Dolby Atmos, co to??

WiTT

New member
Bez reklam
ciekawe jak się zachowają takie kolumny w pomieszczeniu innym niż tradycyjny sufit, np. skosy, bardzo wysoki pokój etc. ;)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Co prawda to nie Atmos, ale warto wiedzieć co u konkurencji.
auro-3d-2014-demonstration-disc-f a.jpg
AURO 3D 2014 Demonstration Disc
Znacznie ciekawsza prezentacja niż ta od Dolbyego.
Dolby Atmos Demonstration Disc (August 2014)

Saszku

New member
Za dwa dni odbieram ONKYO TX-NR636 z aktualizacją, które otrzymało aktualizację do Atmos, jak tylko odsłucham zdam relację jak się sprawuje w pokoju 23m2. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Czy ktoś się orientuje czy zaktualizowane Dolby Atmos nie odbiega od tego fabrycznego w nowszych modelach, których cena jest dwukrotnie wyższa?

Ciekawi mnie również jak rozumiecie zastosowanie głośników z certyfikatem "Atmos"? Czy ich zastosowanie jest konieczne aby efekt był słyszalny czy to tylko taki chwyt marketingowy i wystarczą zwykłe satelity ewentualnie zamontowane przy suficie bez wykorzystania odbicia...

dupcengier28

New member
Za dwa dni odbieram ONKYO TX-NR636 z aktualizacją, które otrzymało aktualizację do Atmos, jak tylko odsłucham zdam relację jak się sprawuje w pokoju 23m2. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Czy ktoś się orientuje czy zaktualizowane Dolby Atmos nie odbiega od tego fabrycznego w nowszych modelach, których cena jest dwukrotnie wyższa?

Ciekawi mnie również jak rozumiecie zastosowanie głośników z certyfikatem "Atmos"? Czy ich zastosowanie jest konieczne aby efekt był słyszalny czy to tylko taki chwyt marketingowy i wystarczą zwykłe satelity ewentualnie zamontowane przy suficie bez wykorzystania odbicia...
domowe Dolby Atmos wspiera do 34 kanałów - 24 głośników/kanałów podłogowych/ściennych/surround i 10 kanałów/głośników sufitowych, tego typu zasięg zapewnia Trinnov Altitude 32; te certyfikowane kolumny/głośniki Dolby Atmos co są montowane na tradycyjnych kolumnach, są skierowane w stronę sufitu i mają od niego odbijać dźwięku, to rozwiązanie to lipa moim zdaniem, porządny Atmos to tylko z głośnikami sufitowymi takimi jak chociażby JBL SCS8.... ten Twój amplituner pewno obsługuje co najwyżej system Atmos w konfiguracji 7.1.2 czyli tylko 2 kanały/głośniki sufitowe....

robertuss

Active member
Bez reklam
domowe Dolby Atmos wspiera do 34 kanałów - 24 głośników/kanałów podłogowych/ściennych/surround i 10 kanałów/głośników sufitowych, tego typu zasięg zapewnia Trinnov Altitude 32; te certyfikowane kolumny/głośniki Dolby Atmos co są montowane na tradycyjnych kolumnach, są skierowane w stronę sufitu i mają od niego odbijać dźwięku, to rozwiązanie to lipa moim zdaniem, porządny Atmos to tylko z głośnikami sufitowymi takimi jak chociażby JBL SCS8.... ten Twój amplituner pewno obsługuje co najwyżej system Atmos w konfiguracji 7.1.2 czyli tylko 2 kanały/głośniki sufitowe....

Te JBL to seria Pro.Full kasy.(studja nagrań itp)Podałeś model z grubej rury.Wystarczą normalne kolumienki przykładowo 600zł para.Moje takie jest zdanie

Saszku

New member
nawet nie 7.1.2 tylko 5.1.2 ale zawsze to coś następny pewnie będzie za parę lat ale lepiej mieć niż nie mieć gdyby taki dźwięk niedługo okazał się standardem. Podobno studia filmowe są przychylne do tego systemu dźwięku i mają zamiar z niego korzystać. Żal by było dopiero za kolejne 5 lat usłyszeć przy kolejnej zmianie amplitunera.

Saszku

New member
Witam wszystkich,
Jestem już po pierwszych testach dolby atmos na sprzęcie onkyo TX-NR 636 z malutkim zestawem HKTS 9 + 2 starsze satelitki JVC (przeciętnej klasy - jako głośniki sufitowe). Głośniki rozmieszczone w pokoju 4,7m2 x 4,7m2 w konfiguracji 5.1.2 .
Pierwszy film jaki udało mi się obejrzeć z wykorzystaniem tej technologii to "Transformers 4 - Age of Extinction". Niewątpliwie efekty docierające z sufitu dość ciekawie uzupełniały scenę dźwiękową aczkolwiek spodziewałem się czegoś więcej. Satelity sufitowe były przeze mnie najbardziej odczuwalne w momentach nadlatujących rakiet czy przelatujących helikopterów, poszerzyły troszkę efekty pogłosów takich jakie są np. w jaskiniach (czyli echo). Dały o sobie też znać w scenie, w której bohaterowie filmu uciekają z statku obcych po linach odgrywając świst wiatru. W większej części filmu jednak nie odzywają się milcząc.

Podsumowując :
W scenach, w których zostały dodane odgórne efekty dźwiękowe rezultat jest na pewno odczuwalny, jeżeli jednak ktoś spodziewa się cudów tak jak ja na samym początku ;) to można się troszkę rozczarować. Nie wiem co mam na myśli piszą cudów ale wyobrażenie Atmos miałem nieco inne przez co pozostał mi mały niedosyt.

W najbliższym czasie postaram się wyszukać nieco lepsze głośniki, być może uda znaleźć się takie, które jednocześnie będą się ładnie prezentować na suficie, gdyby ktoś miał jakieś pomysły to proszę o podpowiedź (interesowały by mnie najlepiej białe okrągłe ale nie podtynkowe.

Puki co mam mieszane odczucia czy warto szpecić pokój dzienny udziwnioną instalacją sufitową :D , a do głośników odbijających dźwięk od sufitu jakoś nie jestem przekonany.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To trzeba zrobić porządnie, kup konkretne głośniki sufitowe.
Satelitki, to chyba za mało ;) Sprawdzałeś na filmach bez Atmosa symulacje sufitowych? Podkręcałeś poziomy?

Do góry