Denon DCD 520 vs 720?

Tez tak chciałem. Aby działał tylko wzmak i cdplayer. Wcześniej jakoś tez była dla mnie dobra ale teraz mam wrażenie ze nic sie nie polepszyło lub jest nawet jest troche gorzej. A przecież dokupiłem wzmaka. Sam nie wiem.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Ampli HK AVR 370 i teraz dokupiłem wzmacniacz HK 980 i spiełem oba preout z ampli do do aux w wzmaku. Kolumny to JBL Studio 180.

Henry

Active member
Bez reklam
A czemu to wyłączasz, przecież cd i ampli są wpięte pod inne wejścia.
Ja mam CD przez RCA wpięte bezpośrednio do wzmaka, moim zdaniem jest lepiej, no i nie ma potrzeby odpalania ampli.
Dla żony jest inne połączenie- optykiem do ampli.
Testowałem CD przez RCA-ampli-RCA-wzmak i lepiej wypadło z pominięciem ampli. (to w takim uproszczeniu, mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi ;) )

Henry

Active member
Bez reklam
Ty masz trochę inaczej spięte ;)
u mnie idzie pre-out (ampli) ->main in (wzmak), w tej konfiguracji wzmak robi jako końcówka, a do słuchania muzyki wolę wykorzystywać tylko wzmaka.
A dla żony, żeby było jej łatwiej i nie musiała nic kombinować i obsługiwać wszystko z poziomu amplitunera, nie chce mi się jej tłumaczyć, że jak puszcza z telefonu, to źródło, a jak CD, to ma jeszcze coś wciskać we wzmacniaczu. Wszystko ma z poziomu jednego urządzenia.

Borixon

Active member
Bez reklam
Oczywiście że CD bezpośrednio do wzmaka i tylko po RCA, czym krótsza droga dla analoga tym lepiej i logika jest tu zachowana :)

Henry

Active member
Bez reklam
Chodziło mi głównie o żonę ;), a połączenia najbardziej rozumiem ;)
Moja żona w kwestiach technicznych sobie dobrze radzi, ale nie chciało mi się jej tłumaczyć wszystkich połączeń ;)

Oczywiście że CD bezpośrednio do wzmaka i tylko po RCA, czym krótsza droga dla analoga tym lepiej i logika jest tu zachowana :)
Dlatego szkoda, że CD720 czy analogiczne odtwarzacze Marantza nie obsługują flac'ów :(
stąd ta dyskusja...

Borixon

Active member
Bez reklam
henry1979 napisał:
Dlatego szkoda, że CD720 czy analogiczne odtwarzacze Marantza nie obsługują flac'ów :(
stąd ta dyskusja...

ale w czym problem nagrać na płytę ?? wiem że ktoś powie to trzeba kupić.., na półce stoją same oryginały itp... ale może i warto...

Jak miałbym nagrać 2 TB muzy na płytę po ok 14 piosenek na sztukę to bym to robił przez 5 lat chyba :). Czyli na horyzoncie nie ma żadnego CD playera w tej cenie aby odtwarzał flacki? Jak tak to zostaje mi oppo 103.

Henry

Active member
Bez reklam
Ja Ci powiem że kobiety nie są tak ograniczone w kwestii obsługi sprzętu, a mi się kiedyś wydawało inaczej :)
Moja żona ostatnio uratowała mi lapka :)
Ja juz miałem go przez okno wywalić, a ona pokombinowała w biosie, trochę komend ręcznie (starsi pamiętają jeszcze DOSa ;) ) i system się podniósł.

ale w czym problem nagrać na płytę ?? wiem że ktoś powie to trzeba kupić.., na półce stoją same oryginały itp... ale może i warto...
Ja na swojego kilkunastoletniego CD-ka nie narzekam, jeżeli obecnie nie proponują obsługi flaców, to nie będę chyba wymieniał dla samej wymiany, choć przez chwilę o tym myślałem.
Przez mojego ampli też jest dobrze, ale człowiek chciałby lepiej

Whiplash

New member
Bez reklam
Kapusta jaki ty BD porównywałes do DCD? Ja mam przeciez 1713 i DCD720 podlaczone RCA do wzmacniacza i brzmienie BD jest bardzo dobre i nie wiele ustępuje CD. Blu ray ma bardziej zaznaczone skraje pasma, ale średnica jest jakas taka bez polotu nie buduje ładnej sceny. CD gra bardziej naturalnie i przyjemnie ale nigdy nie powiem, że BD jest dziadostwo. Tam siedzi Burr brown jako DAC..

CD Denona nie czytaja FLAC'ów.

Do góry