Dali Zensor 7/1/vokal set 5.0 ale jaki Amplituner AV???

RAF1977

Banned
Rafi dzieki, zadzialalo. Jest o niebo lepiej. Juz ampli tak nie muli nawet.
No właśnie wcześnie mulił, bo zanim wyswietlił cokolwiek, musiał włączyć funkcję, którą wyłączyłeś w menu. Tak samo załączałeś ją przez wciśnięcie przycisku "info" i dopiero pokazywał tryby dzwieku.
Teraz jest włączona cały czas i działa jak należy.
No rozwineli, a dyskusje prowadzą o drugiej w nocy :D
Ja zawsze sprawdzam forum przed spaniem ☺

RAF1977

Banned
Bali, coś mi tu nie gra.
Na pierwszym zdjęciu, piszesz że jest 9.1 a głośników jest na zdjęciu 11. Sam piszesz w nawiasie 7.1.4 przecież 7+4 to 11 . Wiec jakie 9.1?
Myślę że denon coś pomieszał.
Przecież w avr masz 9 końcówek to jak niby miałby 11 głośników napędzać.
Tamto pierwsze zdjęcie powinno być dla 5.1.4 bez tylnych surround.

Ostatnia edycja:
Bali, coś mi tu nie gra.
Na pierwszym zdjęciu, piszesz że jest 9.1 a głośników jest na zdjęciu 11. Sam piszesz w nawiasie 7.1.4 przecież 7+4 to 11 . Wiec jakie 9.1?
Myślę że denon coś pomieszał.
No właśnie nie wiem ale chyba coś tak zrobili że da radę. Zobacz 9.1 a z rys ust kolumn to mamy 7 na podłodze i 4sufitowe czyli powinno być nie 9.1 tylko 11.1 a tu z wychodzi że 9.1 daje nam możliwość zrobienia 7.1.4...ciekawe czy to działa?
Avr wykorzystuje wszystkie terminale ale to też wynika chyba z samej konstrukcji Denona. Zabij mnie a nie wiem jak to jest możliwe ale skoro da się ustawić to znaczy że działa ;)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Rafal7

Banned
Zrób tak Bali.
Ustaw w ampli aby było 7.1.4.
Włącz radio tak aby wszystkie kanały grały to samo, odwróc ampli tyłem, i podłączaj kolumnę w każdym terminal po kolei, zobaczysz wtedy czy na każdym terminalu będzie sygnał, masz banany to powinno Ci to sprawnie pójść.

RAF1977

Banned
Jest jedno wyjaśnienie.
Ostatnie trzy pary terminali sa "auto switching"
Może da sie podłączyć 11 głośników, ale w zależności od wybranego systemu, avr będzie wyłączał automatycznie jedną z tych par, tak że napędzane będzie 9 głośników.
Trzeba by instrukcję poczytać albo przetestować.
Chyba tak to będzie, bo przy ustawieniu 11.1 już nie​ ma "auto switching" przy ostatnich trzech parach na ekranie z terminalami.

Ostatnia edycja:
.....
Po wprowadzeniu powyższych danych system działa..... ;-) Faktycznie jest możliwość zmiany prę autu z tylnych na fronty i odwrotnie.

Bipo kolejna prośba, już ost w tym roku ;)
Czy możesz potwierdzić to ustawienie...
354092d71316ea1b767b2bef6f6c5963.jpg

Niby avr na 9.1 a da zrobić 7.1.4....avr wszytkie terminale wykorzystuje bez pre out
5921d88e7e40d24be7df6c705a27c526.jpg

Ciekawe czy tak można i o co chodzi ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To by było wszystko w tym temacie, chyba wszystko się wyjaśniło.
Można zbudować set 7.1.4 na Denonie 6200w z lub bez dodatkowej końcówki mocy ;)

W takim razie ja czegoś nie rozumiem. Denon 6200w ma 11 końcówek?
Jeżeli nie, to jak na 9 kanałowym ampli można zbudować 11 kanałowy system Atmosa bez dodatkowej końcówki?

RAF1977

Banned
Juz napisałem. Przy 9.1 masz "auto swiching" przy trzech parach.
Będzie grało 9 głośników mimo podlaczonych 11.
Apli zdecyduje które będą grały.

W takim razie ja czegoś nie rozumiem. Denon 6200w ma 11 końcówek?
Jeżeli nie, to jak na 9 kanałowym ampli można zbudować 11 kanałowy system Atmosa bez dodatkowej końcówki?
Jednym słowem "CUD" albo w instrukcji jest błąd
be701f8eeecbbd2caef91c10d90d1b29.jpg

I zamiast 9.2 powinno być 11.2 tak jak w modelu 6300h....nie wiem o co chodzi ale skoro w ustawieniach można tak ustawić to oznacza jedno....działe 7.1.4 bez pre out ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja się pytam, jak można na 9 - kanałowym ampli zbudować działający system atmosa 11.1 (7.1.4) BEZ dodatkowej zewnętrznej końcówki, bo taka wypowiedż padła.

Ja się pytam, jak można na 9 - kanałowym ampli zbudować działający system atmosa 11.1 (7.1.4) BEZ dodatkowej zewnętrznej końcówki, bo taka wypowiedż padła.
c3b26da5629d5d345bfaf413acb6d725.jpg

No nie wiem...mówię to co widzę ;) jest set 9.1 a głośniki są w 7.1.4 i nigdzie nie ma info o pre out....temu trza to jeszcze przetestować a ja na razie nie mam takiej możliwości :(

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jednym słowem "CUD" albo w instrukcji jest błąd

Bali, ja nawet nie patrzę na instrukcje.
Napisałeś, że można bez końcówki zrobić 11.1

Czy Ty sprawdzałeś to w naturze, podłączyłeś set 11.1 i działa?
Jeżeli tak, to ten ampli Denona nie jest 9-kanałowy, a 11-kanałowy, tak jak np. RZ3100.

Bali, ja nawet nie patrzę na instrukcje.
Napisałeś, że można bez końcówki zrobić 11.1

Czy Ty sprawdzałeś to w naturze, podłączyłeś set 11.1 i działa?
Jeżeli tak, to ten ampli Denona nie jest 9-kanałowy, a 11-kanałowy, tak jak np. RZ3100.
Nie mam tyle kolumn ale jak Kapusta podawał sposób, a nie chce mi się ;) ale zaraz terminale będę przepinać i sprawdzę czy na wszystkich jest dźwięk.
Tylko nie wiem czy jest sens z parą głośników wojować.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Rafi ma chyba racje.

Podobnie ma sie sprawa z np. 13.1 w marantzu 7010.

11.1-channel playback
This system, which is based on a 5.1-channel system, plays back up to 11.1-channels at the same time.
You can connect speakers for up to 13-channels for MAIN ZONE by using an external power amplifier. When you connect speakers for 12 or more channels, the output speakers automatically switch according to the input signal and sound mode.

http://manuals.marantz.com/SR7010/NA/EN/fig/Pict SP Layout 11.1 TR TF_DRDZILxnqjiedn.png

http://manuals.marantz.com/SR7010/NA/EN/fig/Conne SP 11.1 TR TF 7010U_DRDZILgfjwyxpv.png

Podlaczyc mozna wiecej glosnikow,ale grac bedzie mniej.

Zreszta mozna sprawdzic. Puscic jakis dzwiek I zalaczyc np "wszystkie kanaly stereo" I sluchac czy kazdy gra.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Na prawdę, dajecie tak popalić, że ręce i jajca opadają.
Co Wy chcecie podłączać, sprawdzać i liczyć. To jest 9 końcówek, albo 11.
Przecież to podstawy.

To ile można podłączyć głośników nie ma kompletnie znaczenia.
Tam może być nawet 30 wejść i się załączać w zależności od wybranego trybu, liczy się to ile może ampli obsłużyć kanałów w konkretnej konfiguracji, a nas interesuje np. Atmos 11.1 (7.1.4)

Bali napisał, że można zrobić set 11.1 i to jest kluczowe.
Więc na ampli które ma 9 kanałów nie można.
Logika i znajomość podstaw się kłania.

Jak można zrobić działający set 11.1 atmosa na ampli bez zewnętrznej końcówki, jeżeli sam ampli ma 9 końcówek?

Bali potrafi ;)

Ostatnia edycja:
Do góry