HDMI - nie obsługuje fullscreen
Witam ponownie!
By mój poprzedni wątek nie stracił na czytelności otwieram nowy, który dotyczy tym razem sygnału VIDEO.
Otóż posiadam laptopa ASUS N53 (i5, GeForce 540M, 8GB RAM, itp.) czyli maszyna wydawało by się odpowiednia jako dawca sygnału cyfrowego via HDMI.
Podłączam laptopa do TV (przez oba złącza HDMI1 i HDMI2) 2 różnej długości kablami HDMI 3m i 5m.
Na TV owszem uzyskuję obraz, ale:
a) nie wypełnia on 100% powierzchni ekranu - pozostają wokoło czarne ramki ok 2-3cm, zmiana rozdzielczości wyświetlanego obrazu powoduje jedynie zmniejszanie się tego obrazu na TV, a powinno byc chyba cały czas na fullscreen'ie kosztem utraty jakości.
b) obraz jest zbyt kontrastowy, powiedziałbym nawet, że wręcz zniekształcony poprzez ten efekt, który trudno mi opisać. Jeśli ktoś bawił się w grafikę 3D to wie co to jest bumpmapping i taki efekt mniej więcej występuje u mnie na TV po podłączeniu sygnału z laptopa poprzez HDMI.
Wobec powyższego proszę o wskazówki co jest nie tak i z czym (TV czy laptopem)? Dodam jeszcze, że sygnał poprzez złącza Component 720p (z konsoli XBOX) jest idealny. Filmy z USB również wyglądają pięknie. TV wyświetla obraz poprawnie i jak dotąd nie zauważyłem żadnych problemów z obrazem poza właśnie łączem HDMI.
Pozdrawiam.