A może HTPC??

Jaki sprzęt do telewizora?

• Total voters
    0

speedo

New member
myślałem nad kwotą 1500zł...ewentualnie bez napędu póki co, a dokupic za jakiś czas

Obudowa jaka ma być? duża, mała?

tu są podzespoły, oczywiście wszystko można zmienić i znaleźć tańsze, te wybierałem dla siebie,
Samsung SSD 840 EVO 120 GB
Samsung SSD 840 EVO 120GB, 2.5", SATA 6Gb/s (MZ-7TE120BW)
RAM Kingston 4GB 1333 MHz
Kingston ValueRAM DIMM 4GB, DDR3-1333, CL9 (KVR13N9S8/4)
Płyta główna razem z procesorem i kartą graficzną Asus E2KM1I Deluxe
ASUS E2KM1I-Deluxe (90MB0E40-M0EAY0)
Napęd Blu-ray Slim Samsung SN506BB/BEBE
Samsung SN-506BB Slim, SATA (SN-506BB/BEBE)
Zasilacz Corsair CX430M 430W
Corsair CX Series Modular CX430M 430W ATX 2.3 (CP-9020058)

baton_dk

Member
Obudowa jaka ma być? duża, mała?

raczej mała, ale jeśli będzie mnie to miało ograniczać sprzętowo to nie koniecznie.
Takie pytanie, dlaczego dysk tylko 120Gb? Myślałem o jakimś 2TB np? Wspominałem że "jestem zielony" w temacie :p ... Parametry sprzętu bardzo fajne, to raczej taki lepszy komplet? A mógłbym prosić jeszcze o skompletowanie jakiegoś tańszego zestawu? Tak dla porównania cena/jakość...

Są jakieś sklepy gdzie można obejrzeć gotowe zestawy HTCP?

Ostatnia edycja:

speedo

New member
raczej mała, ale jeśli będzie mnie to miało ograniczać sprzętowo to nie koniecznie.
Takie pytanie, dlaczego dysk tylko 120Gb? Myślałem o jakimś 2TB np? Wspominałem że "jestem zielony" w temacie :p ... Parametry sprzętu bardzo fajne, to raczej taki lepszy komplet? A mógłbym prosić jeszcze o skompletowanie jakiegoś tańszego zestawu? Tak dla porównania cena/jakość...

Są jakieś sklepy gdzie można obejrzeć gotowe zestawy HTCP?

ten dysk ssd jest na system, i np.muzykę, zdjęcia, może być mniejszy/tańszy
Kingston SSDNow V300 60GB, 2.5", SATA 6Gb/s (SV300S37A/60G) Porównanie cen | Cenowarka.pl UE
tu jest 2TB WD Green, są jeszcze 3TB 4TB oczywiście cena w górę,
ale od razu Krakowa nie zbudowano, zawsze można coś dokupić
Western Digital WD Green 2TB, SATA 6Gb/s (WD20EARX) Porównanie cen | Cenowarka.pl UE

tu firma która robi całe zestawy
Welcome to the Frontpage!

tu parę obudów
Fractal Design
Product List - MS-TECH Technology
SilverStone Technology Co., Ltd.
C3LH-B | Impactics
Origen AE Technology - HTPC Products
Lian-Li Global | Products: Chassis
Chassis | Streacom

teraz życzę miłej lektury, na gotowych zestawach zyskuje tylko sprzedający, kupując komputer lepiej wybrać samemu to co się chce. Czytając różne fora, znajdzie się wszystko czego się potrzebuje. :smile:

outcold

Member
Witam, ostatnio dostałem sobie kilka koncertów w formacie mkv tylko ze ścieżką PCM, po załączeniu z głosników leci głośny szelest/szum zamiast muzyki, na plikach gdzie jest do wyboru inna ścieżka (DTS czy DD) wszystko jest OK. Nie ukrywam że są to raczej zabytkowe koncerty z lat 80 i 90 i trochę mi na nich zależy. Mój HTPC: i3, Gigabyte GAB75N, 8GD Ram, połączenie z ampli po HDMI i toslink. Program którym odtwarzam to MediaPlaye, szukałem jakiejś opcji w jego ustawieniach jednak nic nie znalazłem, jakieś propozycje????

speedo

New member
Witam, ostatnio dostałem sobie kilka koncertów w formacie mkv tylko ze ścieżką PCM, po załączeniu z głosników leci głośny szelest/szum zamiast muzyki, na plikach gdzie jest do wyboru inna ścieżka (DTS czy DD) wszystko jest OK. Nie ukrywam że są to raczej zabytkowe koncerty z lat 80 i 90 i trochę mi na nich zależy. Mój HTPC: i3, Gigabyte GAB75N, 8GD Ram, połączenie z ampli po HDMI i toslink. Program którym odtwarzam to MediaPlaye, szukałem jakiejś opcji w jego ustawieniach jednak nic nie znalazłem, jakieś propozycje????

może tu znajdziesz odpowiedź

http://www.hdtv.com.pl/forum/szczegoly-techniczne/38743-pcm-5-1-a.html

xtr1

New member
żadne cudo, komputer laika, dla mnie wystarczy

case: Fractal Design Node 605
mobo: Gigabyte GA H87N WIFI
cpu: I3 4130T
cool cpu: Nofan CR-80EH
ram: Crucial 2x2GB
ssd: Kingston v300 60GB
hdd: WD 1TB Green
odd: Samsung SN 506BB/BEBE
psu: Be Quiet! L8 350W
key&mouse: Lenovo N5902A

no i to tyle, mam nadzieję że to wszystko razem zagra, a jak nie to młotkiem :)

Cześć
Mam tu pytanie, założyłeś i używasz 4130t?

speedo

New member
Cześć
Mam tu pytanie, założyłeś i używasz 4130t?

Cześć, nie, nie złożyłem jeszcze, i nastąpiła zmiana konfiguracji:
procek AMD A8 6500T
płyta ASRock FM2A88X-ITX+
ram Kingston 4 GB 1866MHz
zasilacz Corsair CX430M
ssd Kingston v300 60GB
napęd Samsung SN 506BB/BEBE
obudowa Fractal Design Node 605
cooler Raijintek Pallas
hdd WD 1TB Green (stopniowo dodatkowe)
key Logitech K400

na filmy, muzykę i internet, powinno być optymalnie

speedo

New member
ale ten 6500T jest chyba mniej ekonomiczny i wydajny więc dlaczego tego bierzesz?

taniej wychodzi płyta i procesor, na korzyść AMD, procesor 4 rdzeniowy, lepsza grafika integra, a tylko 10W (TDP) więcej,

tu jest porównanie
AMD A8-6500T vs Intel Core i3-4130T

Mam jeszcze cały czas na uwadze ASUS E2KM1I DELUXE, świetna płyta z grafiką i procesorem, tylko nie ma opcji 3D, więc trochę nie przyszłościowe, (nie chcę zamykać sobie drzwi do obrazu 3D).

Ostatnia edycja:

xtr1

New member
Takie buty.
A to amd nie potrzebuje specjalnego zasilacza tak jak haswell do niskiego stanu? Sam już nie wiem ale ja to myślę między haswell albo ivy bridge, ivy taniej wyjdzie i na plus że mam zasilacz 80 plus. heh nie czuje ze rymuje

espablo

New member
witam
Chciałbym złożyć sobie jakiś zestaw z 3d i blu-reyem. Cena do 1500.
Jak ktoś ma chwilkę to proszę o zestawienie podzespołów. Obudowa raczej mniejsz niż większa :)

speedo

New member
witam
Chciałbym złożyć sobie jakiś zestaw z 3d i blu-reyem. Cena do 1500.
Jak ktoś ma chwilkę to proszę o zestawienie podzespołów. Obudowa raczej mniejsz niż większa :)
Witam, cofnij się kolego do strony ok.70 i poczytaj, na pewno coś sobie wybierzesz.
np.
CASE: Fractal Design Node 304 lub Node 605
MOBO: ASRock FM2A88x-ITX+
CPU: AMD A8 6500T
RAM: Kingston 4GB (KVR16N11S8/4)
SSD: Samsung 840 EVO 120GB
PSU: Corsair CX430M 430W
ODD: Samsung (304 zewnętrzny) SE506BB/TSBD
Samsung (605 wewnętrzny) SN506BB/BEBE
KEY: Logitech K400

Do góry