Dali Zensor 7/1/vokal set 5.0 ale jaki Amplituner AV???

Lolo2 pwr ;) bo ja już ni huhu....nie wiem o co kaman ;)
I bez nerwów mi tu Pany, gdzie Kapusta co tak cicho siedzi???

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Już wszystko wyjaśnione.

Trzeba robić w marantzu kombincaje klawiszy. Najpierw przycisk INFO a potem Movie.

A werf, po prostu nie wytrzymał napięcia.

"Stare dinozaury myślą że wszystko wiedzą, i mają pretensje że burzliwe dyskusje są."

I potem przez tą niewiedzę są ludziska (jak Viki o ile pamiętam) i kupuje onkyo rz1100 bo na forum nawciskali (sam byłem jednym z nich) że czy kupi Marantz 7010 czy kupi onkyo rz1100 to musi kupić końcówkę do zasilania górnych I wzmacniacz do frontowych (jak chce puszczać frontowe przez wzmacniacz).

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kto konkretnie wciskał i gdzie?
Podaj konkretne cytaty i osoby które pisały, że się da tak a nie inaczej.
Bo pamiętam, że udziałem się w temacie i wyrażnie pisałem, że trzeba sprawdzić, a jak ktoś inny pisał inaczej, to nie przypominam sobie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przeleciałem swoje wypowiedzi, na resztę nie mam czasu.
W moich wypowiedziach przestrzegam po kilka razy aby sprawdzić czy się da, bo może się okazać, że dobra zakupiona końcówka do systemu 11.1 będzie się marnować na tyłach, w przypadku jak ampli nie ma możliwości przekierowania wewnętrznych frontowych na sufitowe.
Także radzę czytać uważnie, żeby nie było potem problemów.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ja nie będę wymieniał nicków ani szukał postów tematów bo to kompletnie nie ma sensu. Było minęło człowiek się uczy a nie od razu wszystko wie.

Jednego forumowicza mam na sumieniu, od tego momentu uważam co piszę.

A druga opcja:

Może po aktualizacji dodali możliwość fronty zasilane po preout a reszta głośników 7.1.4 z terminali. W Denonie i Marantzu

PS.2
A nikomu mieć za złe też nie można mieć bo w instrukcjach jest inaczej niż w rzeczywistości można.

PS.3
A co do mojego zapytania o to okienko z zmianami trybów dźwięku, to wyjaśniliśmy sobie z Balim telefonicznie. W denonie działa to poprawnie a w marantzu 7010 musieli po prostu skopać firmware.

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
A może oni się pomylili z softem do tych ampli, przecież była aktualizacja i jakimś cudem wpisali w soft taka możliwość. ;)
Trudno powiedzieć.

To też nie jest ten wątek gdzie byla dyskusja o pre out itp. Ale...ale nie istotne to już. Fotka wyjaśniła chyba.
Generalnie można pre out na front zrobić przy 7.1.4, jeśli chcemy polepszyć moc czy coś to kupujemy wielokanalowe końcówki mocy lub monobloki na każdy kanał po pre out ;)
Ja pamiętam, iż była mowa że tylko Marantz7010 ma możliwość przypisania na fronty pre out, a Denon nie.
Było minęło nie istotne kto co jak i gdzie. Bigos się tylko zrobił i nie potrzebne nerwy.

Ja nie będę wymieniał nicków ani szukał postów tematów bo to kompletnie nie ma sensu. Było minęło człowiek się uczy a nie od razu wszystko wie.

Jednego forumowicza mam na sumieniu, od tego momentu uważam co piszę.

A druga opcja:

Może po aktualizacji dodali możliwość fronty zasilane po preout a reszta głośników 7.1.4 z terminali. W Denonie i Marantzu

PS.2
A nikomu mieć za złe też nie można mieć bo w instrukcjach jest inaczej niż w rzeczywistości można.

PS.3
A co do mojego zapytania o to okienko z zmianami trybów dźwięku, to wyjaśniliśmy sobie z Balim telefonicznie. W denonie działa to poprawnie a w marantzu 7010 musieli po prostu skopać firmware.
Tak czy siak Lolo coś i tak jest nie halo z Twoim avr, może temu ja nie mogłem zrozumieć o co chodzi a teraz już wiem....dziwna sprawa.
Co do "pre out" front itp.
Poprawiono soft z nową aktualizacją na to wygląda i koniec dyskusji ;)
Teraz @Bipo może jedynie moją teorie i foty i słowa potwierdzić bo ja na razie nie dam rady.

Bipo będzie prośbą:
Set 7.1.4 przetestować, wzmacniacz po "pre out" na fronty a resztę kolumn na avr...proszę sprawdź czy to działa jak możesz ;) czy DtsX jest i Atmos.

Bipo

Active member
Bez reklam
Lolo odnośnie informacji na TV po wciśnięciu move:
Ja u siebie mam podpięty TV pod ampli a blu ray osobno hdmi audio na ampli oraz osobno hdmi video na projektor. W momencie kiedy naciskam move na pilocie to od razu mam info z wierszami na temat jaki sygnał jest odtwarzany i na jaki mogę zmienić tj DTS hd , neural x itd...

Bali odnośnie Twojej prośby co do 7.1.4
Ja mam system 5.1.4 wiec po wprowadzeniu ustawienia o które mnie prosisz mogę tylko sprawdzić tylko czy nadal mi działa wszystko tak jak mam teraz tyle że w ustawieniach zmienię na 11.1 z 9.1 oraz z dodam dodatkowe tylne których nie mam.
Po wprowadzeniu powyższych danych system działa..... ;-) Faktycznie jest możliwość zmiany prę autu z tylnych na fronty i odwrotnie.

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Co za kolejna lipa marantza...

Co za tłumoki projektują menu Marantza.

Porażka. że niby mam widzieć na wyświetlaczu z 3 -4 metrów jakie tryby są dostępne i jaki się włączył?

Najlepsze jest i tak jak włączam menu, albo którąś z opcji meny to projektor gubi sygnał HDMI i się wyłącza na chwile...

O szybkości menu nie wspominając.
Odpowiedzią na twoje problemy z wywołaniem menu trybów dźwięku jednym przyciskiem (zielonym) a zarazem problemu z rozlaczaniem HDMI, jak to opisałeś, są złe ustawienia w zakładce video, ustawienia wyjścia.
Aż ci zrobię zdjęcia zanim pójdę spać.
dd3cc2733ade1502ce44a164fe0ab1fd.jpg

Ustaw tak jak na zdjęciu i będzie wszytko działać jak należy.
Najważniejsze, konwersja wideo musi być włączona.

Ps.
Ale żeście temat rozwinęli w wątku o kolumnach, hehehhe a ja się dziwiłem, co taka cisza na forum.
Dobranoc.

Ostatnia edycja:
Myślę iż w temacie "pre out" fronty itp to już ostatni post ;)
Mnianowicie gdy avr jest ustawiony w trybie 9.1 (7.1.4) to nawet nie jest potrzebne dawanie frontów na "pre out" czy innych kolumn. Sam avr wystarczy do napędzana wszystkiego. Tylko jakim kosztem ;)
ff9f2cf18b0e3a9caf9f5739a02b6b4a.jpg

Konfiguracja pokazuje 9.1 set i wykorzystanie wszystkich terminali na kolumny, zarówno podłogowe jak i sufitowe, "pre out" pusty ;)
8b21674094788b49d6871b8848226aac.jpg

Inaczej ma się sprawa przy 11.1
Przy takiej konfiguracji mamy możliwość przypisania wyjścia "pre out" na przednie frontowe kolumny
1701f1ff905a0953f4a7757024dd9919.jpg

Przy takim ustawieniu para terminali w avr jest nie wykorzystywana, a fronty na "pre out"
fe070c018f1ba658587b55d050993911.jpg

To by było wszystko w tym temacie, chyba wszystko się wyjaśniło.
Można zbudować set 7.1.4 na Denonie 6200w z lub bez dodatkowej końcówki mocy ;)

Trochę kwasu się zrobiło ale mi to spokoju nie dawało i musiałem sprostować i dać info o tym.
Pozdrowienia dla zainteresowanych i szczęśliwego Nowego Roku 2017 ;)

Ostatnia edycja:
Do góry