ok, trochę podsumuję temat,bo obiecałem (własnie wróciłem z delegacji i stąd opóźnienie

.
1.Stanowisko C+ (niezaleznie od tego co mówią dystrybutorzy) jest jasne: z kanal sport HD mogą skorzystać abonenci, którzy maja pakiet komfortowy z jednym z pakietów dodatkowych (kolorowe lub HBO) albo prestiżowy.
2.Aby ogladać sport HD nalezy podpisać aneks, do czerwca jest za darmo, potem ma to kosztowac 10zł oraz dodatkowo (jedna z opcji):
- wynająć tuner za 299zł
- kupić od C+ tuner za 699zł
- kupić moduł CAM od C+ za 179zł do tunera Humax lub Topfield
Najlepiej zrobić do w centrum cyfry (główny przedstawiciel cyfry na danym terenie) bo maja dostęp do systemu i aktywują od razu kartę na HD (u mnie trwało to nieco ponad godzinę

ale zadziałało).
3.To nie cyfra obiecywała, że na astonach bedzie możliwy odbiór kanału HD tylko lokalni przedstawiciele cyfry (dystrybutorzy sprzętu). Co ciekawe, kupiłem Humaxa nie od Sensora (głównego dystrybutora Humaxa) ale od Novisat (Centrum Cyfra + we Wrocku). Dlaczego? Bo Sensor nie mógł mi sprzedaż w promocyjnej cenie tunera bez nowej aktywacji - a to wiązało sie z podpisaniem nowej umowy. Tyle ze ja juz mam umowe z C+ więc ta opcja odpadła. I dobrze, bo jak bym kupił jeszcze Astona to dopiero byłby problem.
4.Byłem pierwszym, który przyszedł do Novisat kupić HD

. Następy klient, który pojawił sie po mnie za jakieś trzy godziny wyszedł zadowolony po 20 minutach. Ja odegrałem rolę"króliczka". Dzięki informacjom zdobytym na forum (Małgosia - szczególne podziękowania pod twoim adresem) nie wpakowałem sie w Astona tylko w aneks i moduł cyfry. Dzieki temu podpowiedziałem im jak powinien być temat załatwiony (przedstawiciel, tak jak kazdy abonent wisiał na dwóch telefonach by dodzwonić się do Cyfy i swoje "odstać w kolejce" - współczuje im bo są tak samo traktowani jak my przez C+). Na marginesie - nie dowieźli im w terminie tunerów na wymianę w ramach dzierzawy. Mieli taka jazdą a to co słyszeli od wsciekłych abonentów nie nadaje się do powtórzenia.
5.Panowie w Novisat maja SHARPA FullHD. Obraz na nim z Philipsa po hdmi naprawdę nie jest rewelacyjny. Niestety nie mieli componenta. Za to róznicę wszyscy zobaczyli po podłączeniu mojego Humaxa. Niestety zachwyt nie trwał długo, bo to czasu jak sprzedawca podłączył Humaxa na astrę i wybrał kilka kanałów HD free. Tutaj dopiero wszystkim gałki oczne sie zaswieciły. Ale nie mozna narzekać na C+ bo w końcu kanał udostepniany jest za darmo na pół roku - nie licząc aktywacji.
5.Dzisiaj odpaliłem Humaxa - oprogramowanie ver.8. Wyszukiwanie kanałów działa sprawnie. Niestety trzeba się potem "napracować" by odnaleźć kanały, które Cyfra podstawiała mi wcześniej na Mediasacie

i ustawić w "sensowną" listę po kolei. EPG z tzw krzaczkami. Przy oglądaniu z oryginalnym dźwiękiem, napisy z polską czcionka wyświetlane są poprawnie. Menu intuicyjne, w polskiej wersji. Niestety nikt w Novisacie nie był w stanie powiedzieć mi, w jaki sposób C+ zamierza aktualizować soft do modułu CAM.
I to tyle na gorąco. Szukam teraz rusztowania
Zapytacie pewnie po co? Ano po to, by załozyć przełącznik diseq i uruchomic zeza na Astrę. Nie odpuszczę tych kanałów free lecacych w HD.

pozdrawiam wszystkich
ps dobra wiadomość dla posiadaczy Astonów
http://www.satkurier.pl/?cyfra+/&kat=44&id=35198