Co teraz słuchacie?

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Nawet fajne :grin:
Polish_20230421_144157971.png

No,ale żeby nie było... ;)
new.years.concert.neujahrskonzert.wiener.philharmoniker.2023.720p.mbluray.x264-wdc-proof__63e...jpeg

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Piramida Ty słuchasz koncertu noworocznego ze złotej sali z Filharmonii wiedeńskiej, to teraz poleciałeś..:)
Zawsze ten koncert jest retransmitowany w tv i co roku wydawany jest na płycie 2xCD i na BR. Ja mam taki zestaw bodajże z 2018 roku. Repertuar co roku jest praktycznie taki sam, ale bilety są wykipione zawsze co do jednego miejsca.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Przyjemnie ten koncert się i ogląda....choć myzyka J. Straussa jest przyjemna dla ucha nawet dla kogoś, kto nie słucha każdego dnia muzyki poważnej.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Pink Floyd TDSOTM Remaster 2023 na 50 lecie, jakość też odpowiednia, choć to tylko cyferki... Ale płyta od Japończyka musi być świetnie zrobiona, aby być lepsza pod względem jakości. Choć jak będzie w SACD to będzie fajnie, dla tych co lubią PF na pewno będą zadowoleni.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Choć jak będzie w SACD to będzie fajnie,
Ten album został wydany w formacie SACD ale 20 lat temu w Japonii ( 2.0 /5.1) na tym wydaniu widniej napis Analog Transfer

pf.jpg

Jeżeli dobrze pamiętam to TDSOTM po raz pierwszy na CD został wydany w 1984r (pre-emphasis) trudno ocenić jakość ponieważ odtwarzacz CD musi to wspierać tę obróbkę dźwięku a w obecnych CD się tego nie stosuje .Płyta została wydana też przez MFSL w złocie ,bardzo fajne jest wersja C D z 1994r zremasterowana przez Jamesa Guthrie W przypadku płyty winylowych świetne są dwie wersje Quadraphonic z 1973 ,1978r dzięki kodowaniu SD dźwięk jest bardzo precyzyjny ,ten album jest też na Tidalu w Dolby Atmos

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Czyli usłyszałeś tą jakość bo zobaczyłeś cyferki?Ciekawe co byś słyszał gdyby tych cyferek nie było widać?

Nie,nie musi.Choć najczęściej tak jest to nie traktuj tego jak pewnik .Japończykom też zdarzają się takie sobie produkcje .A sam widok OBI nie załatwia obligatoryjnie
Po to kupiłem streamer z dużym wyświetlaczem :) a poważnie cyferki zobaczyłem na trzecim utworze jak otworzyłem tablet. Jest wcześniejsza wersja o 100% słabsza w cyferkach jutro posłucham ze dwa utwory j porównam.

A co do płyt to oczywiście, że może być różnie sam msm dwa jspończyki, gdxie jednz jest słabo nagrana, a dwie powiedzmy średnio, ale patrząc na ilość jaką msm to jest kropla w wodzie.
Ale ta płyta ma wyjść w SACD, a z tego formatu ja jeszcze nie słyszałem słabej płyty jak i od ludzi, którzy by natrafili na słabe wydanie w tym fornacie i to bez względu w hskim Państwie była nagrywana. A niektóre są dosyć w dobrych cenach jak choćby od Stockfisa, a słucha się ich mega przyjemnie, pod warunkiem, że repertuar podchodzi. Niestety reszta płyt w tym formacie swoje już koszgują. Osoniście bardzo lubię płyty w SACD, podobnie w XRCD/K2 itp. Ale są i takie bez wielkuch nazw, chodzi mi k płyty z ABC Record, a są świetnie nagrane, ale nie są tanie, niestety i repertuar nie za duży...
Ps. tak mi się przypomniało jest jedba słabo nagrana płyta, tak mi się wydaje, że jest ona wydana w sacd to jest album Dire Straits. Słyszałe , że jest kiepska, ale nie miałem jej, bo ja nam inne wydanie tej płyty.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ten album został wydany w formacie SACD ale 20 lat temu w Japonii ( 2.0 /5.1) na tym wydaniu widniej napis Analog Transfer

View attachment 22537

Jeżeli dobrze pamiętam to TDSOTM po raz pierwszy na CD został wydany w 1984r (pre-emphasis) trudno ocenić jakość ponieważ odtwarzacz CD musi to wspierać tę obróbkę dźwięku a w obecnych CD się tego nie stosuje .Płyta została wydana też przez MFSL w złocie ,bardzo fajne jest wersja C D z 1994r zremasterowana przez Jamesa Guthrie W przypadku płyty winylowych świetne są dwie wersje Quadraphonic z 1973 ,1978r dzięki kodowaniu SD dźwięk jest bardzo precyzyjny ,ten album jest też na Tidalu w Dolby Atmos
Ta na 50 lecie podobno też ma być w sacd z remasterem nowym. A tej płyty co wkleiłeś z moich znajomych nikt nie ma, więc nie wiem jak ona faktycznie sobie radzi.

tracer10

Member
Jeszcze przed wojną oglądałem na 1+1 ukraińską wersję The Voice. Wpadł taki kawałek i przyznam całkiem całkiem.
Oboje mają fajne kawałki solo.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ps. tak mi się przypomniało jest jedba słabo nagrana płyta, tak mi się wydaje, że jest ona wydana w sacd to jest album Dire Straits. Słyszałe , że jest kiepska, ale nie miałem jej, bo ja nam inne wydanie tej płyty.
Jak ja kocham ten temat

Jeżeli chodzi o album Brtoherrs in Arms to rzeczywiście tak jest ,z tym że po raz pierwszy na SACD ukazał się ten album w 2005r z okazji 20 lecia wydania płyty jest to płyta hybrydowa SACD /CD wersję 5,1 opracował Chuck Anlay za co otrzymał nagrodę Grammy Awards w tworzeniu tej płyty uczestniczył też Mark Knopfler co ciekawe płyta jest też kodowana w HDCD chociaż nie jest to wyraźnie zaznaczone .Mam to wydawnictwo i moim zdaniem brzmi to dość ciekawie w porównaniu do wersji z 1996r czyli tej najbardziej rozpowszechnionej płyty ,warstwa SACD brzmi jeszcze lepiej i jeżeli ktoś ma odtwarzacz SACD to moim zdaniem pozycja obowiązkowa zwłaszcza że płyta jest łatwa do kupienia
Mam też wersję XRCD z 2000r to również bardzo ciekawa płyta bowiem JVC nie podało dokładnie skąd pochodzi materiał napisali tylko że to "analogowa taśma" może być to prawda bowiem na niektórych utworach słychać wyraźny szum .

Piramida

Well-known member
Bez reklam
A bawiłeś się kiedyś takimi wydaniami...
Widzę,że tak :grin:
Kod:
Disc Label: Bob.James.Trio.Feel.Like.Making.Live.2021.COMPLETE.UHD.BLURAY-L0LUS
Disc Size: 88,313,877,516 bytes
Protection: AACS2
Playlist: 00001.MPLS
Size: 68,539,173,312 bytes
Length: 1:28 :15.290
Total Bitrate: 103.55 Mbps
Video: MPEG-H HEVC Video / 76418 kbps / 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 10 bits / BT.2020
Audio: English / Dolby TrueHD/Atmos Audio / 7.1 / 48 kHz /  5850 kbps / 24-bit (AC3 Embedded: 5.1-EX / 48 kHz /   512 kbps / DN -31dB)
Audio: English / DTS-HD Master Audio / 7.1 / 96 kHz / 10335 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz /  1509 kbps / 24-bit)
Audio: English / LPCM Audio / 2.0 / 96 kHz / 24-bit
Subtitle: English / 3.684 kbps
Subtitle: Chinese / 3.843 kbps
Subtitle: Japanese / 2.913 kbps
Subtitle: French / 4.202 kbps
Subtitle: Spanish / 3.930 kbps
Subtitle: German / 4.561 kbps

przemko77

Well-known member
Bez reklam
To też jest dobre...
Every Breath You Take to piosenka o chorej obsesyjnej miłości ,tekst Sting napisał na Jamajce w domu Iana Fleminga autora książek o Jamesie Bondzie .Rzeczywiście płyty mogło nie być bowiem podczas sesji wybuchały awantury tak gwałtowne że Hugh Padham zastanawiał się czy tego nie przerwać ,to była ostania płyta niestety ,ale Sting utrzymał pozycję super gwiazdy nagrał album Nothing Like The Sun w tym samym miejscu moim skromnym zdaniem ten album przebił jakością płyty The Police

Do góry