Czym się różnią modele Philipsa na dany rok z 1 serii?

Cinek100

Member
Jak w tytule. Np seria 8 na ten rok na wersję 819, 849, 859 itd. u nas jest 819 i na stronie Philipsa jeszcze jest 849, ale nigdzie go nie ma dostępnego. Porównanie też nic nie daje by zobaczyć czy chociaż liczba wejść jest inna czy cokolwiek. Mam w planach kupić 819 jeśli to jest jedyny model dla nas dostępny tej serii.

Cinek100

Member
Myślałem o 55 calach i kupić go w tym tygodniu, chociaż jak śledziłem tu wątek 1 który właśnie chyba ty pisałeś że lepiej poczekać do przyszłego bo jakąś promocja ma być, tylko nie napisałeś gdzie ;p

Cinek100

Member
Ok udało mi się znaleźć samemu, wg tabeli nie różnią się niczym... Więc wychodzi na to że tylko podstawką, najmniejszy model koca głośnika których i tak bym nie używał i 889 pilotem z klawiaturą jeśli dobrze spojrzałem, to wszystkie różnice. Ciekawi mnie tylko po co są 2 modele na stronie Philipsa skoro u nas jest tylko 819.

Cinek100

Member
To super, masz też z kalibracją ?
Nie, zawsze ustawiam pod sb, poprzedni mój Philips był z serii 7 pus7805/12 tam sb go ogarnąłem jak się dało najlepiej bo nie było tych trybów filmaker itp. W tym podobno te tryby auto AI robią robotę więc może nawet nie trzeba będzie nic się bawić aż tak.

Cinek100

Member
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia której nie mogę znaleźć w instrukcji czy ustawienie hdr osobisty w trybie dolby vision to to jest ten sam preset osobisty co do HDR czy osoby do dolby vision?

Cinek100

Member
A dokładniej o co pytasz, bo nie rozumiem.
W trybie dolby vision są tryby HDR osobisty, HDR clear cristal i dolby vision jasny, filmaker i gra, te 2 pierwsze nazywają się tak samo jak w zwykłym trybie HDR, dlatego jeśli dobrze myślę to są ustawienia do zwykłego HDR nie dolby vision a te następne tryby są prawidłowymi ustawieniami, więc nie rozumiem czemu tryby HDR są w dolby vision. Mimo że jedno i drugie to implementacja hdr

mat74

Well-known member
Bez reklam
Jedynym właściwym trybem jest filmmaker,reszte możesz zignorować.Jednak ten również wymaga lekkiej korekty punktu bieli,chcociaż temperaturę barwową tryb AI dobiera całkiem przyzwoicie.W pozostałych przypadkach wszystkie ulepszacze AI lepiej wyłączyć.

Cinek100

Member
Filmaker dla każdego filmu ma inne ustawienia czy zawsze stałe? Czytałem że to ma być ustawienie dla filmu wg reżysera, więc jak dla mnie dla każdego filmu powinno się to zmienić inaczej a jak to tylko wyłącza uplyniacze i inne nadziewa to nie kumam po co jest ten tryb jak to wszystko ręcznie idzie ustawić.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Filmaker dla każdego filmu ma inne ustawienia czy zawsze stałe?

Zawsze stałe.

Czytałem że to ma być ustawienie dla filmu wg reżysera, więc jak dla mnie dla każdego filmu powinno się to zmienić inaczej a jak to tylko wyłącza uplyniacze i inne nadziewa to nie kumam po co jest ten tryb jak to wszystko ręcznie idzie ustawić.

Mastering odbywa się do okreslonego wzorca, ten nie zmienia się w zaleznosci od filmu czy rezysera .
Widziałem tu na forum zdjęcia z prośbą o pomoc, osób ,które próbowały "wszystko ręcznie ustawić" .Choćby wspomniane ustawienia punktów bieli mogą wiele zmienić .Na fabrycznych ustawieniach wywala artefakty w cieniach.

Cinek100

Member
Panowie, po miesiącu użytkowania zauważyłem wygięcie ramki w lewym dolnym rogu, ogólnie jakby prawa strona nie została dobrze spasowana, wiem też że matryce nie będą też proste gdy się na nie patrzy od przodu, ale moja ma też mała krzywiznę ledwo co na widać ale ma, no i 3 problem czyli z głośników wydobywa się (przynajmniej tak mi się wydaję że z nich) cichy pisk, ale tylko wtedy gdy tv jest włączony. Restart do fabrycznych nie pomógł. Dodam tylko że mam podłączony soundbar do HDMI 2. Czy te problemy się kwalifikują do rękojmi?

Do góry