no wybacz, ciezko sie zorientowac co oznacza "wychodzi"
prosciej bylo spytac czy konwerter jest zamontowany na lewej glowce patrzac od strony anteny
zamontowane bylo dobrze. przyszedl inny monter zmierzyl jakims miernikiem (fajny taki, szukalo mu wszytkie satelity i takie tam) i wyszlo ze ten drugi konwerter w ogole nie zbiera sygnalu - wyglada na to ze byl zepsuty. to, ze niektore kanaly z astry dzialaly to wg niego przypadek - tzn akurat te kanaly nadawaly na tyle mocno ze ta sprawna glowka tez je zbierala. w sumie jak dla mnie ma to sens.
teraz zainstalowal dwa odzielne konwertery z zezem no i dziala osobno astra, osobno hotbird. ale jak podpial diseqa to juz nie dzialalo
na disequ bylo napisane 2.0 a PVR steruje tylko 1.0 wiec przyjelismy, ze trzeba przelacznik 1.0 ale niestety monter nie mial takowego przy sobie. w poniedzialek ide taki kupic i jesli wtedy dalej bedzie lipa - znaczy, ze sterowanie diseqiem w PVR jest zrabane i musze go wymienic.
jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc
w poniedzialek dam znac jak sie zakonczyly moje przygody z PVR i ASTRĄ.
swoja droga - wyslalem maila z zapytaniem do 5 roznych firm - odpowiedzialy tylko 2 - jeden po umowieniu sie na 15 w piatek nie przyszedl - jak zadzwonilem tlumaczyl, ze jednak sie nie podejmie bo nie znalazl w EPG niczego o disequ. ten drugi to wlasnie ten, ktory zamontowal zeza - znal sie na rzeczy ale przygotowany w 100% niestety nie byl (brak tego przelacznika w wersji 1.0, przyniosl tez pojedyncze konwertery, wiec nie moge nagrywac jednego programu a ogladac innego, z tym ze akurat malo mi to przeszkadza). ale ciekawe jest to, ze nikt z nie wczesniej takiej instalacji z tym dekoderem nie wykonywal - a przeciez mnostwo ludzi z pewnoscia ma ten dekoder.