Podzielam zdanie poprzedników. Do filmów i muzyki zdecydowanie zestaw z pasywnym chłodzeniem, bez wiatraków, cisza i spokój. Również brałem pod uwagę wariant z i3, ale po przeglądnięciu dziesiątków tematów o HTPC i po namyśle i dałem sobie spokój. W tym tygodniu dotarły ostatnie elementy do mojego HTPC. złożyłem i wczoraj instalowałem win8 i xbmc. Obudowa to kwestia gustu i portfela, u mnie akurat była to najdroższa rzecz

już wcześniej zakupiłem czarną Node 605, chyba nawet ktoś ją tu wyżej polecał. Jak dostałem ją w ręce to na prawdę miłe zaskoczenie, wykonanie, szwedzka jakość, aluminium, a nie jakieś plastic-fantastic. Dodam, że bardzo ładnie się komponuje do czarnej Yamahy RX-V477. Tutaj jeszcze wrócę do chłodzenia wiatrakami. W obudowie Node są dwa duże fabryczne wentylatorki i po włączeniu HTPC w kompletnej ciszy było słychać, nie tyle ich pracę co szum powietrza, więc je wyłączyłem. Teraz jedyne co słyszę to praca dysków zew. 2,5 USB jak się zbliżę do nich na 0,5m
Mój zestaw wygląda tak (może się komuś przyda):
Obudowa Node605 - 650zł (mnie się udało na allegro za 415zł kupić nową w wyprzedaży)
Płyta Q1900-ITX - 340zł
Dysk SSD Crucial 120GB - 275zł
Pamięć RAM 4GB SODiMM - 160zł
Przetwornica PicoPsu 120W - 210zł
Zasilacz "laptopowy" 120W 12V - 85zł
Razem około 1500zł
Musiałem tylko przerobić gniazdo zasilania w PicoPsu bo sprzedawca mnie wprowadził w błąd, że gniazdo w nim jest na wtyk 5.5/2.5 (a okazało się, że jest 5.5/2.1) i końcówka zakupionego zasilacza nie pasowała. Dodatkowy koszt to gniazdo za 1,80zł i czas na zlutowanie

Do filmów (tv 55" więc akceptuję tylko 1080p, w najgorszym wypadku 720p) i muzyki (tylko FLAC) chyba idealne . To tak po wstępnych testach. Dzisiaj kontynuacja.
Sterowanie z tebleta odpowiednimi softami: Yatse do XBMC oraz mobilemouse po wifi do firefox-a i innych PC-owych aplikacji.
Ewentualnie jak ktoś nie ma tableta czy smartfona z większym wyświetlaczem to bezprzewodowa klawiatura z touchpadem Logitecha, Microsoftu, Rii Mini albo po prostu klawiatura+mysz.
Jak ktoś potrzebuje to do obudowy HTPC można włożyć napęd/nagrywarkę dvd/bluray SLIM, za 50-300 zł.
Do wszystkiego jeszcze przydałby się NAS z prawdziwego zdarzenia. Na razie odpuściłem ze względu na koszty (miałem 3 dyski zew. USB w sumie 3TB, więc podpiąłem z tyłu do HTPC)
Osobna sprawa to gry, jeśli się ktoś nastawia na najnowsze tytuły to zestaw się nie nadaje. Moja rada jednak jest taka, żeby nie łączyć HTPC filmowo-muzycznego z gamingowym. Szkoda rezygnować z takich rzeczy jak cisza i mały pobór prądu czegoś co będzie chodziło z pół dnia albo i całą dobę. Lepiej dozbierać kasy i zrobić drugi zestaw tylko w środku z np. i5 i mocnym GTX-em