45nm procesory w PlayStation 3

Liptonosz

New member
Bez reklam
Szczerze nie wierze w to zeby sony dokladalo do konsoli:) Moze zarobek nie jest taki latwy do przeliczenia bo po drodze pojawia się też dość droga reklama na każdym kontynencie:) Na pewno firma zarabia i to dość dobrze na ps3

cyber78

Member
Bez reklam
lighthammer napisał:
Przecież kilka miesięcy było głośno, że jacych ludzie (chyba FFF) zaprzęgneli kilka PS3 do łamania haseł. Jak masz kompa 3x bardziej wydajnego w operacjach zmiennoprzecinkowych, to po raz kolejny nie pozostaje mi nic innego niż pogratulować dobrego samopoczucia :D. Akurat wydajność zmiennoprzecinkowa Cell’a to nie slogan. Gdzieś słyszałem nawet, że ktoś buduje klastry z PS3 (czyli setki komputerów "połączone" w jeden). Faktem jest też, że w "aplikacjch ogólnego przeznacznia" Xenon lepiej sobie radzi.

Pozdrawiam
A po co przepłacili za te PS3, nVidia sprzedaje kompa który ma 2 kary graficzne spięte ze sobą , nazywa się TESLA i oprogramowanie które korzysta z GPU do łamania haseł i skomplikowanych operacji - bije na głowę tą farmę złożoną z PS3. http://www.nvidia.com/object/tesla_computing_solutions.html
Więc gadka że PS3 to technologia jutra jest nie na miejscu. Chociaż uważam że technologicznie PS3 jest bardziej zaawansowanie od X'a.

lighthammer

New member
Chociaż uważam że technologicznie PS3 jest bardziej zaawansowanie od X'a.

No ba, to był projekt autorski a nie kolejny klon x86.

Wiem co to TESLA, sam miałem okazję testować CUDA (to się tak nazywa) na SLI 2x280.

A po co przepłacili za te PS3, nVidia sprzedaje kompa który ma 2 kary graficzne spięte ze sobą nazywa się TESLA i oprogramowanie które korzysta z GPU do łamania haseł i skomplikowanych operacji - bije na głowę tą farmę złożoną z PS3

W czym bije na głowe. Pewnie w cenie i braku stabilności. Poza tym nie mnie o to pytaj, tylko tych którzy w to zainwestowali, a pewnie on i się nie wzieli z księżyca i wiedzą co robią.

Poza tym - rozmawiamy o komputerze sprzed 3 lat vc PS3 :D

Edit:
Linki:

1. PS3 pomogła rozwiązać astrofizykom jedną z zagadek czarnych dziur: http://www.newswise.com/articles/view/547653/
2. 'Wersja' PL: http://polygamia.pl/Polygamia/1,953...a_rozwiazac_astrofizykom_jedna_z_zagadek.html
3. Jak zbudować własny cluster: http://www.ps3cluster.org/index.html

P.S. Te artykuły są z połowy grudnia 2008, więc jak najbardziej aktualne.

Ostatnia edycja:

k0val

New member
to co tu piszczcie to puste i czyste spekulacje ,czas pokaże jak by tak każdy czekał na kolejną wersje ps3 to by chyba nigdy nie kupił...

Masta_J

Active member
Bez reklam
Jakiś szmelc sprzed 3 lat nie będzie raczej wydajnieszy od PS3 ;)

Q: Why the PS3?

A: In short, the Cell Processor ‘packs a punch’. One of the authors (Khanna) estimates that his MPI computations run much faster than on desktop workstation chipsets, and that his original 8 PS3 (i.e. 64 core) Cell cluster had comparable if not better performance to a 200 Node IBM Blue Gene system.

Pozdrawiam,

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Drogi "świecący młotku" - to że myślisz co innego nie oznacza że możesz sobie ze mnie drwić bo stojąc ze mną oko w oko już byś taki "dowciapny" nie był. Będziesz mi tu wyjeżdżał o jakichś zmiennoprzecinkowych operacjach a z prostą dedukcją masz problemy, Mój kompa miażdży ps3 W WYDAJNOŚCI W GRACH (wiem wiem, cięzko było odgadnąć co mam na myśli...). Chłopie, stary komp z procem 3ghz i kartą 1950pro x2 wciąga ps3 nosem jeśli chodzi o wydajność w GRACH. Załapałeś? Będziesz mi tłumaczył że słabiuteńka 7900gs na pokładzie ps3 jest mocna a procesor cell który o dupę można rozbić bo nic w grach nie daje niech sobie liczy te matematyczne operacje.

Co do mojego posta o cenie pc...no fakt że nie policzyłem kart graficznych ale i one kosztują teraz niewiele.

lighthammer

New member
bo stojąc ze mną oko w oko już byś taki "dowciapny" nie był

O jej, matko. Szczerze mówiąc, to myśle że miałbyś problem. Ale niech Ci będzie, że w realu byłbyś stroną dominującą ;)

W WYDAJNOŚCI W GRACH...jeśli chodzi o wydajność w GRACH

Już wiem!!! Tobie chodzi o wydajność w grach??? To zmienia postać rzeczy - a teraz mi to udowodnij, że Cell jest mniej wydajny niż Twój 3 letni procek x86.

Będziesz mi tłumaczył że słabiuteńka 7900gs na pokładzie ps3 jest mocna

Niczego Ci nie będę tłumaczył, sam ostatnio porównywałem RSX do Xenosa tylko ktoś mi posta skasował :D. Poza tym pamiętaj, że konsola to często maszyna dedykowana do grania, bez 'x' gigabajtowego systemu operacyjnego zżerającego 'y' zasobów systemowych. Poza tym grafika mimo wszystko wygląda dobrze, więc jak to wytłumaczysz?

cell który o dupę można rozbić bo nic w grach nie daje niech sobie liczy te matematyczne operacje

Projekt x360 to chyba dziecko mogłoby zrobić, ps3 również.

Dzięki o Wielki za Twe rady. Rozbij o dupe Cella a potem zaprojektuj konsolę i ją sprzedaj, to wtedy pogadamy.

nie oznacza że możesz sobie ze mnie drwić

Ja z nikogo nie drwie, mógłbym Cię chamsko zmieszać z błotem - wole robić to z dystansem. Wypisujesz takie "banialuki", podobnie jak ten drugi @beamer, że ręce opadają.

Pozdrawiam
Swiecący Młotek :D

Ostatnia edycja:

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Ja to wszystko rozumiem ale...skoro ps3 jest taka mocna to dlaczego nie ciągnie gier w 1080p a większość gier renderowana jest w rozdziałkach poniżej 720p? Skoro cell to takie bóstwo to dlaczego jakoś nie widzę w grach tej superduper fizyki (killzone 2 coś tam już pokazuje)? Moim zdaniem sony zrobiło konsolę która na papierze jest mocna ale gry jak na razie tego nie poazują w praktyce. Czemu dali taką słabą grafę a taki "mocny" proc? Mam tv full hd a 1080p to ja widzę w grach tylko i wyłącznie na x360 ale....po skalowaniu. Nooo, na prawdę oba sprzęty to mocarze a gry na nich śmigają w zawrotnych rozdzielczościach pokroju 1152x800 cośtam z superpłynną animacją 30tu klatek. Istna potęga...

lighthammer

New member
Nooo, na prawdę oba sprzęty to mocarze a gry na nich śmigają w zawrotnych rozdzielczościach pokroju 1152x800 cośtam z superpłynną animacją 30tu klatek. Istna potęga...

Czego nie rozumiesz ze stwierdzenia, że tą są tylko konsole? Mają zapewnić rozrywke za względnie małe pieniądze. Ich rynkowa żywotność to kilka lat - na chwile obecną są wiele mniej wydajne niż aktualne topowe komputery, bo powstały kilka lat temu. Ale własnie dzięki temu gwarantują rozrywkę przez długie lata, nie wymagają żadnych kosztownych modernizacji i pomimo mniejszej wydajności zapewniają grywalność lepszą niż PC. Nie wiem jak można konsole zestawiać z PC. Niech se R470 będzie 10x mocniejszy (bo pewnie jest gdzieś tyle razy mocniejszy od RSX i Xenosa), ale co mi po nim. Crysis siedząc na krześle? Gry na PC się kończą i im szybciej to sobie uświadomisz tym lepiej dla Ciebie - kto nie kupi kolejnej generacji konsoli ten baran. Bo już te na chwile obecną dają masę zabawy. Grasz z kolegami leżąc na tapczanie i gadając przez Headseta z fajką w zębach (tego akurat nie polecam :D ).

Ostatnia edycja:

beamer

Banned
lighthammer napisał:
Ja z nikogo nie drwie, mógłbym Cię chamsko zmieszać z błotem - wole robić to z dystansem. Wypisujesz takie "banialuki", podobnie jak ten drugi @beamer, że ręce opadają.

Dzięki lighthammer :lol: , ale uważam ze moja demagogia na tym forum jest lepsza od tej uprawianej przez Sierżanta. ;)

IGBT

New member
Ja gram na PC leżąc na kanapie przed TV 52" i jestem zadowolony.
A gry na PC to już się kończą od co najmnijej 5-7 lat i coś się skończyć nie mogą.
Żaby nie było, że PCt i nic innego - PS3 też mam.
Miłego giercowania na tym na czym się komu podoba.

lighthammer

New member
A gry na PC to już się kończą od co najmnijej 5-7 lat i coś się skończyć nie mogą.

Źle to określiłem, mogłem napisać że w "tej chwili obserwujemy zmierzch gier na PC" :D. Bardzo dobra sprzedaż Wii, nieco słabsza X360 i PS3 udowodniła tylko jedno - że jest ogromny popyt na konsole, a w szczególności innowacje w śród konsoli. Ide o zakład, że w tej chwili trwają najintensywniejsze prace nad kolejną rodziną konsol w każdej z tych 3 firm. Wiem, że do PC możesz podłączyć sobie pada - tylko co z tego, skoro praktycznie ten sam komfort gry masz na konsoli. Jeśli nie większy - bo jedno co jest pewne, to że każda gra na konsole została przetestowana z inboxowym padem. A co do PC, to sam wiesz jak jest. Milion konfiguracji.

Poza tym cena - możesz sobie kupić PC i wkładać w niego rok rocznie 1000zł (jeśli nie więcej), tylko po co. Ja też kiedyś miałem PC jako "centrum rozrywki", grałem na TV, był podłączony do amplitunera, pełnił funkcję dekodera satelitarnego itp. itd. Tylko, że to przestało być opłacalne. Sprzedałem kolosa, kupiłem laptopa (a raczej dwa - wczoraj przyszedł mi UMPC MSi Wind u100), dwie konsole i dekoder sat. I jeszcze mi jakieś drobne w kieszeni zostały (ze sprzedaży blaszaka). I co mam w zamian: dwie konsole, na których gra mi sie lepiej niż na PC, laptopa na którym pracuję i tego UMPC który jest wielkości ksiązki i praktycznie wszędzie można go wziąć a ma funkcjonalność PC'ta (Windows Xp).

PC nie umrze nigdy, ale w formie "TOWER" prędzej czy później padnie - bo skoro taki UMPC gwarantuje 70% funkcjonalności desktopa (wiadomo, że nie odpali się na nim Crysisa :D) to po co komu taki sprzęt? Większość ludzi używa komptera do pracy / przeglądania netu / oglądania filmów - po co im 30kg blaszak, skoro to samo mogą robić na 0.9kg UMPC? Silny PC jest przydatny przy zadaniach wymagających dużej mocy - usług serwerowych, kompresji video, prowadzenia symulacji, czy też do mierzenia szybkości ultra precyzyjnego wyliczania kolejnych cyfr w liczbie PI :D - i właśnie do takich celów będzie stosowany w przyszłości.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
lighthammer napisał:
(...)prowadzenia symulacji, czy też do mierzenia szybkości ultra precyzyjnego wyliczania kolejnych cyfr w liczbie PI :D - i właśnie do takich celów będzie stosowany w przyszłości.

Pozdrawiam
Bardzo wątpię ;)

PS3 w każdej z tych dziedzin jest kilkadziesiąt razy bardziej wydajna od dobrego PCta.

Pozdrawiam,

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Nie no, to bardzo fajnie. Ale ja myślałem że to konsola do gier a ja do tej pory gdzieś nie widzę w grach tej wydajności cella. Mam nadzieję że nadchodzące gry mnie powalą na kolana i tylko na to czekam.

Mefju

New member
No tak , jedna z ładniejszych jak na razie gier graficznie to choćby taki Uncharted , starsza giera a jednak ładna , więc jednak można , o ile się chce , K2 pokaże to i owo , no i będzie trzeba czekać na takie gry jak Tekken 6 , FF XIII , GOW II i następna część Uncharteda , GT 5 itp. Poczekamy , zobaczymy.

beamer

Banned
Do tej pory zdecydowanie (jak dla mnie) najładniejszymi grami na PS3 są Uncharted: Drake's Fortune oraz Gran Turismo 5: Prologue. Metal Gear Solid czy Heavenly Sword też mają swoje momenty.

matiashek

New member
Cos mi się wydaje że własnie Uncharted 2 poakże mozliwości graficzne PS3\
A propo pozwoliłem sobie skopiowac opis od beamera

Mefju

New member
Ha i ode mnie super pomysł z podłączeniem ps3 i telewizora przez : <--> , żartuje oczywiście ;)

Jak dla mnie MGS4 to nie pokazał się w ogóle od super grafiki , Heavelny Sword owszem , bardzo mi się podoba pomysł z Uncharteda II czyli kurz podczas strzelania w ściany , dziś obejrzałem na ps3 trailer FF XIII , i byłem po prostu w szoku jak te włosy falują u tej dziewczyny , grafika miażdzy.Uncharted II też z pewnościa nie zawiedzie pod względem graficznym , oby tylko dłuższa i trochę trudniejsza fabuła i będzie super , oczywiście przyda się troche humoru tak jak w jedynce :)

Do góry