Witam ...
Posiadam TV SHARP 52XD1E.
Od wczoraj mam ASTER HD i jestem pod wrażeniem jakości HD.
EUROSPORT HD (powtórka meczu HISZPANIA - ROSJA) - poprostu żyleta. Noc prawie nieprzespana
TVN HD TEST - za długo nie oglądałemm ale jest lepiej niż na SD.
discovery HD powala na kolana, żona stwierdziła, że bedzie ogladać tylko ten kanał.
CANAL+ HD - nic dodać nić ująć, dosłownie żyleta.
HBO i CINEMA zrezygnowałem, więc trudno mi wiecej cokolwiek powiedzieć o HBO HD.
Porównywałem z N-ka i Cyfrowym Polsatem u znajomych i różnic wielkich nie zauważyłem. Być może trzeba postawić dwa telwizory obok siebie, wtedy porównać.
Dostałem dekoder z wyjściem HDMI, jednakże bez HDD, pomimo że pilot posiada odpowiednią funkcjonalność.
Pilot wygląda miło i przyjemnie, właściwie bez zastrzeżeń.
Dla płci pieknej może w pierwszej chwili wydawać się skomplikowany.
Mam jednak problem z wyświetlaniem sygnału SD po HDMI.
Po SCART czy też antenie (analog) wszystko jest w porządku.
Przy sygnale po HDMI, wszystkie kanały HD odbierają na całym ekranie, natomiast w przypadku kanałów SD oraz reklam na kanałach HD, obraz wyświetlany jest tak, jakby wyświetlić obraz niższej rozdzielczości (np. 800x600) na monitorze LCD, gdzie natywna rozdzieloczość jest 1280x1024. Po bokach i od góry sa czarne pasy.
Ustawiłem w dekoderze domyślnie HD na 720p. Na 576p czy też 1080i jest tak samo. Wiem że sygnał SD jest nadawany w innej rozdzielczości, niż HD. Jednkaże sądze, że w przypadku sygnału SD, powinna być możliwość rozciągnięcia obrazu.
W dekodrze można ustawić SD (4:3)
- obraz panoramiczny
- obraz letter box (jeżel dobrze pamietam)
- obraz rozciagniety
oraz podaobnie dla SD(16:9)
- obraz panoramiczny
- obraz rozciagnięty
- i jeszcze jedna opcja, której nie pamieŧam
Opcja automatycznego ustawienia rozmiaru obrazu w TV poprostu nie działa, tak jak to ma miejsce w przypadku sygnału SCART czy anteny analogowej.
Po długim klikaniu osiągnałem stan taki, że obraz został rozciągniety tylko w pionie. Niestety po bokach nadal są czarne pasy.
Być może kanały SD cyfrowe, powinno być oglądane przez SCART, a analogowe przez antenę (TV4 - KUBICA w trakcie EURO). W takim przypadku potrzebujemy trzy źródła sygnału, co przyznam jest troszeczkę przesadą.
Kolejny problem, który zauważyłem, to przy ustawieniu w dekoderze opcji 1080i (opcja w telewizorze potwierdza wyświetlanie obrazu 1920x1080i/50 Hz), pojawiają się dość cześto białe pasy na ekranie. W przypadku ustawienia 720p, taki problem nie występuje.
Proszę o wasze opinie.
Pozdrawiam
Krzychu