Dekoder HD dla Cyfry+
Witam serdecznie forumowiczów, dzisiaj zostałem chwilowym posiadaczem tunera C+ Philips DSR 6201/91, czyli potocznie mówiąc "Mediasata HD". Otórz czytając tutaj komentaże, na temat braku dekoderów HD w punktach C+, muszę stanowczo zaprotestować, bo u mnie w okolicy, pojawiły się one już 27.12, co prawda po świętach, ale już są. Jeśli chodzi zaś o wrażenie, hm... dzisiaj tj. 28.12 po włączeniu tunera około godz. 20.00 i po oglądnięciu zaledwie 2-3 godz, za dużo nie mogę powiedzieć, ale jedno stwierdzenie chyba jednak mogę zacytować, dopóki C+ nie wystartuje z pełnym HD, to raczej wydawanie sporych kwot (zakup tunera HD plus ewentualny modół) wydaje mi się trochę na wyrost. Nie powiem, kanał LUXE TV HD robi wrażenie, ale co dalej.... może ewentualna jakaś poprawa kanałów SD, które odbierane są na tym tunerze, delikatnie zyskały, w porównaniu ze "starym" Mediasatem. Tuner obsługuje diseqc 1.0, więc po podłączeniu anteny z zezem na Astrę, miałem nadzieję odebrać pozostałe kanały HD z Astry. Niektóre, ponieważ oczywiście lista kanałów ładowana jest automatycznie i nie ma możliwości, aby samemu dopisać kanał. Prubowałem znależć, pozostałe kanały jakie nadawane są w HD na astrze w przekazie niekodowanym, ale jedynie co mogę potwierdzić, to kanał Astra promo HD, który jest rzeczywiście w liście zaprogramowanych kanałów, ale niestety równierz u mnie, obraz wyświetlany jest w postaci slajdów.

Jeśli chodzi zaś o pozostałe kanały HD, to jak narazie, nie mogłem ich zidentyfikować na 100% (jeśli one wogóle są na liście) ponieważ przy rzadnym z kanałów, które rzekomo są nadawane HD, nie jest to gdziekolwiek odnotowane, bądż to w nazwie w liście, bądż to w nagłówku programu (Pro7 HD, SAT1 HD, Anixe HD) kanały są i nadają w przekazie 16/9, ale czy w wersji HD, tego niestety, nie jesteśmy nigdzie w stanie sprawdzić. Akórat podczas przeglądania ich, leciały jakieś filmy, na których ciężko jest stwierdzić fakt, czy to akórat HD czy nie, jedynie po tym, iż obraz automatycznie wskakuje w format 16/9 można by tak sądzić, ale również kanał WDR jest nadawany w 16/9 i z tego co wiem, nie w sygnale HD, a obraz, był powiedzmy taki sam. Nie ma przecierz możliwości podglądnięcia, z jakimi parametrami jest oglądany w danej chwili program. Ale ogólnie można powiedzieć, że kanały niemieckie, nadawane w formacie 16/9, mają bardzo dobry sygnał. Co jeszcze.... aha, może to, że po zaprogramowaniu terminala, nie dubluje się kanał C+Sport i C+Sport HD, jako osobne kanały, mamy tylko Sport HD. Więc nie mogłem porównać, jak wygląda sygnał SD a jak HD. To tyle z informacji, jakie chciałem przekazać na gorąco, jeśli któreś nie pokrywają się z rzeczywistością, to tylko i wyłącznie dlatego, że po prostu mam ten tuner kilka godzin i być może są jeszcze jakieś ukryte a nie wykorzystane przezemnie funkcje. Postaram się, jeśli jeszcze będę miał do testów w/w tuner, napisać coś na temat programów odbieranych w HD, z checią oglądnął bym jakiś mecz, ale czy będzie mi to dane, zobaczymy.