77OLED818 Problem przy przejściach tonalnych

silent22

Member
Działa trochę lepiej, albo już tak tego nie zauważam, ale pojawił się inny drażniący problem, na wszystkich aplikacjach streamingach, potrafią co jakiś czas spaść klatki tak jakby na sekundę zaczynało przycinać, dzieje się to w losowych przypadkach. czasami obejrzę cały odcinek serialu bez takiego przycięcia, a czasami tnie co 2 minuty, Szczerze to żałuje zakupu i więcej bym Philipsa nie kupił, no ale świecidełka zaślepiły mój zdrowy rozsądek.

otaru84

New member
Dawno go kupiłeś. Ja czekam aż będzie promocja na philipsa 819 ale szczerze boję się że będzie podobnie jak u ciebie

silent22

Member
no tak ale dokupisz jakiś amazon stick albo coś w ten deseń i będzie ok, a tutaj masz nowy telewizor i już masz problem z klatkami na aplikacjach jakby procesor nie wyrabiał. a naprawdę przejścia tonalne w ciemnych scenach to jest tragedia, jakbyś w jakości 320p oglądał film a nie w 4k .

silent22

Member
Podaj ustawienia punktu bieli i poziomu czerni - tutaj leży problem nawet w trybie filmmaker.
poziom czerni mam 50 (gamma 4), punkt bieli mam własne
dostosowanie 2 punktów bieli mam:
czerwony-wp -127
zielony-wp - 112
niebieski-wp -79
czerwony/zielony/niebieski- bl -0
dostosowanie 20 punktów bieli:
poziom -1
przesunięcia R,G,B wszystkie na 0

mat74

Well-known member
Bez reklam
Sprobuj- gamma na 0,
czerwony 119
zielony 108
niebieski 78
nasycenie kolorów 51
dla SDR włączona szeroka gamma kolorów, redukcja szumów minimum,redukcja zniekształceń maksimum.Dla SDR kontrast oled 50, zwiększenie jasności wyłączone poziom video 100.
Sprawdź ręcznie dostępne aktualizacje ,nawet jeżeli masz włączoną aktualizacje automatyczna.

silent22

Member
Sprobuj- gamma na 0,
czerwony 119
zielony 108
niebieski 78
nasycenie kolorów 51
dla SDR włączona szeroka gamma kolorów, redukcja szumów minimum,redukcja zniekształceń maksimum.Dla SDR kontrast oled 50, zwiększenie jasności wyłączone poziom video 100.
Sprawdź ręcznie dostępne aktualizacje ,nawet jeżeli masz włączoną aktualizacje automatyczna.
Super trochę pomogło, chociaż rozbłyski dalej są, ale wydaje mi się że jak zwiększenie jasności dam wyłączone to obraz mocno ściemnia i ciemnych detali nie widać,

Waldorff

Member
Nie chcę Cię martwić, ale matryce WOLED tak po prostu mają, a wszystko to przez biały pixel. Matryce QD OLED tego "efektu" nie posiadają.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Mam obecnie Philipsa 819 ,,jest to mój trzeci Oled i mogę Ci tylko powiedzieć,że bzdury opowiadasz .

mat74

Well-known member
Bez reklam
Wkradł sie błąd w poprzedni mój post (po raz kolejny gdy korzystam z telefonu...) chodziło nie o zwiększenie ostrości ,tylko jasności ,który to parametr jest ustawiany osobno dla SDR,DV HDR10 i HDR10+ .
Przy okazji - w ustawieniach ostrości masz "wzmacnianie tekstur" ,pozostaw to wyłączone.
Pamiętaj by ręcznie odpalić aktualizacje, bo pomimo włączonej aktualizacji automatycznej telewizor jej nie wykonuje

silent22

Member
Wkradł sie błąd w poprzedni mój post (po raz kolejny gdy korzystam z telefonu...) chodziło nie o zwiększenie ostrości ,tylko jasności ,który to parametr jest ustawiany osobno dla SDR,DV HDR10 i HDR10+ .
Przy okazji - w ustawieniach ostrości masz "wzmacnianie tekstur" ,pozostaw to wyłączone.
Pamiętaj by ręcznie odpalić aktualizacje, bo pomimo włączonej aktualizacji automatycznej telewizor jej nie wykonuje
Sprawdzam aktualizacje przynajmniej raz w tygodniu

Do góry