DVDFAB - przerobienie Bluray 50gb na 25gb

marneo

New member
Tak pomyślałem że nie będę rozpoczynał nowego wątku tylko tutaj poruszę jeszcze jeden temat. Na wstępie podziękuje wszystkim użytkownikom za wcześniejsze porady i cieszę się że udało się nagrać płytę bez problemów:)

Nowy temat dotyczy płyty VERBATIM 50GB nagranej z prędkością 4x czyli maks co może.

Efekt film na odtwarzaczu stacjonarnym od 1 do 8 rozdziału chodzi bez problemu następnie zacięcie i dopiero 15 -18 rozdział działają.

Nawet z wyboru scen rozdziały 9-14 nie startują.

Na PC wszystko dobrze. obecnie mam podejrzenie że to może być wina zbyt szybkiej prędkości nagrania więc testuję moją teorię z rw na prędkości 2x.

Poniżej jeszcze mam log z imgburn przed nagraniem i jest tam parę wykrzykników których nigdy nie widziałem:

marneo

New member
Nagrałem przetestowałem i bdrw z prędkością zapisu 2x działa bez problemu. Tak patrzę na tą płytę i dziwnie się zapisała, gdyż od strony zapisu jest bardzo wiele takich przerywanych pasków zapisu... nie widziałem czegoś takiego wcześniej....

robertuss

Active member
Bez reklam
Nagrałem przetestowałem i bdrw z prędkością zapisu 2x działa bez problemu. Tak patrzę na tą płytę i dziwnie się zapisała, gdyż od strony zapisu jest bardzo wiele takich przerywanych pasków zapisu... nie widziałem czegoś takiego wcześniej....

Mój sposób co pokazałem działa??Płynnie ok??bez zacinania się??

marneo

New member
Tak działa działa ale zastanawia mnie ta płyta co źle się wypaliła... Ewidentnie jak patrzę na płytę to jest coś nie tak... W sumie jak nagrałem ten sam film na rw na 2x prędkości to nagrało bez problemu ale mam jednak te "małe wątpliwości" przed próbą na kolejnej płycie verbatim dl 50gb :/ hmmmm
Ustawiłbym tylko nie 4x a 2x bo więcej chyba zrobić nie można...
Jak sądzisz ryzykować ? :)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolego Marneo. Mam pytanie odnośnie twojego filmu, który zrobiłeś. Czy działają Ci rozdziały na odtwarzaczu?

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Czyli jednak nie wszystko jest tak, jak być powinno. ;)

Korzystając z okazji, nadarza się sposobność do poruszenia pewnego tematu. Myślę, że dla wielu osób będzie to dość istotne zagadnienie. Często spotykam się z komentarzami (najczęściej w kontekście problemów), związanymi z rozdziałami w filmach przy ich kopiowaniu. Funkcja bardzo użyteczna i pomocna, chodź nie przez wszystkich wymagana. Nie sposób opisać działanie wszystkich programów w tej kwestii, bo jest ich sporo. Za przykład niech nam posłużą programy już wymieniane w wątku: DVDFab HD Decrypter oraz tsMuxer. Pierwszy bardzo prosty drugi, nieco bardziej rozbudowany, o większych możliwościach.
Wyciągamy film. Kopię filmu możemy otrzymać na dwa sposoby. Pierwszy; wyciągamy film z katalogu STREAM-największy objętościowo plik. Drugi sposób, to wyciągnięcie filmu poprzez plik *mpls z katalogu PLAYLIST. Ale o tym, w dalszej części. Do programu DVDFab przeciągamy plik filmu, znajdujący się w folderze STREAM. Teraz wystarczy tylko zaznaczyć to, co chcemy mieć w kopii; wybrane ścieżki audio, napisy. Niczego nie ustawiamy w programie. Tworzenie rozdziałów na kopii odbywa się automatycznie i będą one zgodne z oryginalnymi. To wszystko. Nic więcej. Proste, prawda?
Natomiast w tsMukserze, sprawa nie jest już taka prosta i oczywista. Tutaj jest trochę trudniej. Film możemy otrzymać na dwa sposoby; z folderu STREAM lub PLAYLIST. Plik z folderu STREAM nie wymaga wyjaśnień – patrz DVDFab. Natomiast dużo ciekawsza jest praca na pliku z folderu PLAYLIST i to ten plik jest istotny dla tematu. Przy okazji. Jedną z jego mało znanych zalet jest automatyczne wyciąganie filmu, który może składać się z kilku plików. Odpada nam ręczne wyszukiwanie części filmu z folderu STREAM. Plik *mpls (PLAYLIST) który jest odpowiedzialny za film, będzie miał taką samą nazwę co film w folderze STREAM. Ale. Z doświadczenia już wiem, że nie zawsze tak jest, niestety. I wtedy, musimy go sobie „wygrzebać” ręcznie. I teraz, zaczynają się schody. Jeżeli wybierzemy obojętnie który plik z filmem; czy to będzie przez folder STREAM czy PLAYLIST, to przy standardowych ustawieniach programu tsMuxer i tak nie będziemy mieli rozdziałów. Aby mieć rozdziały na kopii, musimy przejść do zakładki Blu-ray - opcje: „No chapters”, „Insert chapters every” i „Custom chapters list”. Nas interesuje ta trzecia opcja. Musimy ją zaznaczyć, aby zachować oryginalne rozdziały z filmu. I tu kolejna niedogodność. Nawet po zaznaczeniu „Custom chapters list”, nie będziemy mieli rozdziałów jeżeli wybierzemy plik filmu z folderu STREAM. Funkcja ta działa wyłącznie w oparciu o plik *mpls z folderu PLAYLIST. Aby się o tym przekonać, wystarczy przejść do zakładki Blu-ray i zobaczyć, czy będą podane w oknie rozdziały czasowe z filmu; w jednym przypadku będą (z PLAYLISTY), a w drugim (ze STREAM), nie będzie ich. Następna niedorzeczność. Nawet jeśli zrobiliśmy wcześniej obraz ISO w innym programie (mój z DVDFaba), to stosując się do powyższych rad, w tsMuxerze i tak nie zapiszą się nam rozdziały! Aby je zapisać na kopii, musimy korzystać z obrazu ISO zrobionego w tsMukserze z odpowiednimi ustawieniami. I tu kolejna ciekawostka. Niektóre odtwarzacze na PC-tach nie widzą rozdziałów (Splash, Power DVD) chodź odtwarzacz stacjonarny je czyta. Dobre, co? Tak niestety, jest to w tym programie pokręcone. Z tego co widzę, to podobnie trzeba będzie pracować w programie BD Rebuilder (sporo ręcznych ustawień). Muszę zaznaczyć, że wyniki swoich prac zapisywałem jako pliki na dysk zewnętrzny i odtwarzałem przez USB w CA 751BD. Na razie nie nagrywałem na płyty. Chodziło o sprawdzenie kilku teorii. I to tyle z moich doświadczeń w powyższej materii, dotyczącej kopiowania. Może jeszcze komuś się to przyda. Dla tego wolę używać prostszego i bardziej przyjaznego dla użytkownika DVDFaba, a tsMuxera wykorzystuję do zupełnie innych zastosowań, chodź i przez niego również można kopiować. Ale jak widać, jest to trochę bardziej uciążliwe. :wink:

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Witam ponownie.
Aby całkowicie skończyć temat rozdziałów z poprzedniego postu, postanowiłem dopisać małe co nieco. Skłonił mnie do tego plik, który otrzymałem. Okazało się, że film ten nie ma rozdziałów. I w tym momencie mamy dobry przykład na to, jak różne i różnie można uzyskać kopie korzystając z różnych programów i nie do końca znając ich możliwości. Niby drobiazg. Jednak brak rozdziałów skutkuje tym, że film możemy jedynie przewijać. Przy próbie przeskoku rozdziału do przodu, powrócimy na początek filmu. Dzieje się tak dla tego że film taki, widziany jest jako jeden rozdział. Ale nie stanowi to żadnego problemu, jeśli komuś na tym zależy, żeby te rozdziały uzyskać. Oczywiście z pomocą przychodzi niezawodny tsMuxer.
Przeciągamy w okno programu plik *mpls z katalogu PLAYLIST. We wspomnianej w poprzednim poście zakładki Blu-ray, zaznaczamy opcję „Insert chapters every”. Program automatycznie będzie wyznaczał rozdziały (standardowo co 5 min.), ale możemy sobie ten czas sami zmieniać. I to tyle, w uzupełnieniu tematu.

PS. W uzupełnieniu. Odnośnie ręcznego wyszukiwania pliku w katalogu PLAYLIST. Można go znaleźć za pomocą np. programu BDInfo lub StaxRip. Ale zauważyłem, że jeżeli plik *mpls z PLAYLIST nie ma takiej samej nazwy jak plik*m2ts w katalogu STREAM, to bardzo często ma on nazwę 00800. Oczywiście, nie zawsze tak jest.

Ostatnia edycja:

marneo

New member
Dziękuje wszystkim za komentarze :)
Zrobiłem tak:
1. usunąłem 3 pliki o które krzyczał imgburn z folderu jar - thumbs
2. Użyłem programu SPTDinst-v186-x64 do wyłączenia sterownika sptd bo o niego też krzyczał program w logach że mogą wystąpić problemy
3. Nagrałem jeszcze raz ten sam film bez żadnych zmian ustawień z prędkością 2x
4. Efekt - działa bez najmniejszych problemów cały film na stacjonarnym bluray :)

Nie wiem czy wpływ na to miała prędkość nagrywania czy te 3 pliki thumbs zaszyte w 3 folderach - rus swe eng , czy ten sterownik z alcohola.

Nie wiem jak to teraz zrobić by alcohol dalej działał i by imgburn nie zwracał tego info o o duplex :

"imgburn duplex secure's sptd driver can have a detrimental effect on drive performance"

aa drugi komunikat był odnośnie prędkości nagrywania a to dziwne bo płyta verbatim 50gb 4x (tak przynajmniej pisze na płycie)

118du0m.jpg

Ostatnia edycja:

bluray

Banned
Poruszę nieco poboczny temat.
Korzystam z AnyDVD.
Jak wiadomo ten soft zdejmuje zabezpieczenia.

Ostatnio z powodu awarii nagrywarki BD musiałem zastosować DVD Fab do zrobienia ISO.
Ciekawostka: nawalona nagrywarka (czyta CD ale BD już nie odtwarza choć widzi dane ) nie chce współpracować (brak gotowości ... ) z AnyDVD ?
Napęd pozwala jednak kopiować zawartość nośnika BD na HDD.

Zastosowałem więc DVDFab 9 i on zrobił działające ISO mimo opisanej usterki nagrywarki.
Sprawdzę jeszcze czy mój player (ASUS) czyta ISO z pena. Ale to zupełnie inny temat.

Czy uprawniony jest wniosek, że :
DVDFab podobnie jak AnyDVD likwiduje zabezpieczenia ?

Pomijam Cinavie, bo mnie nie dotyczy (ASUS BDS-700 jest wolny od tego. )

ps. może jakieś wskazanie:
dlaczego mój napęd BD pozwala skutecznie kopiować dane, grać CD a płyt BD nie chce grać zaś AnyDVD uznaje brak gotowości ?
Liczyłem , że Any zrobi mi ISO, bo na ISO teraz głównie bazuję.

Ostatnia edycja:

bluray

Banned
Dzięki.
Widać to taka nieco ukryta opcja.

A jak to może być, że drive widzi dane, kopiuje je a przestał odtwarzać płyty BD, oryginały ?
Skoro kopiuje całą zawartość BD DL na HDD to głowica lasera musi się poruszać a nośnik kręcić !?
Dziwne to to.

Jeszcze raz sorka za of top.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Ale zdarza się, że DVDFab nie zawsze ze wszystkim sobie poradzi. Lepiej sprawuje się Any, który praktycznie jest nie do zatrzymania.

Odnośnie nagrywarki. To, o czym kolega pisze, nie jest mi znane. Moja nagrywarka jest drugą. Pierwsza padła zachowując się podobnie jak kolegi. Po diagnozie w serwisie okazało się, że padła całkowicie sekcja bluray, natomiast CD, chodziły bez problemu - LG.

bluray

Banned
Rzeczywiście wygląda na podobna awarię.

Ja także bazuję na AnyDVD.
Częste są updaty, co wskazuje na bieżący monitoring zabezpieczeń.

Jeszcze raz dzięki za pomoc w trybie [of top].

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Dziękuje wszystkim za komentarze :)
Zrobiłem tak:
1. usunąłem 3 pliki o które krzyczał imgburn z folderu jar - thumbs
2. Użyłem programu SPTDinst-v186-x64 do wyłączenia sterownika sptd bo o niego też krzyczał program w logach że mogą wystąpić problemy
3. Nagrałem jeszcze raz ten sam film bez żadnych zmian ustawień z prędkością 2x
4. Efekt - działa bez najmniejszych problemów cały film na stacjonarnym bluray :)

Nie wiem czy wpływ na to miała prędkość nagrywania czy te 3 pliki thumbs zaszyte w 3 folderach - rus swe eng , czy ten sterownik z alcohola.

Nie wiem jak to teraz zrobić by alcohol dalej działał i by imgburn nie zwracał tego info o o duplex :

"imgburn duplex secure's sptd driver can have a detrimental effect on drive performance"

aa drugi komunikat był odnośnie prędkości nagrywania a to dziwne bo płyta verbatim 50gb 4x (tak przynajmniej pisze na płycie)

118du0m.jpg

Być może twoja nagrywarka, nie nagrywa płyt bluray z prędkością większą niż x2. A do czego potrzebny Ci Alcohol?

bluray

Banned
Godne uwagi !
ASUS BDS-700 czyta z pendrive (z pełną funkcjonalnością menu) ISO BD.

Przy cenie 45 zł za 64 GB powstała opłacalna opcja archiwizacji BD.
Wiadomo, że nie najtańsza ale wygodna w transporcie.

Ok !
Kończę na tym ten Of Top.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Małe sprostowanie, aby być w porządku.
Odnośnie mojego postu #47. Fragment: „Niektóre odtwarzacze na PC-tach nie widzą rozdziałów (Splash, Power DVD) chodź odtwarzacz stacjonarny je czyta”. Tak jest, jeżeli taki przerobiony film odtwarzamy bezpośrednio z pliku na PC. Po nagraniu na płytę i odtwarzaniu z napędu, wszystko działa jak należy. :)

Do góry