeś zagwozdkę. :? Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka. Sam jestem ciekaw. I nie wiem, co Ci doradzić. :sad: Ale najważniejsze, że gdy nagrałeś kopię samego filmu bez kompresji na BD 50 GB, to wszystko jest w porządku. Czyli w tym względzie, wszystko działa jak należy. I to chciałem wiedzieć. Dlatego też, zawsze zalecam robienie kopii 1:1, bez żadnych kompresji czy konwersji. Bo wiem, że wtedy nigdy nie ma problemów. A, dlaczego koledze tak bardzo zależy na kompresji? Ja się tylko domyślam ;).

marneo

New member
Ponieważ mam kilka filmów tak jak ten WYŚCIG który tak naprawdę zajmuje może 100 MB więcej niż wchodzi na płytę albo innych kilka co zajmują po 25 GB i w sumie żal mi d... ściska ze mam nagrać to na 50 GB i "zmarnowa" połowę płyty jak można to przerobić obciąć jakoś o kilka procent i nagrać na ponad dwa razy tańszej płycie. :))) To w sumie główny powód :) Czym to jeszcze można spróbować konwertować poza tym fabem? Tym bd rebuilder się bawiłem ale go nie rozumiem i nie umiem obsługiwać go:((( może za mało czasu poświęciłem. ..a nagrywam imgburn

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Ponieważ mam kilka filmów tak jak ten WYŚCIG który tak naprawdę zajmuje może 100 MB więcej niż wchodzi na płytę albo innych kilka co zajmują po 25 GB i w sumie żal mi d... ściska ze mam nagrać to na 50 GB i "zmarnowa" połowę płyty jak można to przerobić obciąć jakoś o kilka procent i nagrać na ponad dwa razy tańszej płycie. :))) To w sumie główny powód :) Czym to jeszcze można spróbować konwertować poza tym fabem? Tym bd rebuilder się bawiłem ale go nie rozumiem i nie umiem obsługiwać go:((( może za mało czasu poświęciłem. ..a nagrywam imgburn

Tak właśnie myślałem (koszty) i rozumiem to. Co do BD Rebuildera to tu, może pomóc robertuss. Ja się tym nie bawiłem. Sam widzisz. Jak pisałem, u mnie po DVDFabie wszystko chodzi jak należy. Ale mam dla Ciebie jeszcze jeden sprawdzian. Może wyda Ci się to dziwne, ale zrobisz jak chcesz. Jeśli jeszcze masz tą kopię którą nagrywałeś na płytę, tą bez kompresji 1:1, to wrzuć ją ponownie do DVDFaba, ale tym razem zapisz ją jako plik ISO, z konwersją do BD 25 i nagraj na płytę. Zobaczymy, co wyjdzie. Też tak robiłem.

PS. Mam dla Ciebie program: Ideal Blu-ray Copy 5.0. Masz czas na testowanie przez 10 dni. Może coś pomoże.

Ostatnia edycja:

robertuss

Active member
Bez reklam
Tak na szybkiego ten program mi wpadł .Resztę działaj sam.Jaki będzie wynik tej pracy po nagraniu na płytę nie wiem
(zdjęcia z sieci)

BD Rebuilder 0.47.07

bd-rebuilder-tutorial-2.jpg

Jak widzisz.Do wyboru masz Full film i dodatki do kompresji, lub Tylko Film.

W ustawieniach SETUP ustaw sobie Jaka dla ciebie jest Najważniejsza ścieżka Audio i napisy.
te elementy także zaznacz

-Remove WORKFILES after rebuild
-Remove OUTPUT folder after burn
-Keep only BDMV/CERTIFICATE folders

settingsev.jpg

Na zdjęciu Poniżej Masz do wyboru w opcjach jakiej pojemności będzie nośnik.Po zdjęciu widzę że jak masz chyba zainstalowany IMG BURN ta opcja jest aktywna.U mnie nie, bo nie zainstalowany mam IMG BURN.W tej opcji chyba ci do obrazu ISO tworzy film.Mi stworzył do dwóch folderów(struktura płyty)

bd-rebuilder-tutorial-4.jpg

GOOD LUCK!!

Ostatnia edycja:

marneo

New member
Zrobilem dokladnie tak jak napisałeś odnosnie bd rebuilder i nagralem zarowno na bd50 jak i na bd25 i o dziwo wszystko chodzi tak jak nalezy. Nic sie nie tnie nie rozchodzi dzwiek z obrazem itd. Zastanawia mnie dlaczego tak zaawansowany program jak dvdfab tego nie potrafi zrobic dobrze.... Teraz nie pozostaje mi nic innego jak wyszukanie zaawansowanych ustawien by bd rebuilder kompresowal dluzej ale za to uzyskiwal lepsza jskos :) No chyba ze pokusze sie z przetestowaniem jeszcze raz dvdfab z innym filmem chociaz watpie by dzialalo dobrze... Jak sadzicie ?

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
No to fajnie, że dałeś radę. Ja z Fabem nigdy nie miałem problemów, a siedzę w tym od lat. Wiesz, próbować zawsze warto, bo na tym polega ta zabawa – metoda prób i błędów. A przy okazji się uczymy. :)

robertuss

Active member
Bez reklam
Zrobilem dokladnie tak jak napisałeś odnosnie bd rebuilder i nagralem zarowno na bd50 jak i na bd25 i o dziwo wszystko chodzi tak jak nalezy. Nic sie nie tnie nie rozchodzi dzwiek z obrazem itd. Zastanawia mnie dlaczego tak zaawansowany program jak dvdfab tego nie potrafi zrobic dobrze.... Teraz nie pozostaje mi nic innego jak wyszukanie zaawansowanych ustawien by bd rebuilder kompresowal dluzej ale za to uzyskiwal lepsza jskos :) No chyba ze pokusze sie z przetestowaniem jeszcze raz dvdfab z innym filmem chociaz watpie by dzialalo dobrze... Jak sadzicie ?

W tej zakładce prawdopodobnie ustawia się jakość kompresji

bdrb.jpg

marneo

New member
Faktycznie nie zauważyłem tej zakładki, to z tego co widzę opcja Highest (very slow) jest lepsza od High-speed option (bd-25) ? Bo w sumie na czasie przeróbki mi nie zależy a bardziej na jakości.

Postaram się w najbliższych dniach dokonać kolejnego testu a mianowicie przerobić film 3d który zajmuje 28gb by wszedł na 25gb płytę metodą najwolniejszą i zobaczymy co wyjdzie :) A odnośnie dvdfab to sądzę że mam coś źle ustawione w ustawieniach chociaż korzystam z ustawień domyślnych, czy zmienialiście coś w dvdfab czy nie? Bo szukam przyczyny :)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli stawiasz na jakość, to musisz wybrać opcję Highest (very slow). Fab, w stosunku do BD Rebuildera, jest bardziej zautomatyzowany.

Odnośnie Faba. Nigdy niczego nie ustawiam. Pomijam kompresję. Instaluję program , odpalam , wrzucam film i jadę. To wszystko. :D Dlaczego u Ciebie to nie działa? :niewiem:

Do góry