Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

RAF1977

Banned
Ruxpin, niebezpieczne te wyjazdy po suszarkę.
Ja kupiłem telewizor i był w Nim Netflix. Okazało, się nie chce puścić sygnału DD 5.1 na moje stare Yamahy po optyku.
I się porobiło.
Z systemu 5.1 zrobił się 7.4.4 wszystkie nowe kolumny i suby i nowy amplituner i końcówka mocy 7 kanałowa.
Czasami niepozorne zakupy, powodują poważne koszty.
Czy żałuję, Nie!

Ruxpin

New member
Ruxpin, niebezpieczne te wyjazdy po suszarkę.
Ja kupiłem telewizor i był w Nim Netflix. Okazało, się nie chce puścić sygnału DD 5.1 na moje stare Yamahy po optyku.
I się porobiło.
Z systemu 5.1 zrobił się 7.4.4 wszystkie nowe kolumny i suby i nowy amplituner i końcówka mocy 7 kanałowa.
Czasami niepozorne zakupy, powodują poważne koszty.
Czy żałuję, Nie!

:grin:

Doskonałe - skąd ja to znam... Ale widzę, że Kolega ma jeszcze lepiej ode mnie w główce - no ten..
Bez urazy. ale chociaż widzę, że są tacy co mnie rozumieją.

Co pokupowałeś? Pochwal się!

Ruxpin

New member
A żałować nie ma czego!

Żyjemy tylko raz.

Po pierwsze korzystajmy póki Nas stać - choć to oczywiste, że Każdego na co innego. Nie mniej jednak ze swojego doświadczenia wiem - kiedyś sprzęt za kilkaset złotych potrafił dać więcej radości niż dzisiaj cuda na kiju. Z wiekiem inaczej się to odbiera i inaczej cieszy.

Po drugie - właśnie do tego "wieku" wracając: cholera wie ile który z Nas pożyje i czy będzie miał ochotę cieszyć się sprzętem za dziesięć, dwadzieścia, trzydzieści czy sto lat (oby!).

Zatem nie żałujmy sobie (radości) !!! :)

RAF1977

Banned
Pewnie, że trzeba się cieszyć tym co się ma.
Ale nie zawsze trzeba dużo kasy wydać.
Właśnie przyszły słuchawki za 150zl superlux hd669.
Podlaczylem je bezpośrednio do odtwarzacza CD marantz cd5005, też taniego 850zl.
To, za tysiaka tak mi się fajnie muzyki słucha, że szok.
Dla porównania na cały system audio wydałem chyba 30tys.
A tu takie coś niedrogie a cieszy.

RAF1977

Banned
Co tam wasze wyprawy po suszarkę. Ja tylko kanapę przestawiłem i okazało się, że telewizor jest za mały :)
Haha.
To zapomniałem dodać, że telewizor kupiliśmy większy (ze wspomnianym Netflixem) właśnie z powodu przestawienia sof, ze środka pokoju pod ścianę.
Czyli uważajcie, jak przestawianie meble, bo może być to kosztowne😀

DrWredman

Active member
Haha.
To zapomniałem dodać, że telewizor kupiliśmy większy (ze wspomnianym Netflixem) właśnie z powodu przestawienia sof, ze środka pokoju pod ścianę.
Czyli uważajcie, jak przestawianie meble, bo może być to kosztowne😀

Takie koszty to chyba większość z nas akceptuje bez mrugnięcia ;)

porscheee

New member
A co z nimi nie tak?
Nie myślałeś o używkach, np. MA PLATINUM?
Był ostatnio cały set w dobrej cenie.
Tyle, że tutaj już na końcówkach musiałbyś polecieć.
SR7xxx sobie z nimi nie poradzi, nie wiem jak Yamaha, ale będzie podobnie.

dobre , akurat mam oferte na monitor audio platinum pl200 nowe w super kasie wiec moze jednak , z dali wszystko ok ale design jest zbyt slaby , myslalem o nowej serii opticon model 8 ale chyab jednak zdecyduje sie na cos z innej stajni , pytanie kto ma przetarty szlak co do yamahy z dobrymi frontami , monitor audio to napewno dobrze z marantzem wspolpracuje

porscheee

New member
Witam,

Nie znam tych kolumn, ale miałem i SR7010 i Aventage 3040. Skoro twierdzisz, że SR7xxx sobie nie poradzi, to już tym bardziej Avantage nie da rady.

Ja właśnie zmieniam chatę i w nowym salonie buduję od podstaw system: 7.2.4
Liczę, że wreszcie będę miał "króliczka" - zobaczymy.
Póki co zamontowane są w suficie 36-cio metrowego salonu Klipsche CDT3650CII do Atmosa, jako SRB RP14sa a front zajął Central RP450C.
Na tę chwilę reszta sprzętu (czyli fundament) stoi jeszcze w starym salonie, bo do przeprowadzki pozostało kilka dni, a to co zamontowałem w nowym salonie podpięte jest do AV celowanego do sypialni, czyli mojego wysłużonego, gabinetowego Pioneera VSX924 oraz wsparte też sypialnianym SUB-em CA Minx X201. No i już gra miło...!
Swoją drogą bardzo mi się podoba maleńki Minx X201 - 5kg, 20x20x20cm i 200W z trzema membranami (dwie bierne), a robi tyle basu, że wręcz nie do wiary. Tym Kolegom co mają ciasno polecam zwrócić na niego uwagę. Moja sypialnia ma ok. 20 m.kw., zabudowę na dwóch ścianach oraz 2 centymetrową wykładzinę, więc zakładam, że skoro ten maluch radzi sobie z pustym jeszcze salonem o ceramicznej podłodze, to w sypialni będzie mistrzem. Ma wspierać zestaw JBL CS680.
A propos zmian - jeszcze powiem - że ostrzę sobie niesamowicie zębiska na nowe ONKYO 3100. Bardzo mi się jego parametry podobają, ale póki co rzeka wydatków na wykończenia domu zatrzymują idealnie moje zapędy na wydanie kolejnych 10k :(

Z ciekawostek na marginesie:
Kupiłem jakieś dwa m-ce temu - przypadkiem, będąc z Żoną po "suszarkę" w MM - film 4K UHD HDR. No i okazało się, że nie mogę go obejrzeć. Moje OPPO105 nie było w stanie ruszyć tej płyty. No to kupiłem Panasa 9000 z obsługą 4K UHD i HDR. Swoją drogą bardzo fajnie mi to chodzi - fenomenalnie radzi sobie z materiałami zarówno FHD jak i 4K z domowego NASa - dużo lepiej niż OPPO105 jeśli chodzi o FHD (UHD OPPO w ogóle nie "grało"). Zamontowałem Panasa - płyta dalej nie działa. Okazało się, że mój roczny LG 65 4K UHD nie ma HDR.... Nie poddałem się. Kupiłem nowy LG 65 z UHD i HDR. Tym razem okazało się, że nie działa nadal, bo ONKYO 3030 nie "przepuszcza" sygnału HDR.. :( Udało mi się jednak ominąć ścieżką VIDEO AV i pójść bezpośrednio do TV, a do AV wypuścić tylko Audio przez drugie HDMI. Na całe szczęście okazało się, że przynajmniej mój kabel WireWorld Violet daje sobie radę z tym sygnałem...

OSTRZEGAM: uważajcie, bo jak się okazuje obejrzenie jednego filmu, kupionego przypadkiem może kosztować kilkanaście tysięcy ... :)))
czytalem wnikliwie ten caly temat i wywnioskowalem z twojej opini ze yamaha jest mocnijsza nei tylko n apapierze a tu napisales ze skoro marantz nei da rady to juz yamaha napewno nie ... Þ

Ruxpin

New member
czytalem wnikliwie ten caly temat i wywnioskowalem z twojej opini ze yamaha jest mocnijsza nei tylko n apapierze a tu napisales ze skoro marantz nei da rady to juz yamaha napewno nie ... Þ

No to coś poplątałem zapewne w swoich wywodach. Spróbuję to usystematyzować.

Rozpatrujemy RX-A3040 i SR7010 w odsłuchu z: RP280FA, RF7II, Arią 948.

Omawiam dwie konkurencje:
co gra bezwzględnie ładniej
co gra ładniej względem moich oczekiwań, a jestem entuzjastą mocnego i wypełnionego basu (kłaniają się Altusy w młodości).

Yamaha gra w każdym z tych przypadków czytelniej i eleganciej bez względu na głośność ale wyłącznie z Arią udało się uzyskać bas, który mi się w miarę podobał. No nie ma w tym zestawieniu takiego walnięcia po plecach jakie lubię. Dlatego Yamaha grała u mnie zawsze z dodatkową końcówką stereo dla frontowych kolumn. Zwrócę też uwagę na ogrom możliwości konfigurowania dźwięku w każdym z kanałów oddzielnie poprzez wysterowanie krzywych i poziomów w menu ustawień, gdzie mogłem "zlecić" taki dźwięk jak mi odpowiadał, tylko końcówki Yamahy nie miały siły tego ponieść w wysokie rejestry głośności.

SR7010 potrafił każdą z tych par kolumn "rąbnąć" takim prądem, że bas szedł co nie mara (oczywiście w przypadku RF7II, to wciąż jak dla mnie było za mało). Mam przeto wrażenie, że musi mieć więcej prądu (a więc mocy) skoro był stanie zmusić kolumny do wytworzenia takiej dawki basu. Nie mniej dla mnie SR gra za bardzo takim skupionym pasmem - wszystko jest razem i wszystkiego dużo. Wolałbym gdyby bas pozostał soczysty i mięsisty ale środek i góra bardziej selektywna. Ideałem byłby dół z SR i środek wraz z górą z RX-A plus końcówki mocy SR :)

Druga sprawa jest taka - i nie wiem jak to skomentować, dając tym samym Wam Moi Drodzy miejsce na refleksje - otóż Yamaha przy podnoszeniu poziomu mocy gdzie w pewnym momencie (85% skali głośności) przestawała podnosić pozom basu i dalej już tylko windowała w górę wysokie i średnie tony, a muzyka siłą rzeczy stawała się nieprzyjemnie ostra. Marantz nie miał takiej zależności - po prostu w pewnym momencie całe pasmo zaczynało "pierdzieć/trzeszczeć" - choć fakt, że działo się to na dużo wyższym poziomie głośności niż u Yamahy.

Liczę, że coś wyjaśniłem. (?)

porscheee

New member
czyli gdybys mial obstawiac 0 jedynkowo , to wygrywa marantz :) nie ulatwia mi to wyboru bo juz prawie sie nastawilem na a3060 a tu znow wroci na stol porownanie z sr7011 ...

Ruxpin

New member
czyli gdybys mial obstawiac 0 jedynkowo , to wygrywa marantz :) nie ulatwia mi to wyboru bo juz prawie sie nastawilem na a3060 a tu znow wroci na stol porownanie z sr7011 ...

Szczerze radzę: idź, posłuchaj jednego i drugiego - koniecznie!

Różnice w dźwięku pomiędzy nimi są tak ogromne, że od razu usłyszysz swojego lidera, a co nie dla Ciebie - też natychmiast zrozumiesz.

Zdecydowanie wybierz się na odsłuch.

Kwestią bardzo ważną jest też to, jak wygląda miejsce odsłuchu. Jeśli masz wykładziny, zabudowę ścian, to byłbym skłonny próbować z Yamahą. Ale jeśli masz kiepskie warunki akustyczne pomieszczenia, to Marantz może okazać się lepszy, bo stworzy jakiś fundament basowy, tam gdzie Yamaha niekoniecznie.

Jeśli lubisz się bawić w ustawienia, to menu Yamahy zapełni Ci wiele wieczorów, bo możliwości konfiguracji jest bez liku. Marantz ma o wiele banalniejsze menu (choć jednocześnie czytelniejsze).

porscheee

New member
ale odsluch bylby w innych sklapach i na innych kolumanch w jednym i drugim nei wiem czy to ma sens , dodatkowo czy musialbym robic w tych sklepach kalibracje mikrofonem tez jezeli chodzi tylko o stereo test ? jak najlepiej ustawic to do testu , bo napewno ustawiajac w jamaha dsp na opera lub spectacl zagra to lepij niz w maratnz bez dsp ... nei wiem jak to ugrysc , do domu sprzetow nei dostane ...

Dwd89

New member
Panowie piszę w tym temacie gdyż mam bardzo podobną do autora sytuację.

Pomieszczenie piwniczne - sala kinowa.
Długość 7m szerokość 4,5m. Fotele będą ~3-4m od ekranu.

Projektor już zakupiony - epson TW-5350

Potrzebny mi amplituner i głośniki do systemu Atmos 7.1.2

Budżet ok. 12 000 zł na całość.

Na oku mam: Onkyo TX-RZ1100 (6300zł) MARANTZ SR7010 (5550zł)
Głośniki to dla mnie totalna niewiadoma. Nie mam o tym za bardzo pojęcia.

Interesują mnie tylko i wyłącznie filmy.

Czy warto szukać i ściągać fachowca od akustyki pomieszczenia ?

Czy możecie polecić jakieś sensowne zestawy w tym budżecie na które warto zwrócić uwagę ? Czy same amplitunery nie są trochę za słabe na napędzanie sensownego subwoofera i reszty głośników ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bez sensu.
Po co Ci ampli z przedziału cenowego 6k, jeżeli na kolumny (a w tym wypadku min.5.1) chcesz przeznaczyć jedynie drugie 6k.

Jak już to bym robił 7.2.4 a nie 7.1.2
Duże pomieszczenie i jeśli tylko filmy to efekty na maxa ;)
Sam amp av nie da rady napędzić5 tyle kolumn, będziesz potrzebował dodatkowej końcówki mocy lub dwóch na fronty i sufitowe. Fajna opcjia to Marantz Sr7010+ Marantz MM7050+Marantz wzmacniacz z pre out na fronty wszytko z jednej marki ;)
Co do kolumn hmmm...wątek Bipo przyda się Tobie bo on ma Heco kolumny w Atmos system ale z9 Denonem i o ile dobrze pamiętam to właśnie kolega wyżej ma Marantz z Klipsch.
Powiem Tobie tak...niby 12tyś i zrobić kino to może być trochę za mało. Co do akustyki to dasz sam radę zrobić, podłogę w wykładzinę na ściany jakieś pułapki akustyczne i powinno być ok.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Rafal7

Banned
Panowie piszę w tym temacie gdyż mam bardzo podobną do autora sytuację.

Pomieszczenie piwniczne - sala kinowa.
Długość 7m szerokość 4,5m. Fotele będą ~3-4m od ekranu.

Projektor już zakupiony - epson TW-5350

Potrzebny mi amplituner i głośniki do systemu Atmos 7.1.2

Budżet ok. 12 000 zł na całość.

Na oku mam: Onkyo TX-RZ1100 (6300zł) MARANTZ SR7010 (5550zł)
Głośniki to dla mnie totalna niewiadoma. Nie mam o tym za bardzo pojęcia.

Interesują mnie tylko i wyłącznie filmy.

Czy warto szukać i ściągać fachowca od akustyki pomieszczenia ?

Czy możecie polecić jakieś sensowne zestawy w tym budżecie na które warto zwrócić uwagę ? Czy same amplitunery nie są trochę za słabe na napędzanie sensownego subwoofera i reszty głośników ?

Posłuchaj Kolego Klipsch R28F i Heco Music Style 900 plus reszta kolumn z serii , te dwa zestawy dały by rade na Twoim metrażu, Jeżeli Chodzi o ampli to popatrz na Marantza bo on wychodzi najkorzystniej cenowo.
Do napedzania kolumn frontowych przydał by się się jakiś wzmacniacz lub jakaś końcówka.

Ostatnia edycja:
Do góry