Denon, Onkyo, Marantz a może Cambridge?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja np. jednego nie mogę zrozumieć, na Onkyo 905 tyły wyciszało, na tyle że mi ich brakowało, natomiast na Marantzie znacznie podbiło względem 905.
No i bądz tu mądry.

hans2

Banned
w ogole dynamiceq podbija tyly, moim zdaniem za bardzo.
i nie wszyscy to zauwazaja ale oprocz dolu, dynamiceq podbija tez gore (co mi sie tez nie podoba).
ale sama korekcja (filtry) sa rewelacyjne w xt32.
dirac live jest lepszy ale sam soft kosztuje 3500zl.
w xmc-1 ma byc za kilka tygodni dirac live, czekam na testy.

edit: wszystko jasne, 905 nie mial dynamiceq. wlasnie doczytalem.

Ostatnia edycja:

jazzy

New member
Korzystajac z waszych porad wlasnie przywiozlem do testow x3000.
Napisze o moich wrazeniach!
Co do stereo to tez bedzie fajnie dopasowac jakis wzmacniacz do zestawu i znowu testowac brzmienie!

Pan sprzedawca wspominal o ewentualnym zastapieniu wzmacniacza koncowkami mocy np audiolab. Ew. Polecal tez marantza jako wzmacniacz.
------
Oczywiscie zawsze mozna wybrac cos wyzszego i chetnie bym to zrobil. Niestety istnieje ograniczenie jakim jest budzet;). Poza tym uwazam ze przeskok ze sprzetu za 2,5k na 4k nie bedzie az tak widoczny. Do tego potrzebny bylby przeskok z powyzszej polki na sprzet w cenie 15k.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja bym powiedział inaczej, na 905 miałem wrażenie że ten dzwięk nie był poprawnie rozłożony, natomiast na pierwszym Marantzie (sr6006) wypełniło cały pokój, ja tych testów przeprowadziłem kilkadziesiąt, to nie są opinie czcze słowa, a godziny spędzone na odsłuchach.
Tu nie chodzi już o różnice w brzmieniu, a o całkowicie inna politykę rozmieszczenia dzwięku.
W moim mniemaniu obecnie tyły grają tak jak powinny, bazuje tu na porównaniach i odsłuchach z profi kalibracją w salonach.

Henry

Active member
Bez reklam
niestety nie za mocny , przy większych głośnościach brakuje mu mocy o czym świadczy zasilacz zaledwie 200W
Wiesz przy tej cenie- tysiąc z małym hakiem i tak uważam, że ten wzmacniacz jest zacny.
Jak ktoś potrzebuje dobrze nagłośnić duże pomieszczenie, to niestety juz koszty inne

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
PMA720 wcale nie jest taki słabym. Gra mocniej i dynamicznej niż wskazuje na to jego moc. Na pewno lepiej napędza kolumny niż budżetowe amplitunery kd.

jazzy

New member
Jestem już po pierwszych odsłuchach i jestem zaskoczony jak zagrał. Doszła niesamowita głębia dźwięku, nie przypuszczałem że kolumny mogą tak zagrać. Wysokie tony bardzo czysto słyszalne, do tego fajny basik i wszystko stonowane i wyważone. Chwilę testowałem w kinie domowym ale nie dążyłem jeszcze ustawić odpowiednio kolumn bo brakło czasu.
Jeśli chodzi o opcje sieciowe/airplay wszystko działa beż żadnych dodatkowych ustawień.

Teraz pytanie - w sumie ten marantz 6008 jest w podobnej cenie - czy jest sens się jeszcze na niego porywać czy też pozostać już przy X3000 a tą drobną różnicę przeznaczyć jako bonus na wzmacniacz?
Czy maranz zagra lepiej (w KD i stereo)? czy jednak tego nie usłyszę w porównaniu do denona?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeżeli ta drobna różnica starczy Ci na wzmacniacz, to naturalnie idż tą drogą.
Szczególnie że X3000 już odsłuchiwałeś i jesteś zadowolony.
Moim zdaniem SR zagra lepiej, a czy Ty to wychwycisz i uznasz za warte zachodu, to już inna sprawa, ale na pewno nie zagra lepiej od duetu X3000 + wzmacniacz.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeszcze jest opcja zakupu Marantz 5008, jeżeli charakter brzmienia Ci odpowiada. Masz niewielki salon, więc z powodzeniem seria 5... wystarczy. Jeżeli na amplitunerze zauważyłeś taką znaczącą poprawę dźwięku, to wyobraź sobie co będzie po podpięciu wzmacniacza?

Do góry