Dali Zensor 7/1/vokal set 5.0 ale jaki Amplituner AV???

Nie do Ciebie, coś Ty taki w gorącej wodzie kompany.
Przeczytaj uważnie ;)
A oki stary właśnie zauważyłem ;)
Hmmm....ciężka sprawa z Klipschami.
Ty jesteś bardzo zadowolony Klipsch+Onkyo i polecasz, kolega mówi że nie chce Denka sprzedać to co mu pozostaje???

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja bym na pewno nie odpuścił. Mnie takie rzeczy gryzą.
Charakter mi nie pozwala aby się poddać.

Tu jest albo tak fatalna akustyka, że hej, albo żle skonfigurowany ampli, lub zwyczajnie uszkodzony.
To samo może być z kolumnami czy samym podłączeniem.
Nie możliwym jest inne wyjście, jeżeli coś w salonie grało świetnie, a w domu już nie. Logika podpowiada, że akustyka.
Więc jeżeli tak jest, to jaka jest pewność, że kupując inne skrzynki nie będzie tego samego?

Oczywiście możliwe jest, że stawiając inne skrzynki w tym samym miejscu nagle ruszy i będzie dobrze. Nie wykluczam takiej sytuacji, ale to wszystko palcem na wodzie pisane.
Ja bym wypożyczył inny ampli, chociażby z ciekawości. Jak nic się nie ruszy, to dopiero bawił się z wymianą skrzynek. W tej kolejności.

Czy Kolega przenosił ten zestaw w inne miejsce, jakieś próby, testy. Może uderzyć sąsiada, na pewno ma inną akustykę ; )

Ostatnia edycja:
Pisałeś o MA Silver 10, że jest mega fajnie w całej gamie odsłuchowej patrząc na cenę zestawu.

Czasu na odsłuchy w salonach nie mam za wiele, dom rodzina praca itd, nie pozostawia mi sporo czasu

Ci Tobie da siedzenie na necie i czytanie opini....a może umów się i wypożyczyć kolumny, salon powinien się zgodzić na odsłuch albo im zapłacić to przyjadą do Ciebie z kilkoma kolumnami i będziesz miał super test w domowych warunkach.

Jeśli chodzi o mnie.....to jest moje spostrzeżenie co do Focali i Monitor Audio.
Sprzedawca też polecał polską firmę Esa Neo 3se tylko że u nich setu 5.0 brak, jak i JAMO Concert 109.
Też ciekawą opcją może być stara angielska szkoła, kolega polecał bo posiada ProAc
http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2646-studio-148

Bierz urlop na żądanie bo 2razy w mc możesz i na odsłuchy w domu cały dzień.
Innej opcji nie ma niestety bo każdy inaczej słyszy i każdemu inne granie się podoba.

Millerek

New member
Tak na marginesie pisząc...
Klipsch podaje impedancje 8 Ohm "compatible"... :/
Miernik pokazuje 3.6ohm, i tyle wychodzi więc mają tak na prawdę 4 Ohm. Sprawdziłem specyfikację. Podają skuteczność 97 dB, ale przy napięciu 2,83 V. Przy takim napięciu sprawdza się 8 Ohm kolumny, nie 4 Ohm.
Z tego przekrętu mają + 3 dB skuteczności. Czyli tak na prawdę Klipshe mają 4 Ohm i 94 dB... to tak po krótce pisząc i nie wnikając... Bo są inne mądrzejsze głowy od mojej.

Ale, Kilka razy mój stary Technics potrafił się wyłączyć przy dość sporej głośności na klipschach, a że nie mam do niego przekonania bo jest stary i bardzo zmęczony życiem to sobie odpuściłem.
Tylko, technics naprawdę potrafił ruszyć potężnie (raczej normalnie jak na moje wymagania)tymi klipschami.
Porównując mój avr czy pma denona, to jakby mieli odjete 80% "mocy"...
Ponadto, mój Avr-x3100w bardzo się grzał na RP260F, było słabo bez dynamiki na niskim "domowym" ustawieniu głośności, kompletnie totalnie bez czegokolwiek, moja stara Cobra Panasonica daje większe wibracje powietrza .
Na moim pma1520am jest ciut troszkę lepiej. Nie wnikam w szczegóły i opis dźwięku, ale lekka poprawa jest. No ale on też jest wyraźnie ciepły.
Pewnie to nie ma kompletnie znaczenia, ale termometr na avr+RP260F pokazywał średnio 50stC. Pma+RP260F ma średnio 47stC, zaznaczam że głośność pokojowa "do słuchania radia"... nie jakieś tam "ostre łojenie"... No i AVR-X3100W też sam z siebie po kilku godzinach, raz się sam wyłączył jak były podłączone klipsche, i chyba dioda pulsowala na czerwono.

Kable to kilkuletnie ProCab LS 25, na które nie narzekam.

Klipsche stoją pół metra od tylnej ściany i mają wolnej przestrzeni po bokach około metra. Takie ustawienie miałem raczej podobne od "zawsze" ponadto sporo dywanów i zasłon... mebli wypoczynkow, sam salon ma prawie 30mkw, goły salon, bez firan+zasłony bo one odejmują ze 3mkw bo za nimi jest sporo wolnej przestrzeni do okien które mają około 9mkw powierzchni.

Pewnie moim uporem poradzę sobie z moim problemem audio, tylko potrzebuje trochę więcej czasu specjalnie na to, dlatego większość pisze w pracy na Tapatalku pytając o to czy tamto. Nie chodzi o wolne na ządanie bo mam do wykorzystania około 52 dni wolnego ustawowo od pracy, na rok.

Kiedyś przerobiłem sporo sprzętu audio, naprawdę sporo... Ale takiej tragedii jaka jest teraz nigdy nie miałem.

Peace ;)

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Jak ci denek sie wylaczyl i mrugal na czerwono to oznaka ze zabezpieczenie przed uszkodzeniem zadzialalo.

Najprosciej w twoim wypadku byloby wyporzyczyc sprzet do domu.
Sa salony gdzie zadzwonisz i ci wysla (jak cos na pw moge dac iz namiar).

Przykladowo zamowisz MA silvery 10 oraz Onkyo 656 lub rz800.

Zrobisz trzy testy (w domu na spokojnie):
Onkyo + klipsh
Denon + MA silvery
Onkyo + MA silvery.

Zaplaczisz za wyporzyczenie koszta przesylku, pewnie kilka stowek bedziesz stratny ale bedziesz wiedzial na czym stoisz. W czym tkwi szkopol.

Widze ze kolega z wolnym ma ten sam problem co i ja. Tez nie wykorzystuje urlopow, na nic czlowiek nie ma czasu.

abdul0412

New member
Bez reklam
Kolego Millerek.
Ja przy testach Denon,Marantz, Onkyo mialem to samo wrazenie , ze denon jest totalnie bez zycia i plaski dzwiek generuje.

Fakt byly to amplitunery jednak niski model Onkyo napedzil lepiej niz dwie klasy wyzszt model Denka. Co do twojego ampli te 3100 maja problemy z zasilaniem i potrafia sie zapalic wiec uwazaj na testach - sam chcialem go kupic lub model 4100 jednak powyzsze testy mnie utwierdzili w opini ze dynamikabto Onkyo.

Co do wzmacniacza pma to nienwiem bo niesluchalem.

Pzdr

Millerek

New member
No właśnie, dźwięk jaki moje denki generują na klipschach podchodzą pod słowo "płaski".
Ale generalizujac tak nie jest przecież. Klipsch nie gra płasko,...
Różnica polega tylko na tym co się do nich podłączy...

Avr-x3100w jak i Technics wyłączyły się albo z przegrzania albo oporu bliskiego zwarciu, tego nie wiem bo temperatury mierzone były na wierzchu, nad radiatorami końcówek mocy. Jakie temperatury panują na samych zespołach końcówek tego nie wiem. Ale, pomijam takie dywagacje, pisze tylko tak od co...

Podzwonie po salonach, dowiem się jakie mogą mi dać warunki na odsłuch u mnie w domu.

Kiedyś w stereo miałem moc, ilość, ale nie jakość. Tak kiedyś było, poszedłem dalej w kierunku jakości, a że jakość kosztuje to wszyscy wiemy. Więc mam osobne kino i stereo, no i mam klipsche :)
Na dane producenta staram się nie patrzeć bo to często nie ma pokrycia, nawet faktury schowałem głęboko bo suma wydanych pieniędzy krzyczy tak głośno że nie można spać a pies szczeka w kierunku szuflady gdzie są rachunku za moje audio :)

Bije się z myślami w kierunku ewentualnych uszkodzeń zestawów, ale to też wyeliminuje.

Wracając do klipszow, zszokowaly mnie podane wartości impedancji, zrobili myk ewidentnie, a tego nie lubię, stare czy nowsze zestawy z Wrześni z serii Altus miały zbliżone realia do podanych na tabliczkach...

Ostatnia edycja:

Millerek

New member
Kalibracje robiłem już tysiące razy, temat kalibracji również mi znany i już umiem wyciągnąć z AVR taką moc (z wykorzystaniem pma jako wzmacniacz).. że szyby drżą... Ale to bez sensu... bo tracę inne potrzebne inne walory odsłuchowe i mało ważne bo klipsche podłączone są jako stereo do PMA1520AE, a później jeśli trzeba grają w kinie po pre-aut z Avr-x3100w.
Więc wiadomo jak to mam podłączone. Schemat znany bez tajemnic.

Moje problemy dotyczą tylko i wyłącznie duetu stereo :
Denon PMA1520AM
Denon DCD1520AE
Klipsch RP260F

..na avr-x3100w klipsche grały na początku, ale było mi mało więc po odsłuchu postawiłem dodatkowy słupek stereo, przywiozłem do domu, podłączyłem no i się zaczęło.

Obecnie avr-x3100w robi jako ulepszacz graficzny a pma jako dobrodziejstwo pokrętełek basu i sopranu. No i jest jako tako dobrze.
Ale, moje stereo bez udziału avr kuleje na klipschach, nie uśmiecha mi się słuchać stereo po przemieleniu dźwięku z AVRa...

Kalibracje robiłem już tysiące razy, temat kalibracji również mi znany i już umiem wyciągnąć z AVR taką moc (z wykorzystaniem pma jako wzmacniacz).. że szyby drżą... Ale to bez sensu... bo tracę inne potrzebne inne walory odsłuchowe i mało ważne bo klipsche podłączone są jako stereo do PMA1520AE, a później jeśli trzeba grają w kinie po pre-aut z Avr-x3100w.
Więc wiadomo jak to mam podłączone. Schemat znany bez tajemnic.

Denon PMA1520AM
Denon DCD1520AE
Klipsch RP260F

..na avr-x3100w klipsche grały na początku, ale było mi mało więc po odsłuchu postawiłem dodatkowy słupek stereo, przywiozłem do domu, podłączyłem no i się zaczęło.

Obecnie avr-x3100w robi jako ulepszacz graficzny a pma jako dobrodziejstwo pokrętełek basu i sopranu. No i jest jako tako dobrze.
Ale, moje stereo bez udziału avr kuleje na klipschach, nie uśmiecha mi się słuchać stereo po przemieleniu dźwięku z AVRa...
Znaczy się pma jest po pre out zrobiony czyli jako końcówka mocy bez możliwości sterowania volume, bass i sopran itp.
Dziwne sprawa powinna być odwrotna bo dźwięk z wzm jest lepszy niż z avr ale cóż najwidoczniej to nie jest reguła.

No to co albo denek z klipsch nie da rady albo coś nie tak z elektroniką.

Hmmm....ciężka sprawa :(
Tylko te testy w domu pozostają, wiadomo strata pieniędzy i czasu ale jak masz się męczyć to nie masz wyboru. Inne kolumny z denkiem i inna elektronika z klipsch.
Pytanie jest czy bardziej stawiasz na wymianę sprzętu czy kolumn?

Henry

Active member
Bez reklam
Denon PMA1520AM
Denon DCD1520AE
Klipsch RP260F
Wypożycz inny wzmacniacz do domu, Denon niestety nie z każdymi kolumnami gra dobrze, jak słuchałem to przy Dali (niższych seriach), Bostonach, Heco, Tannoyach, MA Bonze, BX, Silver, a nawet Sonusach Venere czy Focalach i było w miarę przyzwoicie.
O ile kiedyś PMA 15xx, 20xxx wydawał mi się ok, to po przewaleniu kilkunastu wzmaków już tak różowo nie było.

Spróbuj wypożyczyć Arcama, Roksana, Atolla, Music Hall'a, Regę, Creeka, Onkyo a nawet Marantza 8005, najlepiej jakby udało Ci się robić testy parami, łatwiej będzie porównać.

Bipo

Active member
Bez reklam
To dźwięk stereo z samego pma Ci się podoba a dźwięk stereo z avr przez pma jako końcówka juz nie czy tak?
Bo jeśli tak to się nie przejmuj mi też avr nie leży do stereo dlatego mam osobny zestaw do stereo.. ;-) A avr tylko kino i jest ok.

bl4ck

Active member
Bez reklam
@Bipo

Tutaj opisał kolega jak mu gra.

Ale, Kilka razy mój stary Technics potrafił się wyłączyć przy dość sporej głośności na klipschach, a że nie mam do niego przekonania bo jest stary i bardzo zmęczony życiem to sobie odpuściłem.
Tylko, technics naprawdę potrafił ruszyć potężnie (raczej normalnie jak na moje wymagania)tymi klipschami.
Porównując mój avr czy pma denona, to jakby mieli odjete 80% "mocy"...
Ponadto, mój Avr-x3100w bardzo się grzał na RP260F, było słabo bez dynamiki na niskim "domowym" ustawieniu głośności, kompletnie totalnie bez czegokolwiek, moja stara Cobra Panasonica daje większe wibracje powietrza .
Na moim pma1520am jest ciut troszkę lepiej. Nie wnikam w szczegóły i opis dźwięku, ale lekka poprawa jest. No ale on też jest wyraźnie ciepły.
Pewnie to nie ma kompletnie znaczenia, ale termometr na avr+RP260F pokazywał średnio 50stC. Pma+RP260F ma średnio 47stC, zaznaczam że głośność pokojowa "do słuchania radia"... nie jakieś tam "ostre łojenie"... No i AVR-X3100W też sam z siebie po kilku godzinach, raz się sam wyłączył jak były podłączone klipsche, i chyba dioda pulsowala na czerwono.

Millerek

New member
Jeszcze raz dla zrozumienia :

Nie odpowiada mi dźwięk stereo o którym ciągle wspominm, w secie :
Denon PMA1520AM
Denon DCD1520AE
Klipsch RP260F

Lepiej jest, jak przepuszcze dźwięk przerobiony przetworzony po kalibracji z PRE-AUT w AVR-X3100W do AMP DIRECT w PMA1520AM, a jeszcze lepiej jak pominę AMP DIRECT w PMA żeby mieć dostęp do gałek.
Klipsche są podłączone tylko do PMA1520AE, więc grają jako fronty w KD zasilane tylko z PMA. Lub grają w stereo jako set pma dcd i RP260F.
KD stoi osobno od stereo. Dwa osobne słupki po lewej stronie komody AVR-X3100W z DBT1713ud, po prawej stronie na komodzie PMA1520AM z DCD1520AE.

Ostatnia edycja:

Millerek

New member
Klipsche były sprawdzane na innych wzmacniaczach.
Był onkyo 8150 ale to tylko zwykły Amplituner Stereo, oraz stare Technics z serii sa-ex.

Największe zmiany wprowadził Technics, była moc dynamika i tyle, bo więcej Technics nie potrafi.
Najgorzej u mnie z klipschami wypada AVR-X3100W oraz PMA1520AM (pomijam przerobiony dźwięk w AVR i puszczeniu tego sygnału do pma) zero dynamiki, zero basu... Ale to już było powiedziane stanowczo.

Wezmę pod pache swojego pma1520am, pojadę gdzie mają swojego pma1520am, gdzie mają moje klipsche 260, i zaczniemy się bawić w odsłuchy.

Nie wiem jak to się skończy, chciałbym zjeść ciastko i mieć ciastko,

Ostatnia edycja:
No nie ma co pisać już więcej.
U Ciebie Denon z Klipsch nie gra i nic nie wymyślisz, testowałeś, sprawdzałeś , zmiana kabli itp.
Nie chcesz pozbywać się Denona no to cóż....sprawa jasna zmiana kolumn ;)
Innej opcji nie ma, no chyba że pma jest uszkodzony.

Henry

Active member
Bez reklam
Klipsche były sprawdzane na innych wzmacniaczach.
Był onkyo 8150 ale to tylko zwykły Amplituner Stereo, oraz stare Technics z serii sa-ex.
Piszesz o innych wzmacniaczach, a wymieniłeś amplituner stereo i Technicsa.
Posłuchaj na typowych wzmacniaczach stereo.

ps. Technicsa mam nawet jeszcze w domu i wiem co potrafi, nie wiem jaki masz dokładnie model, ale mój potrafił naprawdę nieźle zagrać, nie gorzej od współczesnych budżetowych wzmaków ;)

Do góry