Panowie poniżej odpowiedź z ASTER eBOK w sprawie dźwięku DD:
"Telewizja : Zakłócenia fonii (telewizja cyfrowa)
Opis usterki
----------------------------------------------------------------------------
Pomimo wybrania w ustawieniach dekodera trybu Dolby na żadnym z kanałów
HD nie mogę uzyskać dźwięku cyfrowego DD.
Witam,
Dziękujemy za kontakt z nami.
Dźwięk przestrzenny Dolby Digital 5.1 jest dostępny pod warunkiem nadawania takiego komponentu przez Nadawcę programu i udostępnienia go do retransmisji w sieci ASTER. Dekoder ASTER udostępnia dźwięk przestrzenny na wyjściu SPDIF dekodera HD. Dekoder ASTER przenosi jedynie sygnał dźwięku przestrzennego bez żadnej dodatkowej obróbki. Dekoder ASTER należy podłączyć do zewnętrznego dekodera Dolby Digital 5.1 np. dostępnego w zestawie kina domowego.
Dźwięk przestrzenny nie jest bezpośrednio związany z jakością HD i może być dostępny zarówno dla kanałów HD i SD.
Pozdrawiam serdecznie,
....
Konsultant ds. Korespondencji
Dekoder mam podłączony do amplitunera przez HDMI. Czy mam rozumieć że dźwięk DD jest dostępny tylko przez SPDIF?
Witam ponownie,
Przepraszam za długi czas odpowiedzi.
Uprzejmie wyjasniam, że dźwięk DD jest dostępny tylko przez SPDIF.
Pozdrawiam serdecznie,
"
Zakupiłem coaxa i faktycznie DD działa.
Na koniec parę refleksji:
- telefoniczna infolina astera jest do bani i zatrudniają tam niedouczonych aroganckich debili - po 16 minutach oczekiwania na połączenie z konsultantem próbowałem uzyskać tam tą samą informację, ale pan tylko przekonywał mnie, że czy jest dźwięk DD zależy tylko od nadawcy programu, a nie od astera i on ma taką opinię od serwisu, więc tak jest na pewno
- jeśli chcecie coś się dowiedzieć lepiej napisać na ebok - trochę sie czeka, ale w końcu można się czegoś dowiedzieć
- firmie aster gratulujemy cyfrowego dekodera, który nie dekoduje bitstreamu do HDMI

wiadomo, że jak ktoś chce tanio to Chińczyk się dopasuje i wyprodukuje wszystko, ale w tym oszczędzaniu warto zachować umiar.
Pozdr