postaram się odpowiedzieć w kilku zdaniachMam pytania dotyczące softu 1.28 (HDP-R1):
sprawdzałem na WIFi Linksysa i Playerek nie wykrywa urządzenia. Z tego co mi wiadomo generalnie po odpowiednim spreparowaniu softu da sie (bo przeciez to poczciwy Linux siedzi w środku). Należy zastosować minimodding i wtedy tak naprawde można szaleć do woli z czym tylko się chce i jeżeli procek uciągnie- działąją moduły wifi na USB?
napędy DVD/BR jako urządzenia pamieci masowej oczywiście działają. Problemem jest natomiast odczytywanie zawartości oryginalnych filmów. Na razie niestety sie nie da. Podobno to wina uprawnień i zabezpieczeń, ale osobiście uważam że jest specjalna blokada ustawiona przez Asusa. Ale to jest tylko moja prywatna opinia.- działają napędy DVD/BR na USB?
TAK, odpalasz Sambę trzema rozkazami po zalogowaniu się przez Telnet:- czy można uruchomić serwer plików aby dostać się z zewnątrz?
powiem szczerze, że nie wiem o czym niektórzy piszą w tej sprawie. Mi żadne odstępy nigdy nie przeszkadzały i nie przeszkadzają w poprawnym cytaniu. Może jak ktoś wolno czyta albo nie może jednocześnie skupić sie na filmie i czytac? Nie wiem. Ja nie zauważyłem zadnego dyskomfortu. Może jedynie napisy powinny mieć wieksza czarną obramówke, albo wyświetlać sie na czarnym tle, bo czasami zdarza sie że zlewaja sie z jasnym tłem.- poprawione odstępy między słowami w napisach?
Nie zauważyłem minusów względem 1.24Czy coś zostało popsute w porównaniu z softem 1.24?
Czy można po zainstalowaniu 1.28 bezpiecznie wrócić do 1.24?
Czy nie trzeba odblokowac trybu read-only flasha?TAK, odpalasz Sambę trzema rozkazami po zalogowaniu się przez Telnet:
cd /tmp/package/script
./configsamba
./samba start
Niech ci będzie, że nie nadążam z czytaniem :hihi: (ja jeszcze w peerelu szkoły kończyłem).powiem szczerze, że nie wiem o czym niektórzy piszą w tej sprawie. Mi żadne odstępy nigdy nie przeszkadzały i nie przeszkadzają w poprawnym cytaniu. Może jak ktoś wolno czyta albo nie może jednocześnie skupić sie na filmie i czytac? Nie wiem. Ja nie zauważyłem zadnego dyskomfortu. Może jedynie napisy powinny mieć wieksza czarną obramówke, albo wyświetlać sie na czarnym tle, bo czasami zdarza sie że zlewaja sie z jasnym tłem.
Co z płynnością odtwarzania HD? Niektórzy na forum zgłaszali, że tnie, a po powrocie do 1.24 jest dobrze?Nie zauważyłem minusów względem 1.24.
Nie, robi to za ciebie właśnie wbudowany skrypt ./configsambaCzy nie trzeba odblokowac trybu read-only flasha?
Czy już zawsze po restarcie boxa samba startuje? Jak długo? Na jakim użytkowniku (root)? Czy można stworzyć swojego uzytkownika (w linkuksie czy z poziomu f/w)?
Sorki, nie chciałem tutaj nikogo urazić, ja też jestem jeszcze z "dawnej szkoły". Po prostu mi się osobiście dobrze czyta. Oczywiście oprócz tych mankamentów o których pisałem dla mnie jest OK.Niech ci będzie, że nie nadążam z czytaniem :hihi: (ja jeszcze w peerelu szkoły kończyłem).
Ale ogladając film i czytając napisy oboje z żoną zauważyliśmy, że jest coś nie tak - niby napisy ładne i duże, ale coś męczy - właśnie problem jest w tym odstępie między słowami. Zamieniłem w pliku z napisami odstępy z jednej spacji na 2 lub nawet 3 i wtedy było zdecydowanie lepiej. Zresztą jak się przyjrzysz napisom w Allplayerze (najładniejsze) lub z filmu DVD to przyznasz rację. Obwódka tez mogłaby być większa.
Generalnie czyta teksty z rozszerzeniem .txt, ale domyślnie chyba konwertuje do typu .srt. Powiem szczerze, że dokładnie nie wiem, bo zawsze przepuszczam napisy przez ToSrtConverter. Generalnie widzi tekst z {}, natomiast z [] już nie za bardzo.Na forum oficjalnej strony O!play jest to czele listy życzeń nowego f/w i ktoś potwiedził, że w 1.28 są odstępy poprawione.
Inne pytanie: ktoś potwierdził, że czyta format TXT czyli format klatkowy? Czy to prawda? Czy klatki moga być w {} i w []?
Nie zauważyłem. Wszystkie moje zbiory multimedialne idą bez problemów. Jednak nie posiadam jakiś super hiper wypasionych i przeskalowanych filmów o niebotycznej rozdzielczości. Może właśnie takie tną i zwieszają Playerka. Nie wiem.Co z płynnością odtwarzania HD? Niektórzy na forum zgłaszali, że tnie, a po powrocie do 1.24 jest dobrze?
Inny problem zgłaszany - znikanie napisów, czego nie było wcześniej.
Nie ma opcji All media, a faktycznie mogła by być. Komfort zabawy byłby większy.Czy jest w menu opcja All media (też było na liście życzeń)?
Chodzi o opcję przeglądania wszystkich plików z pilota. Normalnie tej opcji nie można wywołać - można jedynie przeglądać dysk pod kątem odtwarzania filmów, muzyki, przeglądania zdjęć, ale nie moge skasować lub zmienić np. nazwy pliku .srt z napisami. Natomiast tylko po operacji kopiowania pojawia się opcja <Browse folder> i wtedy wchodzę jakby do opcji menu <All Media> i mogę "chodzić" po wszystkich plikach dysku.
Pojawił się na FTP Asusa nowy Firmware 1.29
Zobaczymy co zostało dodane, a co "zepsute"
CHyba masz info z wczesnych softów. Są polskie litery i to w kilku stronach kodowania - do wyboru. Ostatnie softy czytają już format klatkowy napisów (TXT),słowa mają odpowiednie odstępy i tak naprawdę soft już jest nieźle dopracowany. Brakuje właściwie tylko polskiego menu.Czy ten ASUS czyta polskie znaki?? To pytanie mnie nurtuje, jedni piszą że im czyta , drudzy , że nie . To jak to jest w końcu ?
Słuchajcie a ja mam takie pytanko: czy jest opcja by urządzenie po podłączeniu TOSLINKIEM ogarniało z automatu że coś jest nadawane w np dolby a coś w klasycznym stereo bo nie uśmiecha mnie się ciągle przełączać tego w setupie (oczywiście mogę ale po co)
Witam
Mam problem z moim O!Play, mianowicie odtwarza bez problemu napisy wbudowane w film natomiast nie odtwarza napisów w osobnym pliku. W zakładce Audio gdzie wybiera się napisy nie można ich wybrać gdyż ich nie widzi, w czym problem?
Asus ma wgrany soft 1.29N
Znawcą nie jestem, ale może masz napisy w formacie *.txt? Takich chyba jeszcze nie czyta, choć niektórzy piszą, że txt jest już łykany przez o!playa po wgraniu nowego firmware. Tak przy okazji mam pytanie: masz soft 1.29N i chodzi wszystko w porządku? Bo "N" jest do standardu NTSC na USA, Japonię i inne kraje. W Europie obowiązuje PAL czyli "P" przy wersji firmware.