Amlituner AV jako Pre-Out

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Swieta racja - wiec lepiej miec w miare normalny fotel:), a w zamian za to lepszy klocek w salonie.

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 121090

Guest
Bardzo fajnie jest mieć możliwość osobnego zestawu stereo i KD :) jednakże wiąże się to raz z osobnymi pomieszczeniami, a dwa dodatkowe kolumny. Jednak gdzieś tego kompromisu poszukujemy, stąd te podpinanie przez PRE-OUT ;)
Nie do końca. Ja mam ASR Emittera 1 podpiętego w pre-out pod Onkyo 905 tylko do kina domowego.
I u mnie znaczna poprawa jest.

WiTT

New member
Bez reklam
Przecież ten ASR to wzmacniacz :) czyli dokładnie masz sytuację jak opisywane tutaj :)

a ta cytowana moja wypowiedź to hmm... rękę bym dał że odnosiła się do czyjejś wypowiedzi, a mam wrażenie że tego posta nie ma... hmmm... :?

--edit--
o, już pamiętam, tu był post kolegi Ramzes765, ale gdzieś go wcięło.. hmm...

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 121090

Guest
Przecież ten ASR to wzmacniacz :) czyli dokładnie masz sytuację jak opisywane tutaj :)

a ta cytowana moja wypowiedź to hmm... rękę bym dał że odnosiła się do czyjejś wypowiedzi, a mam wrażenie że tego posta nie ma... hmmm... :?
Nie mam inną. Bo Ty pisałeś, że pre-out musi być kompromisem pomiędzy kinem i stereo. Ja tylko zwracam uwagę, że nie zawsze. U mnie pre-out w kinie służy tylko do tego, żeby kino domowe zagrało lepiej. Nie słucham na tym zestawie stereo, bo stereo mam w innym pomieszczeniu.

WiTT

New member
Bez reklam
Zatem zgodzimy się że podpięte pod pre-out wzmacnia brzmienie frontów :)
Nic przecież nie stoi na przeszkodzie w takim już ustawieniu podpiąć dodatkowo pod wzmaka np. CD i mieć dodatkowo stereo :) Nie każdy, a wręcz mało kto, ma możliwość (w sensie głównie przestrzeni) posiadania odrębnych zestawów - zatem pre-out staje się takim kompromisem ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nic przecież nie stoi na przeszkodzie w takim już ustawieniu podpiąć dodatkowo pod wzmaka np. CD i mieć dodatkowo stereo :) Nie każdy, a wręcz mało kto, ma możliwość (w sensie głównie przestrzeni) posiadania odrębnych zestawów - zatem pre-out staje się takim kompromisem ;)

Swieta racja :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kwestia nazewnictwa, kompromis mi sie raczej kojarzy z pewna rezygnacja, czyli cos jednak tracimi. W tym wypadku nic nie tracimy, bo raz ze kino gra lepiej, to dwa, dla stereo to zadna roznica ;)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
I o to w tym całym preoucie chodzi. Kiedys myslalem, ze to dziala w drugą stronę, czyli ze to amplituner pomaga wzmakowi stereo grac w stereo :D

D

Deleted member 121090

Guest
Oczywiście.
Z tym podpięciem CD nie taka prosta sprawa. ASR Emitter1 to wzmak. Bez wejścia processsor.
Konfiguracja jak podałeś jest oczywiście możliwa, tylko że jest problem z wysterowaniem głośności.
Bo nie chcąc rozregulować ustawień w kinie musiałbym nie regulować głośności w stereo.
Oczywiście pomocne mogło by być zastosowanie CD z regulowanym poziomem wyjścia lub DAC z pre.
Rozdzielenie stereo i kina do oddzielnych pomieszczeń ma m.in. taki plus, że dzieciaki mogą sobie oglądać film a ja mogę w tym samym czasie słuchać muzyki.

WiTT

New member
Bez reklam
Teraz zwróciłem uwagę, że ten ASR u Ciebie nie posiada złącz MAIN-IN, co powoduje m.in. że musisz ustawić ręcznie na ASR poziom głośności dostosowując do reszty KD.
To przy dzieciach w domu strasznie trzeba uważać, aby mała pociecha nie przekręciła gałeczki, a Ty włączasz KD a tu łuuuup.. ;)

Z ciekawości, co Cię skłoniło aby akurat ASR podać jako końcówkę mocy na fronty w KD?

D

Deleted member 121090

Guest
Teraz zwróciłem uwagę, że ten ASR u Ciebie nie posiada złącz MAIN-IN, co powoduje m.in. że musisz ustawić ręcznie na ASR poziom głośności dostosowując do reszty KD.
To przy dzieciach w domu strasznie trzeba uważać, aby mała pociecha nie przekręciła gałeczki, a Ty włączasz KD a tu łuuuup.. ;)

Z ciekawości, co Cię skłoniło aby akurat ASR podać jako końcówkę mocy na fronty w KD?
Z dziećmi nie problem. Nie robią takich rzeczy. Mam z tym spokój.
Co do ustawienia poziomu głośności a ASR-e to nie tak. Po prostu kalibrujesz system na danym położeniu gałki w Emitterze i potem już nią nie kręcisz. Tak jakby jej nie było.
ASR-a miałem poprzednio w stereo. Tam zaszły zmiany i ASR mi został. Skoro tak, to szkoda żeby się marnował. A że mam trudne kolumny( Infinity RSIIIb), to solidny piec do ich zasilenia jest jak najbardziej na miejscu. A i Onkyo 905 dzięki takiemu odciążeniu, swobodniej napędza resztę zestawu 7.1.
Szczerze to jednak ASR chyba pójdzie do ludzi ponieważ w kinie zastanawiam się nad zmianą na processor i dziesięciokanałową końcówkę mocy. Mam zamiar fronty i kolumnę centralną zasilić w bi-ampingu. Szukam jakiegoś w miarę niedrogiego i wybitnego processora dźwięku.

WiTT

New member
Bez reklam
Tak domyślałem się że ASR pozostał Ci z jakiegoś zestawu stereo. Jak najbardziej odciążenie frontów jakimkolwiek osobnym wzmacniaczem daje poprawę, dla pozostałych kolumn z kina domowego jest to ulga i dodatkowa moc.

Ampli z dziesięciokanałową końcówką... no no, jak szaleć, czemu nie. Pytanie czy jest taki ampli który zaspokoi Twoje potrzeby? Onkyo, Marantz, Yamaha - mają 9.2. Chyba najbardziej problematycznym będzie zasilenie bi-amp centralnego, mają ampli takie rozwiązania?
A może inaczej? Ampli z pełnym PRE-OUT i osobnymi końcówkami mocy zasilać poszczególne kolumny? Rozwiązanie o tyle wygodne, że nie trzeba od razu finansowo kosztować się, można sukcesywnie dokupować końcówki na poszczególne kolumny. Minus taki, że sporo klocków wyjdzie i trzeba im dostarczyć prądu. Ale skoro wymagające kolumny masz, to może być dobre rozwiązanie. To już by była zabawa na lata chyba. Ale co zrobić, taka pasja i hobby :)

D

Deleted member 121090

Guest
Tak domyślałem się że ASR pozostał Ci z jakiegoś zestawu stereo. Jak najbardziej odciążenie frontów jakimkolwiek osobnym wzmacniaczem daje poprawę, dla pozostałych kolumn z kina domowego jest to ulga i dodatkowa moc.

Ampli z dziesięciokanałową końcówką... no no, jak szaleć, czemu nie. Pytanie czy jest taki ampli który zaspokoi Twoje potrzeby? Onkyo, Marantz, Yamaha - mają 9.2. Chyba najbardziej problematycznym będzie zasilenie bi-amp centralnego, mają ampli takie rozwiązania?
A może inaczej? Ampli z pełnym PRE-OUT i osobnymi końcówkami mocy zasilać poszczególne kolumny? Rozwiązanie o tyle wygodne, że nie trzeba od razu finansowo kosztować się, można sukcesywnie dokupować końcówki na poszczególne kolumny. Minus taki, że sporo klocków wyjdzie i trzeba im dostarczyć prądu. Ale skoro wymagające kolumny masz, to może być dobre rozwiązanie. To już by była zabawa na lata chyba. Ale co zrobić, taka pasja i hobby :)
No niestety żaden ampli raczej mi satysfakcji nie da.
Musze kupić processor kina domowego i osobną końcówkę . Końcówkę mam zamówioną i z bi-ampingiem nie będzie problemu. Ampli z pełnym pre-out już mam. Niestety jakość nawet najwyższych modeli amplitunerów odbiega od jakości wysokiej klasy processorów AV.
Ten mnie kusi bo firma solidna i cena niska:
https://www.nuforce.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=290:udac-2&Itemid=1098

WiTT

New member
Bez reklam
Faktycznie jest to bardzo ciekawa alternatywa, zamiast iść w niepotrzebne koszty coraz droższego amplitunera. Powyżej pewnego pułapu cenowego, ta opcja co napisałeś staje się bardzo frapująca. Osobny przedwzmacniacz/processor osobno końcówki mocy.
Czyżbyś był pionierem na naszym forum w tym kierunku? :) Bo zdaje się że nie widziałem by ktoś rozwijał swój system w tym kierunku.

NuForce już wcześniej widziałem ich produkty, design mi się podoba, w stylu NAD'a, minimalistyczny, klasyczny.

Do góry