A może HTPC??

Jaki sprzęt do telewizora?

• Total voters
    0

dominlesne

New member
Impactics - widziałem, że jest tańsza od Fractala. Streacom jak już to FC8, bo jest pasywna (odchodzi koszt chłodzenia cpu). Fractal, jak już pisałem, według mnie za duży, za głośny i z niewygodnie umiejscowionym napędem - jedną ręką to płyty raczej nie włożysz (chyba, że na slot). Trochę lepiej rozwiązanie napędu ma Silverstone GD08
qoxhua.jpg

Moneual, Luxa - cena, więc nie ma o czym gadać.

speedo

New member
szczerze to nie myślałem nad samym wkładaniem płyt, ale masz rację, dwie ręce potrzebne tak jak w lapku, pozostaje napęd duży albo slot, ale jak szuflada nie jest przy samym podłożu, (tak jak w laptopie), to nie powinno być wielkich problemów, z wkładaniem i wyciąganiem.

Ostatnia edycja:

dominlesne

New member
Slim ogólnie mi nie podchodzi. Szczelinówki też nie specjalnie, bo trudno chwytać płytę za samą krawędź. Według mnie to właśnie tak najlepiej z założenia htpc powinno wyglądać - napęd z szufladą i na szerokość klocków, 43 cm. Z wymienionych spełnia te warunki Chieftec i SG04/5. Jeszcze można dorzućić Lian Li, te low profile.

speedo

New member
Chieftec Hi-Fi HM-03 srebrny Porównanie cen | Cenowarka.pl UE 110 euro

SilverStone Grandia GD01B USB 3.0 czarny (SST-GD01B-R-USB3.0) Porównanie cen | Cenowarka.pl UE 110 euro

Lian Li PC-C37B Muse czarny, aluminium Porównanie cen | Cenowarka.pl UE 122 euro

SilverStone Grandia GD08B czarny (SST-GD08B) Porównanie cen | Cenowarka.pl UE 120 euro

najbardziej mi pasuje LIAN LI PC-C37 i ten Chieftec też nie jest zła, ale płyta główna do nich mikroATX, a ta płyta która by mi odpowiadała jest miniITX, da się to jakos tam zamontować, wiercenie i gwintowanie nowych otworów pod dystansy ????

ASUS E2KM1I-Deluxe, A50M (PC3-10667U DDR3) (90MB0E40-M0EAY0) Porównanie cen | Cenowarka.pl UE

Ostatnia edycja:

dominlesne

New member
Mniejsza płyta do większej budy musi pasować - przynajmniej powinna. Na zdjęciach tych dwóch widać mocowania, więc ok.

Jakby nie patrzeć na funkcjonalność i cenę, a na sam wygląd to jeszcze takie: ML02, LC19.

logo.jpg

Ostatnia edycja:

dominlesne

New member
Taki bardziej plastikowy lian li, ale za pół ceny. ITX jest kompatybilny i wejdzie w każdy mATX i ATX, ale zawsze lepiej sprawdzić, żeby nie było.

dominlesne

New member
Obudowa droga i BR też. Jakby pokombinować to dałoby radę złożyć zupełnie pasywny sprzęt. Impactisa masz w podobnej cenie do tego tańszy napęd tackowy z allegro, jeden dysk hdd i spokojnie w 2k się zmieścisz. Tylko inna płyta i osobno procesor - przynajmniej idzie go wymienić na wydajniejszy jakby zaszła potrzeba.

speedo

New member
Obudowa droga i BR też. Jakby pokombinować to dałoby radę złożyć zupełnie pasywny sprzęt. Impactisa masz w podobnej cenie do tego tańszy napęd tackowy z allegro, jeden dysk hdd i spokojnie w 2k się zmieścisz. Tylko inna płyta i osobno procesor - przynajmniej idzie go wymienić na wydajniejszy jakby zaszła potrzeba.

Impactics też około 100 jurków, a do tego trzeba kupić zasilacz, i elementy chłodzenia pasywnego
ciekaw jestem cen tych elementów, o pilocie nie wspominam, MC-80BL/120W ma w cenie zasilacz i pilot

C3LH-B Mini-ITX – czarna ( ICBLACK_1 ) w Morele.net

na dobry tackowy blu ray około 50 jurków,więc masz 40 jurków w zapasie podaj przykłady,
bo jak dasz płytę która ma podobne wejścia/wyjścia do tego Asus'a i procek który ma podobne parametry i ma podobny pobór prądu, to może wyjdzie podobnie. albo i więcej

w oparciu o Impactics wyszło mi tyle (oczywiście to mój wybór)
C3LH-B --99e
GI-2 --85e
PSU 150W --73e
GA H87N WIFI --97e
I3 4130T --104e
KINGSTON 60GB --46e
CRUCIAL 2X2GB --43e
PANASONIC UJ240 -- 50e
DELOCK SATA SLIM KABEL -- 4e
LENOVO N5902A --56e

TROCHĘ więcej wychodzi :(

Ostatnia edycja:

dominlesne

New member
To lipa jak te budy nie mają chłodzenia. Streacom FC8 za 6 stów jest już z chłodzeniem. Zasilacz też tańszy, słabszy pod i3. Zresztą wystarczy pentium do fullhd i pewnie celeron też dałby radę. Jeszcze taki wynalazek znalazłem: akasa euler na slim itx i do tego BR na usb.

speedo

New member
jeszcze opcja, znajomi mieszkający w stanach kupią i wyślą, ale nie wiem czy tak się da, czy nie trzeba deklarować zawartości takiej przesyłki, ???

ale i tak ceny nie są za fajne, trzeba szukać dalej.

homeend

New member
Tylko, że u nas, czy w UE niedostępne. Z USA to ma sens chyba jak się przeszmugluje wracając z wycieczki.

jeszcze opcja, znajomi mieszkający w stanach kupią i wyślą, ale nie wiem czy tak się da, czy nie trzeba deklarować zawartości takiej przesyłki, ???

ale i tak ceny nie są za fajne, trzeba szukać dalej.

W hd-plex wysyłają z Niemiec, mają tam oddział, więc nie ma cła, etc.

sebol81

Member
Ja jestem właśnie na etapie składania HTPC. Z obudów wybrałem Streacoma. Nie należą one do tanich ale wyglądają świetnie i przy przyzwoitym procesorze można zastosować nawet chłodzenie pasywne. Dla mnie była to kluczowa rzecz bo całość będzie pozbawiona jakichkolwiek wiatraków. Do tego sterowanie na pilota, odpowiednio skonfigurowane xmbc i wszystkie odtwarzacze multimedialne się chowają :D

Do góry