Dolby Atmos, co to??

norbert1983

Member
Pytanie do Bipo czy po kalibracji automatycznej zmieniasz coś w ustawieniach oprócz odcięcia szczególnie chodzi mi o głośniki sufitowe ?

Bipo

Active member
Bez reklam
Słuchaj ściągnij sobie na komórkę najprostrzy Spl meter, włącz ampli na połowę mocy i pość sygnał testowy na poszczególne kolumny. Połóż komórkę w miejscu odsluchu tam gdzie siedzisz na wysokości swoich uszu i sprawdź poziom sygnału z każdego głośnika. Jeśli z jakiegoś głośnika będzie za cicho zwiększ vol. Następnie sprawdź na filmie czy się poprawiło.
U mnie każdy głośnik ma inne ustawienia wiec tym się nie sugeruj

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Norbert, nie dubluj ustawień innych, bo każdy będzie miał inne.
Przeczytaj wątek kalibracyjny, tam masz wszystko.
Jeżeli nic nie namieszałeś w ustawieniach, a brakuje Ci dalej góry, to podbij skalą głośności w ustawieniach, ale nie ruszaj odległości.

norbert1983

Member
Armanig dokładnie mam tak zrobione jak napisałeś, i nie miałem zamiaru wklepywać ustawień Bipo porostu zapytałem z ciekawości ponieważ przyszło mi do głowy że jeśli sufit będzie głośniejszy to czy nie będzie zagłuszał badz zle zgrywał z tylnymi głosnikami, oczywiście i tak muszę wszystko sprawdzić na własnej skórze. A pytanie z ciekawości

RAF1977

Banned
Słuchaj ściągnij sobie na komórkę najprostrzy Spl meter, włącz ampli na połowę mocy i pość sygnał testowy na poszczególne kolumny. Połóż komórkę w miejscu odsluchu tam gdzie siedzisz na wysokości swoich uszu i sprawdź poziom sygnału z każdego głośnika. Jeśli z jakiegoś głośnika będzie za cicho zwiększ vol. Następnie sprawdź na filmie czy się poprawiło.
U mnie każdy głośnik ma inne ustawienia wiec tym się nie sugeruj
Taki pomiar z komórki, to sobie można w buty wsadzić.
Miernik trzeba kupić lub pożyczyć.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Taki pomiar z komórki, to sobie można w buty wsadzić.
Miernik trzeba kupić lub pożyczyć.
Masz jakieś wytłumaczenie dla tej tezy?
Jeśli przestrzegasz na podstawie wyników własnych pomiarów, to napisz jakie otrzymałeś standardowe odchylenie i błąd pomiaru oraz jaka była dokladnosc urządzeniania porównawczego i z jakiego telefonu korzystałem podczas pomiaru.

RAF1977

Banned
Telefon Samsung note.
Na podstawie doświadczeń.
Poprostu nie widzi małych odchyleń i ogólnie zawyżone wyniki pokazuje.
Porównałem z miernikiem za 200zl bodajże.
Albo inaczej, pokazuje 1db różnicy między głośnikami, tam gdzie na mierniku jest 3-4db.

Tak że, wartość pomiaru, nie miała by może takiego dużego znaczenia, jakby różnice między głośnikami prawidłowo pokazywał.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jakby ktoś chciał potestować ATMOS to polecam zakup Przełęczy Ocalonych w wersji na rynek UK. Nasza rodzima wersja ma tylko DTS HD MA. Przy atmosie ten film zamiata kinem. Polecam szczególnie początkową scenę walki (ok. 1 h 12 min filmu)

Drunk

New member
Bez reklam
Do testów Atmos'a polecam również Everest, bo do oglądania jak na mój gust średni się ten film nadaje :)

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moim zdaniem Dolby Surround. Materiał DTS też, przynajmniej w moim odczuciu, mixuje lepiej od DTS Neutral X

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Jakby ktoś chciał potestować ATMOS to polecam zakup Przełęczy Ocalonych w wersji na rynek UK. Nasza rodzima wersja ma tylko DTS HD MA. Przy atmosie ten film zamiata kinem. Polecam szczególnie początkową scenę walki (ok. 1 h 12 min filmu)

Są tam napisy PL ? Mówimy o BR ?

Do góry