Dolby Atmos, co to??

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Prośba do wszystkich, którzy posiadają sufitowce czy moglibyście podać nazwę filmu i dokładny fragment, gdzie bardzo dobrze prezentuje się atmos. Chodzi mi o testy i ustawianie sprzętu a nie mam za bardzo teraz kiedy przeglądać wszystkich filmów i sprawdzać gdzie atmos jest najlepiej słyszalny. Wiec ogromna prośba do was, jeśli kojarzycie piszcie. Dziękuje i pozdrawiam :blagam:;)

Na bieżąco zawsze wpisywałem takie fragmenty, ale...

PS. auro podwiesili to może i atmosa też może Administracja podwiesi... ;-)

... no właśnie, wątek gdzieś znika co chwile, a jest tu sporo nt. Atmosa.
Poszło trochę wpisów i czasu.
Poproszę również o podwieszenie, w przeciwnym wypadku odpowiedzi trafiają często w inne wątki i robi się bałagan, a też nie będę się produkował w pojedynczych wątkach.
;)

Ja jak testy robiłem u siebie to Terminator nowy. Pierwsza scena, scena na autostradzie gdzie oboje się przenoszą oraz scena na moście i autokar szkolny.
A na ebay są płytki demo z dolby Atmos jak by coś ;)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Bipo

Active member
Bez reklam
Filmy z Dolby atmos oraz napisami polskimi (aktualizacja na bieżąco..;-);
1. Snajper
2. Wojownicze żółwie ninja 1
3. Wojownicze żółwie ninja 2
4. Transformers 4
5. Mad max 4
6. Jupiter intronizacja
7. Szubienica
8. San Andreas
9. Mission Impossible Rogue Nation
10. Niezłomny,
11. Kryptonim UNCLE
12. Minionki
13. Ewolucja planety małp
14. Everest[/QUOTE]
15. 13 Godzin w Bengazii
16. Batman v Supermen BR oraz w 4k UHD
17. Człowiek ze stali 4k UHD
18. Labirynt 4k UHD
19. Warcraft
20. Terminator Genesis
21. Piotruś - wyprawa do Nibylandi
22. W samym sercu morza 4k UHD

Uaktualniam listę filmów z napisami PL, jeśli ktoś coś wie na temat filmu który jest w Atmosie a nie ma go na liście to dopisujcie.
Pojawiły się filmy w 4k UHD z napisami pl..;-) Z tego co widzę, prawie każdy film w UHD jest wydany w atmosie a dołączona płytka BR jest wydana ze zwykłą ścieżką DTS HD. Dlatego jeśli ktoś zakupił odtwarzacz UHD ale nadal nie ma jeszcze wyświetlacza UHD a zależy mu na atmosie może zakupić film w UHD. Dźwięk będzie w atmosie a obraz będzie wysłany jako zwykłe Full HD..;-)

Ostatnia edycja:
Filmy z Dolby atmos oraz napisami polskimi (aktualizacja na bieżąco..;-);
1. Snajper
4. Transformers 4
5. Mad max 4
6. Jupiter intronizacja
7. Szubienica
8. San Andreas
10. Niezłomny,
11. Kryptonim UNCLE
12. Minionki
14. Everest
15. 13 Godzin w Bengazii
18. Labirynt 4k UHD
19. Warcraft
20. Terminator Genesis

Uaktualniam listę filmów z napisami PL, jeśli ktoś coś wie na temat filmu który jest w Atmosie a nie ma go na liście to dopisujcie.
Pojawiły się filmy w 4k UHD z napisami pl..;-) Z tego co widzę, prawie każdy film w UHD jest wydany w atmosie a dołączona płytka BR jest wydana ze zwykłą ścieżką DTS HD. Dlatego jeśli ktoś zakupił odtwarzacz UHD ale nadal nie ma jeszcze wyświetlacza UHD a zależy mu na atmosie może zakupić film w UHD. Dźwięk będzie w atmosie a obraz będzie wysłany jako zwykłe Full HD..;-)

PS. auro podwiesili to może i atmosa też może Administracja podwiesi... ;-)[/QUOTE]
A jak w Dts X tytuły???

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Bipo

Active member
Bez reklam
Filmy z Dolby Atmos oraz napisami polskimi (aktualizacja na bieżąco..;-);
1. Snajper
4. Transformers 4
5. Mad max 4
6. Jupiter intronizacja
7. Szubienica
8. San Andreas
10. Niezłomny,
11. Kryptonim UNCLE
12. Minionki
14. Everest
15. 13 Godzin w Bengazii
18. Labirynt 4k UHD
19. Warcraft
20. Terminator Genesis
23. Obecność 2
24. Cloverfield Lane 10
25. Na Granicy (Polski Dolby Atmos.. ;-)

http://poral.eu/screen/blu-ray_1920_1080/n/na_granicy/na_granicy_02.jpg

Czy ktoś już widział i oglądał pierwszy film w Dolby Atmos Polski i jak wypada na tle innych filmów atmosie.. :)?

Ostatnia edycja:

Kadajo

New member
Bez reklam
Norma, to samo było jak nowością było 7.1. Niestety przeciętny Kowalski nie rozumie że jeśli amplituner ma napedzic 11 kanałów i ma mieć to jakaś jakość to musi pobierać dużo mocy z gniazdka. A co robią ludzie? Patrzą czy jest znaczek Atmos, patrzą czy jest "eko". Cena 2tys. A potem płacz że "to nie gra".

Liter1979

Member
Bez reklam
A propos Atmos, bawił się ktoś z Was kolumnami onkyo (tymi za 600), warto?

Jeśli chodzi Tobie o Onkyo skh 410, to podłącze się pod pytanie... Jako że nie mam możliwości powieszenia kolumn na suficie, w grę wchodzi tylko postawienie ich na frontach... Efekt pewnie nieporównywalnie mniejszy, ale cena tych "kolumienek" również... może ktoś na forum korzystał z takiego rozwiązania i mógłby podzielić się wrażeniami ?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Ja na początku eksperymentowałem z monitorami ustawionymi na frontach pod kątem.
Potem miałem małe kolumny na suficie.

Porównanie jest takie że oczywiście, zdecydowanie na korzyść kolumn na suficie.
Przy korzystaniu z odbicia coś tam słychać ale na pewno nie jest to to samo. Choć ciut lepiej niż bez Atmos w ogóle.
Jak ktoś nie ma innej opcji, trudno "lepszy rydz niż nic". Ale nie ma się co łudzić że to ten sam lub zbliżony efekt...

Ostatnia edycja:

DrWredman

Active member
Popieram rafa. Robiłem podobne testy. Było lepiej niż zwykle 5.1 ale dupy nie urywało. Jak kupisz dolby enabled to zaczniesz kombinować jak tu przekonać żonę, że musisz zrobić remont i zamontować głośniki w suficie.
Jeśli chcesz poprzestać na głośnikach nakładanych to ueażam że warto.

Bipo

Active member
Bez reklam
Moje zdanie jest takie, że nie warto słuchałem takiego systemu i wolałbym wywalić kasę na poprawę mojego podstawowego systemu 5.1 niż pakować się w nastawki które dają tak słaby efekt że pożal się Boże... ;-( Nic na siłę, bo potem bedzie płacz i lament, że kasa wywalona a efekt ledwo słyszalny...

Snikers89

New member
Bez reklam
A ja slyszalem ze te kolumny typy onkyo cos tam ktore stawia sie na kolumnach to totalna kiszka... choc osobiscie nigdy tego nie sluchalem.

Liter1979

Member
Bez reklam
Moje zdanie jest takie, że nie warto słuchałem takiego systemu i wolałbym wywalić kasę na poprawę mojego podstawowego systemu 5.1 niż pakować się w nastawki które dają tak słaby efekt że pożal się Boże... ;-( Nic na siłę, bo potem bedzie płacz i lament, że kasa wywalona a efekt ledwo słyszalny...

No fakt, ale z drugiej strony 600 zł nie majątek... zawsze można postawić na frontach i w miedzyczasie powoli przekonywać żonę że sufitowe to jest to ;) :)

Bipo

Active member
Bez reklam
W końcu udało się obejrzeć ,,Wojownicze żółwie ninja wyjście z cienia" w systemie Dolby Atmos. Co do jakości dźwięku jest na dobrym poziomie ale słyszałem lepiej brzmiące..;-) Odnośnie efektów atmosowych to w filmie jest tego troszkę, co mi bardzo odpowiadało m.in:
- pościg śmieciarki za furgonetką i nad nimi śmigłowiec
- wyskakiwanie żółwi z cienia
- samolot ze skokami na spadochronie
- rzeka z czołgiem
- przelatujące elementy statyku kosmicznego
- walka dowódcy statku kosmicznego ze shrederem i żółwiami oraz jego przelatujący przez głośniki sufitowe śmiech..
- muzyka w laboratorium tylko z sufitu..;-)

Proponuje posiadaczą systemów atmosowych aby po obejrzeniu filmu w tym systemie podzielić się wrażeniami. Jak sami wiecie to, że jest film nagrany w Dolby Atmos nie oznacza, że musi być dużo fajnych efektów. W żółwiach ich jest dużo, ale nie wiem czy też to zauważyliście ale jest dużo momentów w filmie, gdzie ewidentnie powinien być dograny i słyszalny dźwięk z sufiu a jest cisza. Np. jak się żółw bawi sterowanym dronem, to słychać tylko z dołu a tu również można było dograć efekt.

Ostatnia edycja:
A podpowiedzcie mi proszę w którym miejscu zamontować głośniki atmosowe do onkyo 646 bo z tego co wyczytałem to są to głośniki sufitowe frontowe...
Ma to znaczenie i muszą być koniecznie na froncie czy mogę je przesunąć nad głowę nad kanapą ?

Do góry