77OLED818 Problem przy przejściach tonalnych

mat74

Well-known member
Bez reklam
Amplituner masz na pewno podłączony po ARC na HDMI 2, pozostaw urządzenie podłączone pod hdmi1,przełącz to wejście na "optymalne", odłącz drugie urządzenie jeśli jest podłączone do któregoś z pozostałych HDMI,zrestartuje telewizor i sprawdź w informacjach o urządzeniu (na hdmi1) czy wykrywany jest sygnał 4:4:4

silent22

Member
żebym dobrze zrozumiał, mam odłączyć amplituner, zostawić konsolę pod hdmi1 ( i dać optymalne tylko gdzie to się robi?) i odłączyć komputer, dać uruchom ponownie tv ?

mat74

Well-known member
Bez reklam
Amplituner pozostaw podłączony pod HDMI 2 czyli gniazdo z arc,parametry HDMI zmienia się w "wejścia".odłącz urządzenie spod HDMI 3 lub 4

silent22

Member
nie mam w wejściach hdmi gdzie zmienić na optymalne

IMG20250119091423.jpg

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ps.zeby mieć możliwość zmiany parametrów danego gniazda HDMI musisz mieć włączone właśnie to źródło.(funkcja pozostaje nieaktywna np w trakcie korzystania z aplikacji TV)

silent22

Member
aaa widzisz, sprawdzę jak wrócę do domu, a jeszcze jakbyś zerknął, nie wiem czy to będzie widać na filmie jak traci klatki jak gość na krześle gada.

klatki

mat74

Well-known member
Bez reklam
Nie bardzo to widzę.
Co jest żródłem sygnału ? Aplikacja wewnętrzna ? Jeśli tak to nic nie zrobisz. U mnie na 819 też nie da się ogladać np. Appla ze względu na microshuttering.
Oczywiscie problemy są również z Netflix ale w jego przypadku nie znam urządzenia, które wypuszcza sygnał natywny , Nvidia pro czasem przełaczy sie na oryginalny klatkaż ,czasem nie. Jedyne co działało prawidłowo to wtyczka do Kodi , niestety Netflix zblokował mozliwosc korzystania z niej już dawno temu.
Jeśli to materiał z dysku to najlepiej zainstalowac Kodi , które działa na tym androidzie naprawdę całkiem sprawnie (ku mojemu zaskoczeniu) włączyć dopasowanie klatek i problemy znikają.

silent22

Member
wewnętrzna aplikacja, i dzieje się to na każdej aplikacji czy to Max, czy to Netflix czy Amazon, na Apple chyba najbardziej widać, najgorzej że nie ma reguły jeden dzień chodzi dobrze a drugi "przycina". Zastanawiałem się żeby dokupić jakąś przystawkę ale nie mam gwarancji że to naprawi problem

silent22

Member
To jest chore żeby w nowym tv za kilkanaście tysięcy trzeba było dokupować przystawkę żeby spokojnie oglądnąć serial, ten Firestick lepszy będzie niż Google Chromecast?

mat74

Well-known member
Bez reklam
We wszystkich TV aplikacje pracują w 60hz ,więc wszystkie generują te same problemy.Jedni je widzą inni nie a jeszcze inni preferują upłynniacze ustawione na max ,przy soap opera nic już nie przeszkadza......btw. jakie masz ustawienia ruchu ?
Chromecast nie miałem ,mam porównanie głównie do Nvidii.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Płynność 5 , redukcja rozmycia 10
Spróbuj 4 i 8 .

tak czytam o tym amazon sticku i ludzie piszą że skyshowtime nie działa

Właśnie zainstalowałem ją na Fire Cube przez Aptoid TV , nie mam konta ,więc nie moge się zalogować ale nie widze powodu dla którego miałaby nie działac ?!

Na YouTube też masz ten problem z klatkami

Do YT ładuje się smart tube next i reklamy jak i problemy z głowy ;)

otaru84

Member
Spróbuj 4 i 8 .

Właśnie zainstalowałem ją na Fire Cube przez Aptoid TV , nie mam konta ,więc nie moge się zalogować ale nie widze powodu dla którego miałaby nie działac ?!

Do YT ładuje się smart tube next i reklamy jak i problemy z głowy ;)
No powiem ci że zainstalowałem smarttubenext i jest bajka kiedys używałem newpipe ale przestało działać i szukałem coś podobnego

Do góry