Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

Ruxpin

New member
Jak wypadło porównanie tych dwóch amplitunerów?

Jeszcze nie wypadło. Właśnie przywiozłem w bagażniku TX-RZ900 i Focal Aria 948.

Niestety dzisiaj mogę nie mieć czasu na testy. Chociaż postaram się wypakować Arie i podłączyć do 3030.

Ale mam te zabawki do poniedziałku - wszystko zdążę...

lobos

New member
Bez reklam
Fotki najlepiej wrzuć przez Postimage.org - darmowy hosting obrazów
Rozmiar 1600x1200 i bez ograniczenia wiekowego.
Jak załączysz to kopiujesz "odnośnik bezpośredni" i insert image w edytorze na forum (żółte okienko) :)

P.s. Strasznie jestem ciekaw Twojej opinii nt. Aria 948 :)
Oczywiście foty mile widziane ;-)

Ruxpin

New member
Jak załączysz to kopiujesz "odnośnik bezpośredni" i insert image w edytorze na forum (żółte okienko) :)

P.s. Strasznie jestem ciekaw Twojej opinii nt. Aria 948 :)
Oczywiście foty mile widziane ;-)

Bardzo dziękuje za tak dogłębne i bardzo pomocne wsparcie. Chwała Ci za to!

PS. Odnośnie wspomnianego przez Ciebie "ograniczenia wiekowego", to jestem świeżo po 40tce, więc jeszcze chyba żadne ograniczenia mi nie grożą (jeszcze mogę).

.)

Bipo

Active member
Bez reklam

/QUOTE]

Ja tylko dodam, że jak załadujesz zdjęcie to później kopiujesz link który się ukazał w okienku przy napisie: ,,HOTLINK DLA FORUM (1)" i wklejasz go w post na forum..;-)

Ruxpin

New member
Focal Aria 948 - pierwsze wrażenia...:

punkty 1 do 3 - aaaale mają basuuuu ufff. Wszystko co basem związane na "0", "PM" off - chałupę nadal rozsadza... idę dalej: PURE MUSIC.... waaaliii...

Sprawdzam SUB - czy aby na pewno wyłączony. Tak - SUB "wyjęty" z gniazdka. Rany boskie... - ale mają basu. Panowie - szaleństwo!

4. Piękny wokal - zdecydowanie bardziej oderwany od reszty pasma niż np. w Klipschu. Bardzo mocny wokal. Taki ciężki do wysłuchania skąd się bierze, bo jest po środku i bardzo blisko mnie, jakby reszta instrumentów stała za nim jakieś dwa, trzy metry. Bardzo zdolne kolumny - usłyszałem kilka nowych dźwięków i instrumentów w utworach, które wydawało mi się, że znam. I to o dziwo - nuty "wypłynięte" z głośników wysokotonowych.

5. Sopran też dość zaciekły ("klipschowo-podobny" ale bardziej aksamitny). Ale też go chyba trochę za dużo...

6. Potrzebują mnóstwo prądu. Już "wyłączyły" awaryjnie TX-NR3030 - chyba to kolumny typowo do końcówki mocy.

Mocowo gdzieś pomiędzy wściekle głośnymi RF7II a RP280FA.
Aria 948 to ten typ głośnika przy którym nie wydaje się, że gra bardzo głośno do czasu próby podjęcia dialogu z siedzącą obok osobą - Żoną oczywiście! Czyli - nie robią hałasu tylko prawdziwą muzę.

Widzę - a w zasadzie słyszę - w nich podobną domenę, którą opisywałem w przypadku RF7II - do stereo, saute (bez innych kolumn) są naprawdę świetne - ale chyba też do słuchania raczej "ognistego" (z dużym poziomem głośności) niż do tła. Nie wiem jak KD.

Jednym słowem mam bardzo mieszane uczucia.
Są to pierwsze kolumny, które w PURE AUDIO nie mają absolutnie żadnego NIEDOMIARU basów, a raczej jeśli już - to wręcz za dużo. Nie spotkałem takich jeszcze nigdy. Nie wiem tylko czy ten bas mi się będzie podobał. Jest bardzo natarczywy przy głośnym słuchaniu i - niestety - mocno cofa się przy cichym słuchaniu (znika gwałtownie podczas ściszania).
Umieją zagrać z jednej strony bardzo głośno i potężnie - wielkim dźwiękiem - gdy jest wysoki poziom wzmocnienia (tak od -15dB zaczyna się burza) ale -40dB stają się bardzo wiotkie i cykające (bas się chowa gdzieś). Podobny problem miałem z RF7II... Identyczny w zasadzie. To kolumny pod mocną końcówkę - poczekamy na Anthema MCA20.
Nie mnie - chyba bardziej podobała mi się emisja dźwięku produkowana przez RP280FA. Była równiejsza i zawsze podobna, zrównoważona bez względu na poziom głośności.

Teraz wysterowanie dające moim uszom radość: (dot. ONKYO TX-NR3030, bez dodatkowej końcówki mocy):
RF7II: bas +4/+6, treble -2, PM zawsze ON
RP280FA: bas +4, treble -2, PM przeważnie ON
Aria 948: bas 0, treble -2, PM do -50dB bezwzględnie konieczny, powyżej -30dB już kompletnie zbędny.

Dynamicznie chyba lepsze od obydwu Klipschów (pewnie przez wzgląd na duży bas.

No i jeszcze jedno co widzę - Klipsche przy głośności -60dB można spokojnie słuchać - jest już nawet całe, kompletne pasmo. W tym samym ustawieniu Aria prawie, że jest niesłyszalna, a jeśli to tylko soprany.
Przy -50dB Klipsche już nieźle nagłaśniają mój salon. Aria dopiero zaczyna cykać i powoli wyłaniać się.
Mniej więcej przy -40dB Arie grają podobnie do Klipschów przy -50dB - mam na myśli oczywiście samą głośność odczuwalną.
Natomiast przy około -30 do -24dB w Ariach budzi się potwór i zaczynają bardzo szybko stawać się bardzo głośne, przeganiając gdzieś na odcinku -15 do -10dB wyraźnie RP280FA i zbliżając się do RF7II (tych jednak nie dojdą już nigdy...- w głośności!, bo dźwięk dają lepszy - pełniejszy i z mocnym pełnym basem, tam gdzie RF7II nie umie tego oddać z samego A/V).
Jednak nie znalazłem w sobie potrzeby ani ciekawości, żeby odkręcać głośność z Klipschami powyżej 0dB. Arie chętnie idą pod +5dB, chociaż od około -5dB robi się już duży bałagan w dźwięku.

To tyle na pierwsze słowo na temat Arii. Pobawię się jeszcze to dam znać (jeśli Was nie zanudzam?).

lobos

New member
Bez reklam
Fajny opis :) Każda opinia jest cenna, bo to są relacje z odsłuchów w domu.
Na spokojnie, bez pośpiechu, swoja nuta...
Siadasz, słuchasz i możesz na gorąco coś powiedzieć.
Czytałem test 948 i tam też było o basie...
Nawet o jego nadmiarze w pewnych momentach.
W dodatku Onkyo ma mocną podstawę basową, wiec musiałeś to poczuć i usłyszeć ;-)
Ciekawe jakby zagrały z jakimś dobrym i mocnym wzmakiem?
Dzięki za pierwsze wrażenia i czekamy na jeszcze...
Wrzuć jakieś foty... Jaki kolor 948? Czarne piękne, ale ciekaw jestem jak na żywo wyglądają te w kolorze orzecha.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Teraz pytanie czy brak basu przy niskim poziomie głośności przy Focalach to ich wina czy elektroniki? Stawiam na to drugie. Tu pewnie potrzeba bardzo wydajnej prądowo elektroniki, która "pompuje" od niskich poziomów głośności.

Ruxpin

New member
Fajny opis :) Każda opinia jest cenna, bo to są relacje z odsłuchów w domu.
Na spokojnie, bez pośpiechu, swoja nuta...
Siadasz, słuchasz i możesz na gorąco coś powiedzieć.
Czytałem test 948 i tam też było o basie...
Nawet o jego nadmiarze w pewnych momentach.
W dodatku Onkyo ma mocną podstawę basową, wiec musiałeś to poczuć i usłyszeć ;-)
Ciekawe jakby zagrały z jakimś dobrym i mocnym wzmakiem?
Dzięki za pierwsze wrażenia i czekamy na jeszcze...
Wrzuć jakieś foty... Jaki kolor 948? Czarne piękne, ale ciekaw jestem jak na żywo wyglądają te w kolorze orzecha.

No ten właśnie kolor - mam orzecha - (zaje-fajny) i ogólna jakość wykonania powala, a Klipscha wyrzuca do innej ligi. Te Arie wyglądają naprawdę doskonale.

Idąc jeszcze dalej w kolejne słowo o dźwięku - są bardzo detaliczne i szczegółowe, wręcz analityczne.

...i tylko dostawek Atmosowych do nich NIE MAAAA! Dlaczego???

A po ostatniej mojej zabawie z RP280FA nie widzę już mojego salony bez Atmosa, czy wielokanałowego stereo realizowanego przez takie dodatkowe. Natomiast nie mam miejsca na żadne "wisielce" ścienne.

Ruxpin

New member
Teraz pytanie czy brak basu przy niskim poziomie głośności przy Focalach to ich wina czy elektroniki? Stawiam na to drugie. Tu pewnie potrzeba bardzo wydajnej prądowo elektroniki, która "pompuje" od niskich poziomów głośności.

Na pewno. Sam tak sugerowałem dwa posty wstecz. One łakną prądu, dlatego zasadne wydaje się dołączenie MCA20 (2x200W 8ohm).

Daniyal9

New member
Cieszę się, że mamy tutaj takiego kogoś jak Ty.:D
Bardzo ciekawe informacje podajesz kolego.Tym lepiej, że poparte Twoim osobistym doświadczeniem. ..Dziękuję:eek:k:

Odnośnie Focali to jak dla mnie to za dużo basu mają(i to przed wygrzaniem) i dlatego wybrałem SF Venere. ..Podobny klimacik ale bas o wiele spokojniejszy. ..
Pozdrawiam i czekam na nowe testy

Henry

Active member
Bez reklam
Ruxpin, jak duże masz pomieszczenie?
948 to kolosy przeznaczone do dużych pomieszczeń, no i raczej pod wzmacniacze niż pod amplitunery.
Co do twoich spostrzeżeń odnośnie poziomów głośności Klipschów i Focali, to ten typ tak ma, Klipsche są bardziej efektywne, natomiast w Focalach trochę tą gałką trzeba kręcić, one lubią sporo prądu. Niektóre kolumny tak mają, z moimi BA jest podobnie, więc słuchając 928 nawet nie zwróciłem na to uwagi ;)

Henry

Active member
Bez reklam
Pamiętam, że podpięte pod samą integrę lepiej zagrały niż w tandemie SR/MM....może to autosugestia, bo przedkładam stereo nad KD, ale dźwięk przy wzmacniaczu był pełniejszy i kolumny szybciej reagowały na zmianę głośności ;)

Ruxpin

New member
Arie spakowane w kartony, jutro wracają do dystrybutora.

Jak włączyłem pomiędzy Onkyo 3030 a kolumny końcówkę mocy MM7025, to... moje "stare" siódemki (RF7II) pożarły Focala.

7ki mają nieporównywalnie więcej dynamiki i takiej ogólnej energii od Arii, a przy końcówce potrafią wydać z siebie lepszy, głębszy i mocniejszy bas, a ich soprany pomimo wszystko okazują się być delikatniejsze niż w Arii.

Aria przy MM7025 dławi się basem, a przez to dźwięk staje się skompresowany i ściśnięty, a jednocześnie spada ich dynamika.

Teraz znowu potencjometr głośności: przy -20dB 7ki zaczynają się rozwijać w potężny ("halowy"?) dźwięk, a dochodząc do -10dB chatę roznosi...
Focal przy -20dB zaczyna tracić swoją dynamikę, a przy -10dB to już rzęzi.

Przy czym głośność wydaje się być zawsze dwa razy większa i obszerniejsza (chodzi o szerokość i głębię sceny) w 7ce niż w Arii.

Ponadto przy "końcówkowym" i głośnym słuchaniu Arie stają się o dziwo bardzo wrzaskliwe i to mi się nie podoba.

Znowu przy samym Onkyo (bez końcówki) już pisałem - Arie nie chcą zagrać odpowiednio, tam gdzie RP280FA pięknie potrafiły to zrobić.

Tak więc - Focal Aria 948 nie dla mnie.

Ruxpin

New member
Aha - przepraszam - jeszcze kwestia KD.

W KD Klipsch jest o wiele lepszy, bo tam jego ostre sopranowe ataki są bardzo ciekawe efektowo i mnie się bardzej podobają.

Ruxpin

New member
Jutro wyciągnę z pudła TX-RZ900. Dziś już nie mam siły a i Żona... - no wiecie sami. Żebym nie stracił Wspólnika do odsłuchów.

Co do kolumn, to czekam na Anthema i wtedy zdecyduję czy zostaną RF7II i tylko dokupię im nadstawki Atmosowe w Klipschu, czy pójdę w RF280FA.

No chyba, że ... No bo jutro jeszcze mam spotkanie z Definive Technology ST8060. Słuchał ktoś tego wynalazku z aktywnymi basami? ...i głośnikami skierowanymi w przód i w tył?

Ruxpin

New member
Jutro wyciągnę z pudła TX-RZ900. Dziś już nie mam siły a i Żona... - no wiecie sami. Żebym nie stracił Wspólnika do odsłuchów.

Co do kolumn, to czekam na Anthema i wtedy zdecyduję czy zostaną RF7II i tylko dokupię im nadstawki Atmosowe w Klipschu, czy pójdę w RF280FA.

No chyba, że ... No bo jutro jeszcze mam spotkanie z Definive Technology ST8060. Słuchał ktoś tego wynalazku z aktywnymi basami? ...i głośnikami skierowanymi w przód i w tył?

Do góry