Z bliska to nie wygląda na HD.Podobno HD jest tylko w niektórych kablówkach na satelitę idzie SD ale z napisem z kablówek.dydymus napisał:Dzisiaj wieczorem na cyfrze wreszcie TVS przeszedł na HD...ciekawe kiedy włączony zostanie TVP HD
A wiec tak dnc, jeżeli chodzi o wielkość anteny to przy 60 cm może się okazać , że są zacięcia, brak synchronizacji , a o jakości obrazu z takiej anteny ktoś już na forum pisał (cytuję: " wymieniam antenę na większą") przy 80 cm obraz jest stabilny. Nie przypadkiem Cyfra plus przy dekoderze HD sugeruje antenę 80 i więcej. U mnie sie okazało, że przy 60 NGHD nawet nie ruszył. A jakośc sygnału jest naprawdę ważna chociażby w związku z pogodą...a o jakości obrazu Panasa dość już napisanodnc napisał:Konwerter i siła sygnału nie mają znaczenia w jakości odbioru, To nie analogowa TV satelitarna. Tu liczy się rozdzielczość, kolory, ostrość i ogólnie jakość obrazu (w tym bitrate). NGCHD robi wrażenie bo jest warty oglądnięcia. Niestety duża część materiału się powtarza, nawet po pół roku.
guteks napisał:To co zobaczyłem na Panasie TH-PX80E (NG HD) powaliło mnie na kolana , nadmieniam , że ma antenę 80cm (konwerter twin) i siłę sygnału pełne 5 (mieszkam na wsi) obraz mnie powalił myślałem , że aligator wejdzie mi do pokoju...maskara..
dydymus napisał:Dzisiaj wieczorem na cyfrze wreszcie TVS przeszedł na HD...ciekawe kiedy włączony zostanie TVP HD
siwy25 napisał:...no proszę, podczas oglądania NG HD byłby nam z guteksa masakrę krokodyl zrobił ale kolega bohatersko się sprawił, padł na kolana,anteną osiemdziesiątką z twinem się zastawił i siłą sygnału 5 gada poraził,
i tu moja niezawodna,sprawdzona rada, jak porządnej jakości HD oglądacie i jakieś niebezpieczeństwo przeczuwacie nie klękajcie za żaden oręż nie łapcie,nigdzie się nie chowajcie tylko szybciutko tv na SD przełączamy i spokojnie dalej program oglądamy
Teraz na powarznie:
guteks- te 12 okienek(PIP) to np. jak masz kablówkę podglądasz co jest aktualnie grane na 12 programach i wybrać odpowiedni,
a w dwóch okienkach to ja np.,,podglądam'' dachówkę i co jest na c+,lub przeglądam telegazetę i w każdej chwili mogę coś wybrać i dać na cały ekran,tak w skrócie.
Pozdrawiam.
Siła sygnału oscyluje ok. 4,5; dekoder z cyfry: Philips DSR 6201/91.acton777 napisał:Musisz nam najpierw powiedzieć jaką masz siłę sygnału i jaki dekoder...
Cały czas pokazuje mi się "brak dostępnych aktualizacji" i to już pewnie z rok - będę próbował częściej sprawdzać.acton777 napisał:1. Sprawdz oprogramowanie dekodera, wgraj nowe (próbuj kilka dni, az do pojawienia się napisu: "aktualizacja...jest dostępna, czy kontynuowac" wtedy powtarzasz operację 2-krotnie lub "oprogramowanie zostało juz zauktualizowane"-masz juz najnowszy soft)
Tutaj mam prośbę o podpowiedź jak mam to zrobić: w menu wchodzę w:acton777 napisał:2. Sprawdz siłę sygnału na częstoliwościach HD i FBHD= 11449 H i 11278 V ( co do FB mają małe problemy- frycowe za nowy program)
Na tym się nie znam czy jest on wiekowy. Kupiłem z cyfry jakieś 1,5 roku temu. Spisałem dane z konwertera i wyglądają one tak: ALPS, 9.75/10.6GHz; numer: BSTE8-751B i chyba S/n: 6N27CZGacton777 napisał:3. Jak masz "wiekowy" konwerter- wymień, przy okazji posprawdzaj połączenia
guteks napisał:To co zobaczyłem na Panasie TH-PX80E (NG HD) powaliło mnie na kolana , nadmieniam , że ma antenę 80cm (konwerter twin) i siłę sygnału pełne 5 (mieszkam na wsi) obraz mnie powalił myślałem , że aligator wejdzie mi do pokoju...maskara..
DarB napisał:Tak przy okazji: znalazłem stronkę o tym jak dobrze ustawić antenę wg pozycji słońca - niestety tylko w okolicach października kiedy słońce jest nisko. Czy jest taka stronka która umozliwia to samo, ale latem?