Aster HDTV

michaelius

New member
qura12 napisał:
Moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego ;] Myślę że zapowiadane na jesień dekodery z możliwością nagrywania to nie będzie nic innego jak dysk USB podłączany do tych dekoderów które Aster daje teraz. Jednak zapewne nie będzie możliwe podpięcie własnych dysków...

Czemu to dopiero bylby zloty biznes.

Wlasny dysk klienta czyli 0 kosztow, a mozna ciagnac oplate aktywacyjna i comiesieczny abonament za usluge :D

damon

New member
A ja może będę miał HD już w piątek:grin: miałbym może i jutro ale.... ale w systemie nie ma u nich jeszcze promocji :( i zamiast 99pln za dekoder zaplacilbym 450 :( mam dzwonic w czwartek i może już będzie ok. Zobaczymy....:krol:

k_luke

New member
tucz napisał:
a w Aster bede mogl podlaczyc wlasny, ktory ma 1 TB :eek:k:
Niestety obawiam się, że USB jest do czego innego niż podłączenie dysku... wydaje mi się, że obecne dekodery to tylko odbiorniki - zresztą mają taki napis... Podobne dekodery Kaon dostarczył jakiej zagranicznej telewizji... nagrywarki były opisane PVR - ponadto dysk w środku -> http://web3.custompublish.com/getfi...spvepy/GETHDinnv.jpg?return=www.lydogbilde.no
Pilot ma wszystkie funcje bo jest do różnych modeli...

Peek

New member
Bez reklam
handlowiecupc napisał:
Bo ten w UPC to aż 250 GB...
A w Aster można sobie kupić dekoder np. 750GB połączyć USB i nic Cię nie obchodzi.

PS: Dekoder nie ma dysku, ale wychodzi na to, ze ma funkcję PVR, więc chyba mozna podłączyc dysk.

k_luke

New member
Peek napisał:
A w Aster można sobie kupić dekoder np. 750GB połączyć USB i nic Cię nie obchodzi.

PS: Dekoder nie ma dysku, ale wychodzi na to, ze ma funkcję PVR, więc chyba mozna podłączyc dysk.
To że na pilocie jest taki przycisk to nie znaczy że można podłączyć dysk i korzystać z PVR... -> przeczytaj mój poprzedni post na poprzedniej stronie...

mosca

New member
Skąd bierzecie informacje na temat możliwości podłączenia dysku twardego przez USB???? Jeżeli dekoder nie będzie miał opcji PVR to możecie o tym zapomnieć. To, że ma przycisk PVR to pewnie tylko dlatego, żeby przy ewentualnej wymianie dekodera zwykłego na PVR nie trzeba było również zwracać pilota :)
Co do wyjścia USB to też takie mam w NBOX i jedynie mogę się pochwalić, że je mam bo jest kompletnie bezużyteczne. A szkoda bo nawet głupie podłączenie Pena w celu przesłuchania mp3 byłoby fajne a tu nic.

michaelius

New member
mosca napisał:
Skąd bierzecie informacje na temat możliwości podłączenia dysku twardego przez USB???? Jeżeli dekoder nie będzie miał opcji PVR to możecie o tym zapomnieć. To, że ma przycisk PVR to pewnie tylko dlatego, żeby przy ewentualnej wymianie dekodera zwykłego na PVR nie trzeba było również zwracać pilota :)

Ktos na poczatku zazartowal , a potem ktos inny wzial to na powaznie :D
A przycisk ma bo jedna linia do produkcji pilotow taniej wychodzi niz trzy osobne.

lbk

New member
Peek napisał:

jeszcze pewnie będzie prał i zmywał...

moze się nie znam, ale:
1. żeby PVR miało sens - powinny być 2 tunery
2. podłączyć na pewno można - wtyczka będzie pasować do gniazdka ;)
3. cytat z instukcji " ** funkcje aktywne wyłącznie dla dekoderów PVR lub sterowania usługą VoD"

chill

New member
Na szcżęście mamy wybór i możemy wybrać mniej awaryjnego operatora, świadczącego lepszej jakości usługi jakim jest Aster. Mogę to śmiało powiedzieć będąc użytkownikiem UPC parę lat temu... więcej szczegółów już podałem wcześniej, więc nie będę się powtarzał.

Hoodzielec

New member
Bez reklam
handlowiecupc napisał:
Fajnie, że to Ty zauważyłeś bo mi prawie nikt nie chciał tu wierzyć :krol:

no i co z tego że Ci wierzę, skoro jestem skazany na Aster, bo to Twoje cudowne UPC nie podejmie ryzyka i nie okabluje osiedla na którym Aster jest zasiedziały od dawna (???)

tucz

Member
Panie handlowiecupc
niech Pan wraca do swojego watku wychwalac jakie UPC jest fajne i cudowne, my tutaj staramy sie dyskutowac na temat oferty HD ASTER, bo w koncu taki jest temat. A Pana docinki i posty nie wnosza nic merytorycznego do tej dyskusji. Jak Pan chce rozpoczac dyskusje o wyzszosci UPC nad Aster to prosze zalozyc odpowiedni watek i tam przedstawiac swoje, oczywiscie jak najbardziej obiektywne :-D, argumenty.
Tutaj nie jest Pan mile widziany i mysle, ze nie tylko ja jestem takiego zdania.
PS. Moj post o podlaczeniu zewn dysku USB byl oczywiscie cynicznym zartem, w odpowiedzi na info, ze UPC ma dekodery z dyskami 250GB... rece opadaja...

ravel

Banned
Tak, tylko, że te żarciki ,marzenia i wyssane z palca informacje wprowadzają ludzi w błąd i nie wnoszą nic merytorycznego do tej dyskusji a wprowadzają tylko zamieszanie na forum. Więc prosiłbym w imieniu nie tylko pewnie swoim o powstrzymanie się od takich postów.

Ostatnia edycja:

tucz

Member
ravel

Jesli pijesz do mnie to chyba nie do konca wiem o co ci chodzi. Co do zartu zgadzam sie, ale o jakie marzenia i wyssane z palca informacje Ci chodzi?

k_luke

New member
Co do głównego wątku - telewizji HD w Aster... wg mnie mogą być różne przyczyny dlaczego nie udostępnili od razu dekoderów z PVR: 1) strategia kablówki aby nie było tak, że wszyscy się rzucają na dekodery z PVR... 2) brak czasu na produkcję - umowę z Kaonem podpisali dopiero w Styczniu. Dodam, że dla niektórych zagranicznych kablówek odbiorniki HD oraz PVR różnią się z zewnątrz jedynie napisem zamiast High Definition Receiver maja High Definition PVR...
Co do wątku pobocznego - mam 3 znajomych, którzy korzystali z UPC i przeszli do Aster. Każdy z nich miał "cyrki" z internetem - częste resety, brak internetu przez kilkadziesiąt minut do kilku godzin... Jednemu w ciągu rocznej umowy padły 2 modemy... kolejnemu sfajczył się ten starszy dekoder do telewizji. Ja także miałem doświadczenia z UPC... Co prawda było to już 6 lat temu -> chciałem założyć u nich internet... zbywali mnie przez kilka miesięcy - za każdym razem mówiąc że już już i max 3 miesiące... i tak w kółko. Minął prawie rok i Aster wszedł pierwszy z netem do bloku - założyłem i w przeciągu tych ponad 6 lat - 2 niewielkie awarie (nie przekraczające godziny)...

Peek

New member
Bez reklam
Ja osobiście troche załuje, że nie ma PVR, ale mimo to ciesze się, że HD dali. Gdy dzwoniłem pare dni temu na infolinie to powiedziano mi, że dekodery HD na PVR HD bedzie można bezproblemowo wymienić (pewnie z dopłatą), nie zgodze sie, że nie chcieli żeby wszyscy się rzucili na PVR bo i tak się oni rzucą jak wypuszczą PVR ( w tym ja:) ). Pewnie rzucą PVR razem z VoD.

packer

New member
k_luke napisał:
Minął prawie rok i Aster wszedł pierwszy z netem do bloku - założyłem i w przeciągu tych ponad 6 lat - 2 niewielkie awarie (nie przekraczające godziny)...

Jak już wspomniałem, ja nie mam wyboru więc niejako jestem skazany na Aster. Prawda jest jednak taka, że z internetu jestem bardzo zadowolony - działa szybko i sprawnie, a przy tym wychodzi taniej niż w TP. Problemy z netem miałem jedynie na początku, ale po zgłoszeniu awarii i wymianie modemu wszystko jest ok. Już prawie 2 lata.

Z telewizją jest niestety znacznie gorzej...
- jakość sygnału jest średnia (póki co mówię o SD), co widać szczególnie na niektórych kanałach (TVN)
- oferta programowa jest gorsza niż u konkurencji (wprawdzie to co jest z powodzeniem mi wystarcza, nawet gdyby kanałów było więcej to i tak oglądałbym to co teraz, ale fakt jest faktem)
- najważniejsze DROGO! Analogowy pakiet Basic (60 zł), pakiet BasicPlus (8,75 zł), dostęp do usług cyfrowych (15 zł), HD Pack czyli 5 kanałów HD (20 zł) = 103,75 zł !! (moi rodzice mają N-kę z podobną ofertą programową za 32 zł !!)

Reasumując - internet bez zastrzeżeń, TV bez rewelacji i drogo.

I dołączam się do poprzednich opinii, żeby zakończyć te ochy i achy o UPC - od tego jest osobny temat.

Co do PVR i HDD - to jestem niemal pewien, że to co da nam teraz Aster tych funkcji posiadać nie będzie (a wątek dysku USB to okrutny żart z niedoinformowanych :D). A że pilot ma taki przycisk? Piloty są uniwersalne - robi się jeden model i stosuje we wszystkich urządzeniach.
Być może, podkreślam BYĆ MOŻE, urządzenie Kaon'a jest fizycznie przystosowane do obsługi PVR i VOD (i ma obsługę wewnętrznego HDD). I być może, jeżeli Aster wprowadzi kiedyś (w odległej przyszłości :p) te usługi, to wymiana dekodera nie będzie konieczna - odwiedzi nas wówczas monter, do środka obudowy włoży HDD, wrzuci nowy soft przez USB i voila! PVR i VOD już jest!

Do góry