Denon, Onkyo, Marantz a może Cambridge?

jazzy

New member
Nadszedł chyba czas wymiany leciwego już Onkyo TX-DS676 na coś nowszego.
Jak zawsze zaczyna się dylemat ponieważ zależy mi dość mocno na stereo a w samym kinie domowym to każdy zagra podobnie. Pomieszczenie 4x4, kolumny przody Paradigm Monitor 9.
Słucham różnej muzyki ale przeważa rock, klubowa i acidjazz.
Zależy mi na sieci (-kabel-nie koniecznie wifi-możliwość odtwarzania z NAS), AirPlay (jednak iOS funboy) oraz na wsparciu Spotify

Moje aktualne typy to (kolejność nie ma znaczenia):
1.Denon AVR-X3000 lub X4000 (ale trochę przekracza budżet-zakładam do 3K).
czy warto się porywać na nową serię np X2100 kosztem niższego modelu?
2. Onkyo - wszyscy polecają model TX-NR818 (już nie wszędzie dostępny - dlatego biorę pod uwagę też model 828) - tu znów przekroczony budżet
3.Marantz SR6008 - nie miałem nigdy do czynienia nie wiem jak gra.

I ostatni:
Cambridge AZUR 551R - też przekracza dość budżet ale mam możliwość zakupu w dobrej cenie.
tylko że w tym przypadku wymagania odnośnie sieci airplay i pozostałych odpadają.
Ale jeśli faktycznie gra tak że warto to mocno bym się pochylił nad nim. Swoją drogą firmę zawsze kojarzyłem ze sprzętem stereo dobrej jakości.

Obecnie ze względu na cenę oraz multimedia jestem zdecydowany na X3000.
Pytanie na których modelach się skupić a co od razu skreślić? Bo obecnie dość spory wybór a chciałbym go zawęzić.

Henry

Active member
Bez reklam
O ceny X4000 i SR6008 napisz do blackninja, być może dostaniesz cenę w okolicach zakładanego budżetu, a X2100 bym odpuścił, zwłaszcza w sytuacji gdzie za podobne pieniądze można kupić sprzęt o kilka klas lepszy.
Tego CA nie znam na tyle, żeby się na jego temat wypowiadać ;)

hans2

Banned
gdybym mial wybierac miedzy x4000 a sr6008 to bym wzial denona ze wzgledu na kalibracje xt32.
co innego gdyby sr7008 miescil sie w budzecie...

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
jazzy jak spisują się Paradigm 9 v.7 na takim niewielkim metrażu? Ja do takiego salonu bym wstawił 7-mki. Co do wyboru, to widzę że masz ściśle zawężony i niepotrzebne Ci są Nasze porady, tylko wybrać się gdzieś do salonu i odsłuchać tych paru klocków. Trzeba jeszcze się zastanowić czy warto wywalać taką kasę na Marantza serii 6xxx, CA czy Onkyo serii 8xx, a czy nie warto kupić serie niższe a dodatkowo wzmacniacz stereo. Uważam że takie rozwiązanie da dużo lepszą jakość w muzyce niż nawet wypasiony amplituner

jazzy

New member
Paradigm 9 nie wiem ktora to jest wersja bo model sprzed kilku lat. Graja ladnie w kinie ale w stereo z tym onkyo juz niekoniecznie. Czyli wg Twojej sugestii krzysiek1980 kupic np denona x3000 a do tego wzmacniacz? A jak to spiac pozniej zeby chcac posluchac muzy bylo jak najwygodniej? I nastepne pytanie-jaki wzmacniacz bo przy zalozeniu ze za wzmacniacz trzeba wylozyc 2k (strzelam) to budzet przekrocze znacznie. I kolejne pytanie - czy przy takim rozwiazaniu bede w stanie sluchac muzyke z NAS? O to mi glownie chodzi.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Podpinasz pod pre-out w amplitunerze, a fronty wpinasz do wzmaka stereo. Oczywiście do KD musisz również zalączyć wzmak. Plusem jest to że fronty dostają dodatkowego kopa i odciążasz tym samym amplituner. Nie ma tutaj cudowania, bo wszystkim sterujesz z poziomu amplitunera, więc do kina załączasz oba sprzęty, a stereo standardowo obchodzi amplituner, bo CD/DVD/BD masz wpięte po analogu do wzmaka. Żeby sterować glośnością z poziomu ampli wzmak musi mieś wejście Main IN, AV Direct IN, różne nazwy w różnych sprzętach. Bez tego wejścia też podłączysz, ale utrudnieniem jest że musisz pamiętać przy załączenia KD w jakim polożeniu znajdował się potencjometr we wzmacniaczu podczas kalibracji, żeby później nie było różnicy w głośności kolumn. Osobiście uważam że lepszą jakość dźwięku w stereo zapewni wzmacniacz podłączony pod tańszy amplituner KD, niż kupno droższego amplitunera. Tylko chyba Denon X3000 nie ma pre-out ( ale mogę się mylić)? Pre-out mają HK 370, Yamaha 775, Onkyo 717, Marantz 5008, Denon X4000, no i oczywiście modele wyższe. W nowinkach nie jestem za dobry, ale jeśli amplituner czy odtwarzacz umożliwiają sluchanie muzyki z NAS, to wzmacniacz w niczym nie przeszkadza.

Henry

Active member
Bez reklam
Tak jest, a wtedy do kompletu np PMA720 i jest git za cenę niewiele wyższą niż np sam X4000 :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Henry

Active member
Bez reklam
Można przez aux i też jest dobrze, ważne żebyś zapamiętał/zaznaczył przy jakiej skali kalibrowałeś ampli, ale to niewielkie utrudnienie jedynie przy kinie ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

jazzy

New member
Dobrze. Mniej wiecej przetrawilem to co napisaliscie. Chyba faktycznie warte zastanowienia. Henry1979 rozszyfrujesz mi PMA720?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do Paradigm mogę polecić też NAD 326 , ma dodatkowo Main In ( wszak spięty zworką ale zawsze coś ;p) a i cena też nie jakaś zaporowa

Do góry