Denon do Dali Lektor 5.0 ?

Whiplash

New member
Bez reklam
No widzisz, E80 sa raczej neutralne z zaznaczonym basem, nie sa to konturowe kolumny z ktorych slychac tylko Umc umc umc a srednica nie istnieje. Ja bylem w chorzowie w 2008, na Big4 niestety musialem sprzedac bilet, szkoda bo Slayer i Megadeth bardzo lubie. Ale kupilem sobie BD The big 4 live from Sofia takze jakas pamiatka jest. Zazdroszcze osobistego poznania Kirk'a, jestes w metclub'ie czy poprostu mega fart ze udalo Ci sie z nimi spotkac? Bo kolega jest i co koncert sa losowania osob ktore moga wejsc na backstage.

Maku, subwoofer mozesz kupic dowolny to nie jest tak ze musi byc od kompletu bo sie nie zgra czy cos takiego takze tu nie ma problemu. Aczkolwiek fajny sub to min. 1200zl w kompletach wychodzi to taniej.
Z denonem ladnie wg. mnie graja Wharfedale takie diamond 10.6 ew. 7

Bo jeszcze zadam Ci takie pytanie, jestes zdecydowany na kino i 5 kolumn tak? Bo jesli film bedzie od swieta a reszta to muzyka i zalezalo by Ci na dobrym brzmieniu to moze warto kupic Amplituner Stereo np. HK 3490 za 1600zl i do tego za 3000zl pare dobrych muzykalnych kolumny i gwarantuje Ci ze muzyka zabrzmi diametralnie lepiej niz z amplitunera do KINA DOMOWEGO, a i film mozna obejrzec w stereo.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zazdroszcze osobistego poznania Kirk'a, jestes w metclub'ie czy poprostu mega fart ze udalo Ci sie z nimi spotkac? Bo kolega jest i co koncert sa losowania osob ktore moga wejsc na backstage.

Chciałbym :D Nie kolego, może tak to zabrzmiało dostojnie ;) Nic z tych rzeczy, po prostu dopchałem się do pierwszego rzędu pod barierki i kiedy Kirk zszedł do publiczności to mi się udało ;) Pamietam, że cieszyłem się wtedy tak jak gimnazjalistki do Justina Biebera ;)

Ale poznałem osobiście kilku polskich wykonawców, Titusa, Kukiza, Lipę, Glacę, Guzika - lata koncertów, studiów nagraniowych, funclubów, itp.

maku99

New member
przez bycie klubowiczem Hondy

chociaż już się nie udzielam, ale profil pewnie jeszcze jest:
Civic Forum

A jeśli chodzi o metallice to moja Monika też ogromna fanka i na koncertach też była. Ja niestey nie dalem rady do chorzowa. Ale Pierwszy taniec na naszym weselu (25 maja tego roku ;) to: Nothing else matters ... zrobiło wrażenie na gościach ;)

Myślałem przez chwilę nad stereo, ale jednak zostanę przy kinie, to chyba optymalne rozwiązanie. Ani ze mnie miłośnik słuchania dużo muzyki, poza tym żona pewnie i tak by co chwile powtarzała "przycisz trochę" ... jakbym matkę słyszał:/ hehe, ani tez kinomaniak.

Kupiłem mieszkanie, przy wykończeniu puściłem głosniki w ścianie z zamiarem zakupu taniego zestwu kina domowe, ot tak żeby czasem posłuchac pooglądac i tak doszedłem już z do 5tys. Coś czuję, że im dłużej tu "na forum" siedzę i nic nie kupie to cena dojdzie do 6tys... .
A jak juz kupie to w tedy z kolei bedę załował, że nie kupiłem za 10tys... paradox, ehhhh

;)\

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysiek dobre i tyle, na chorzowie nie bylo takiej opcji choc stalem pod sama scena to nawet kostki nie zlapalem.. Za to bedac na koncercie Vader'a udalo mi sie spotkac po koncercie z chlopakami i dostac autografy ;)

Maku tak to jest z ta dzialka, masz 5 tys, za chwile ktos powie ze jak dolozysz 500zl to bedzie lepiej a wogole jak dolozyc do 6000tyz to juz bedzie miod i tak mozna bez konca. Trzeba sie na spokojnie zastanowic i kupic najlepszy mozliwie zestaw za dana kwote. A wiec rezerwuj czas i odsluch odsluch i jeszcze raz odsluch. Postaraj sie dorzucic te 500zl do 5500zl bo wtedy mamy wieksze pole do dzialania, kolejny fajny zestaw ampli+bd+kolumny 5.1

YAMAHA RX-V673 + BD-S473 + WHARFEDALE D 10.6 + 10. (3512741199) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
zestwu kina domowe, ot tak żeby czasem posłuchac pooglądac i tak doszedłem już z do 5tys. Coś czuję, że im dłużej tu "na forum" siedzę i nic nie kupie to cena dojdzie do 6tys... .
A jak juz kupie to w tedy z kolei bedę załował, że nie kupiłem za 10tys... paradox, ehhhh;)\

Czyli wszystko na dobrej drodze, jesteś normalny :D Chyba każdy z nas to przerabiał

maku99

New member
No to nieźle się zapowiada... Trzeba kupić w miarę szybko, żebym później nie musiał samochodu sprzedawać, żeby na sprzęt mieć ;)

Z odsłuchami to własnie nie wiem gdzie. Byłem w paru sklepach, ale to wygląda tak, że od razu chcą mi coś sprzedać, twierdząc, że to jest najlepsze, że nie ma co popodpinać, bo podepną mi głośniki za 20tys i po co.
Na forum widziłem, też, że niektóre sklepy chcą kaucję 100zł, co akurat mogę zrozumieć, że ktoś przychodzi, słucha i idzie kupić gdzieś inndziej, no ale to tak jakbym buty w sklepie mierzył i musiał je kupić, albo zapłacić za mierzenie.

Kurcze jeszcze Yamaha do tego... nie robiłem rozeznania w Yamahach jeszcze.

Na allegro dostałem dwie propozycje:
od jednego typa około 4600 za Denon x1000 + Dali 5.0
od innego około 5600 za Denon X2000 + Dali 5.0

Delikatnie rozglądam się jeszcze, czy to JBL czy WHARFEDALE itp itp.

Tyle z nowości. Czas zakupu daje sobie do momentu wyjścia robotników z mieszkania - kwestia max 2 tyg.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No tak, bardzo mądrzy ci sprzedawcy w salonach. W ogóle to po co podpinać kolumny za 20k, jak można od razu za 100k? Głupie rozumowanie. Nie wiem skąd jesteś, ale masz tu spis salonów. Pewnie to też jeszcze nie wszystkie Sklepy audio - branżowy przewodnik hifi.pl. W dobrych salonach nie robią problemów z odsłuchem i niejednokrotnie oferowany jest za darmo. Ja byłem w 4 i nigdzie nie musiałem płacić.

Whiplash

New member
Bez reklam
No niestety, czesto gesto trzeba placic od 50 do 100zl za odsluch. Dla mnie jest to zlodziejstwo w bialy dzien. Rozumiem odsluch z pelna kalibracja, w profesionalnym pomieszczeniu na wielu amplitunerach, kolumnach itd. Ale nie ze ktos mi podlaczy 2 amplitunery i 2 pary kolumn na srodku sklepu i prosze 50zl za to..

Maku, wybor jest ogromny, na kazda firme po kilka modeli + kolumny to samo. Z odsluchem JBL, Wharfedale Dali, monitor audio nie powinno byc problemu w krakowie, gorzej z mniej popularnymi markami. Najbardziej muzykalne sa Harmany, Marantz'e, Denony i Pioneery. Yamaha z Onkyo bardziej kinowa, filmowa. Kolumny tez trzeba dobrac do amplitunera, Harman jest cieply i basowy wiec on dobrze gra z dynamicznymi kolumnami, Denon czy Marantz jest bardziej jasniejszy, ostry wiec z nimi lepiej graja kolumny ktore sa cieple. Od siebie polecam Ci Wharfedale 10.6 lub jesli dolozysz 10.7 dla mnie one z Denonem graja bardzo fajnie.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
A skąd jesteś?

Krzysiek, tą listę to powinni zaktualizować. Pół Polski zjezdzilem wg tej tableki i na dziś jest w 1/5 nieaktualna, ale i tak dużo daje. Jest już kilka innych, ale i kilka już nie istnieje ;)

Ostatnia edycja:

maku99

New member
Kraków,

Po dłuższym namyśle, chyba dam rade wyłożyć 5500 zl, ale 6 tys to już tak maksymalnie i nie dam się przekonać za nic !

Chociaż jakbym kupił za 5tys to 1000zl w kieszeni, powoli na nowego xboxa ;)

jeśli chodzi o ampka to chyba jednak denon x2000 +... no wlasnie może te dali, i z biegiem czasu jakiś subbufer. Wolę poczekać na suba a już mieć dobre 5.0
Filmów na Blu-ray jak na razie nie mam żadnych, mkv sciagam ;) tak wiec BD tez nie jest konieczny.

Whiplash

New member
Bez reklam
Dobra decyzja, X2000 to juz jest ladny piecyk, zapas mocy zawsze sie przydaje. To na kolumny zostaje ci plus/minus 3500 bo za Denona dasz kolo 2500. Hehe teraz ciezko bedzie kupic za to Dali lektory czy zensory bo one w 5.0 bez suba chodza po 4000.. ;D Napisz do Blacknijy, on Ci cos doradzi i ladnie wyceni ;)

Blu Ray tez by sie przydal juz do takiego zestawu no ale to znowu koszta i koszta ;)

maku99

New member
Cześć,

Mam ofertę za 5600 + ok 100zł przesyłki własnie Dali Lektor + x2000
Ale pomyślę ejszcze za głośnikami. kurcze juz w 6tys też dobrze by mieć suba, ale może lepiej kupić troszkę lepsze 5.0 i z czasem dokupić. no nie wiem. łamię się troche. Co do BD to na prawdę mi nie potrzebny, a kupić byle co to też szkoda.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie łam się, bo dobrze kombinujesz. Na suba sobie dozbierasz, zawsze lepiej mieć wyższej klasy fronty, a cała resztę sukcesywnie kompletowac. Kolumny zostają na całe lata. Gorzej, ze teraz faktycznie zaczną się wydatki, PS4, Xbox one... nie będzie lekko ;)

maku99

New member
Ok, decyzja zapadła, za 5500zl bedzie x2000 + dali lektor 5.0

Proszę o info, ewentualnie w jakich modelach w niedalekiej przyszłosci można wybierać jeśli chodzi o suby. Da się coś sensownego znaleźć w cenie około 1000-1500zl, czy lepiej na razie dać sobie spokój ?

maku99

New member
Własnie wysłałem do Ciebie "oficjalnego" maila z zamówieniem. Tak jak zasugerowałeś z subem można poczekać, skoro i tak na to samo wyjdzie czy teraz dokupię czy później ( cenowo;) )

A własnie, przy okazji zapytam: czy będę miał możliwość automatycznej kalibracji bez podpiętego suba?

Ostatnia edycja:
Do góry