Tak na marginesie pisząc...
Klipsch podaje impedancje 8 Ohm "compatible"... :/
Miernik pokazuje 3.6ohm, i tyle wychodzi więc mają tak na prawdę 4 Ohm. Sprawdziłem specyfikację. Podają skuteczność 97 dB, ale przy napięciu 2,83 V. Przy takim napięciu sprawdza się 8 Ohm kolumny, nie 4 Ohm.
Z tego przekrętu mają + 3 dB skuteczności. Czyli tak na prawdę Klipshe mają 4 Ohm i 94 dB... to tak po krótce pisząc i nie wnikając... Bo są inne mądrzejsze głowy od mojej.
Ale, Kilka razy mój stary Technics potrafił się wyłączyć przy dość sporej głośności na klipschach, a że nie mam do niego przekonania bo jest stary i bardzo zmęczony życiem to sobie odpuściłem.
Tylko, technics naprawdę potrafił ruszyć potężnie (raczej normalnie jak na moje wymagania)tymi klipschami.
Porównując mój avr czy pma denona, to jakby mieli odjete 80% "mocy"...
Ponadto, mój Avr-x3100w bardzo się grzał na RP260F, było słabo bez dynamiki na niskim "domowym" ustawieniu głośności, kompletnie totalnie bez czegokolwiek, moja stara Cobra Panasonica daje większe wibracje powietrza .
Na moim pma1520am jest ciut troszkę lepiej. Nie wnikam w szczegóły i opis dźwięku, ale lekka poprawa jest. No ale on też jest wyraźnie ciepły.
Pewnie to nie ma kompletnie znaczenia, ale termometr na avr+RP260F pokazywał średnio 50stC. Pma+RP260F ma średnio 47stC, zaznaczam że głośność pokojowa "do słuchania radia"... nie jakieś tam "ostre łojenie"... No i AVR-X3100W też sam z siebie po kilku godzinach, raz się sam wyłączył jak były podłączone klipsche, i chyba dioda pulsowala na czerwono.
Kable to kilkuletnie ProCab LS 25, na które nie narzekam.
Klipsche stoją pół metra od tylnej ściany i mają wolnej przestrzeni po bokach około metra. Takie ustawienie miałem raczej podobne od "zawsze" ponadto sporo dywanów i zasłon... mebli wypoczynkow, sam salon ma prawie 30mkw, goły salon, bez firan+zasłony bo one odejmują ze 3mkw bo za nimi jest sporo wolnej przestrzeni do okien które mają około 9mkw powierzchni.
Pewnie moim uporem poradzę sobie z moim problemem audio, tylko potrzebuje trochę więcej czasu specjalnie na to, dlatego większość pisze w pracy na Tapatalku pytając o to czy tamto. Nie chodzi o wolne na ządanie bo mam do wykorzystania około 52 dni wolnego ustawowo od pracy, na rok.
Kiedyś przerobiłem sporo sprzętu audio, naprawdę sporo... Ale takiej tragedii jaka jest teraz nigdy nie miałem.
Peace