Edycja listy kanałów do Humax 2000 w Formula NH1.01
Witam, wczoraj przed imprezką zachciało mi się przetestować wgrywanie listy kanałów do Humaxa. Wykorzystałem do tego preferowany przez Sensor program Formula NH1.01.
Na początek zgrałem listę z humka na PC (dla bezpieczeństwa) i to mnie uratowało od ponownego bawienia się pilotem. Ze względu na to, że moja lista kanałów w tunerze była załadowana tylko z HotBirda, wykasowałem całą listę kanałów z pamięci tunera i wyszukałem je ponownie - tym razem z HotBirda i Astry.
Taką listę ponownie zgrałem na PC i poddałem edycji.
Sam program obsługuje się intuicyjnie. Wydawało mi się, że jedynym jego mankamentem jest błędne przypisanie do ikonek kierunku transferu danych pomiędzy urządzeniami. Niestety pomyliłem się.
O ile edycja przebiegła bez problemów:
- wycinanie i wklejanie rekordów,
- zamiana miejscami rekordów poprzez przesunięcie kursorem,
- zmiana w zakładce "Menu config" ustawień (zwłaszcza language z Hungarian na Polish)
po zapisaniu ustawień oraz pliku na PC załadowałem listę do tunera i rozczarowałem się. Przy sprawdzaniu uprawnień na jednym z kanałów C+ ekran powitał mnie okienkiem z informacją o zakodowniu kanału tyle,
że w języku... węgierskim. Kanały były wyświetlane "po kolei", tak jak je ustawiłem w edytorze (osiągane przyciskami P+, P-, strzałka w górę i strzałka w dół). Ale przy użyciu przycisku OK już nie było tak różowo. Totalny bałagan, kanały telewizyjne wymieszane. Jedynie kiedy wybrałem żółtym przyciskiem listę "satelity" wszystko było tak jak powinno. Godzinna praca poszła więc na marne.
Nie namyślając się dłużej, wgrałem listę kanałów, pobraną na początku całej tej zabawy z edytorem do tunera i wszystko wróciło do stanu pierwotnego.
Podczas edycji nie usunąłem ani jednego rekordu w zakładkach: Channel info, Provider info oraz TS info. STB config ustawiony był na HDCI_EU.FMC z bitrate 115200.
Z tego wynika, że jedynym, prawidłowo działającym edytorem listy kanałów do Humaxa 2000 jest... sam tuner oraz jego użytkownik z pilotem w ręku

.
Chyba, że popełniłem gdzieś błąd?
Kieruję pytanie do użytkowników Humaxa 2000 - czy Ktoś poddawał juz obróbce listę kanałów edytorem Formula i może podzielić się z nami doświadczeniami w tym zakresie?
pozdrawiam