45nm procesory w PlayStation 3

beamer

Banned
Mniejszy proces produkcyjny?\

To oznacza:
- mniejsze koszty produkcji (więcej chipów z wafla krzemowego),
- mniejsze zużycie prądu (większa wydajność energetyczna "performance
per watt")
- niższa temperatura pracy (przy zachowaniu tej samej mocy obliczeniowej)
- jeszcze cichsze chłodzenie (przy zachowaniu tej samej temperatury)
- coraz większe szanse na wypuszczenie PS3 w wersji Slim (tak jak to miało
miejsce z PSOne oraz PS2 Slim)

Na wydajność obliczeniową PS3 nie ma to wpływu.

W najbliższym czasie (na wiosnę) PS3 80 gb najprawdopodobniej stanieje do ok. 899-999 zł za sztukę, a na gwiazdkę 2009/2010 będziemy mieć wersję PS3 Slim, w 2010 najprawdopodobniej wersję opcjonalną (droższą) PS3 Slim z bezszelestnym napędem SSD w miejsce dysku twardego 2.5".

Ostatnia edycja:

wiatrak

Active member
Bez reklam
PS3 stanieje? :)

Wolne żarty?

Cena pozostanie bez zmian, a Sony może wreszcie przestanie dokładać do interesu.... IMHO. ;)

mataman

New member
Bez reklam
beamer napisał:
W najbliższym czasie (na wiosnę) PS3 80 gb najprawdopodobniej stanieje do ok. 899-999 zł za sztukę, a na gwiazdkę 2009/2010 będziemy mieć wersję PS3 Slim, w 2010 najprawdopodobniej wersję opcjonalną (droższą) PS3 Slim z bezszelestnym napędem SSD w miejsce dysku twardego 2.5".

Wow, teraz we wróżkę sie bawisz ? Czy może masz jakies wtyki w sony ?

beamer

Banned
Mogę podać tylko tyle, że SCEP (Sony Entertainment Polska) zarabia. Zarówno na sprzedaży samej konsoli, na polskim PSN oraz na działalności wydawniczej.

To wiem oficjalnie, niejako z racji swojego zawodu (nie, nie pracuje dla Sony).

Czy obniżka ceny będzie czy nie, to już nie wiem oficjalnie, ale jako wieloletni entuzjasta gadżetów A/V stawiam że będzie. PS3 za 800-900 zł byłoby jak najbardziej dochodowe (w bilansie - który właśnie powstaje - mamy jeszcze luty :D - Sony Poland księguje koszty jednostkowe PS3 na poziomie 360-470 zł (w zależności od wahań walut w 2008, bo SCE(Poland) księguje w złotówkach). W tej cenie jest już zawarta marża hurtowa dla londyńczyków z Centrali Sony EMEA (Europe & Middle East) oraz koszty logistyczne transportu z Chin, także "chińska" cena produkcji jednej PS3 musi wynosić...zgaduje...200 zł (tego już nie wiem, bo to tajemnica handlowa centrali Sony EMEA, która jest spółka handlową angielskiego prawa handlowego nie mam dostępu do jej bilansu).

Jak widać wszyscy w ty łańcuszku (od chińskiego robotnika po polski sklep) zarabiają na PS3, które ostatecznie kosztuje te 1200-1300 zł (zależy co tam dorzucą, grę albo jakiś tam pad dodatkowy).

Także wzmianki o wysokich kosztach produkcji konsoli (względem ceny sklepowej)...hmmm...są kaczkami dziennikarskimi. Konsola jest składana tanim kosztem w Chinach, a bebechy wcale nie są już takie drogie. Nie należy wierzyć we wszystko co piszą w "Fakcie", "Super Experesie", forach internetowych, zajawkach sponsorowanych przez firmy PR wynajęte przez Microsoft etc. etc.

Czego to na temat Bluray nie napisali? Że pogrzebany? Że nie zarobi? I inne tego typu brednie (tzw. kampania negatywna, próba zdyskredytowania konkurenta).

Ostatnia edycja:

Carbon_

New member
Bez reklam
Sony w dalszym ciągu dokłada do każdej konsoli, a Bambolo w dalszym ciągu żyje we własnym świecie :rolleyes:

Też mi odkrycie, że magiczną granicą dla tego typu produktów jest cena 200 dolarów/euro. Stwierdzono to wieki temu.

beamer

Banned
Masz blade pojęcie Carbon.

Które Sony masz na myśli? Jaką spółkę? Przeczytałeś to w Gali czy może na jakimś forum?

Koszt wyprodukowania jednego PS3 dla Sony to raptem 150-200 zł. Konsola kosztuje 1200-1300 zł w detalu, a to oznacza że na samej jednej gołej konsoli (bez gier, osprzętu, zakupów w PSN itd.) Sony (SCE + poszczególne regionalne Sony oraz konkretnie kolejne spółki krajowe/regionalne Sony), pośrednicy, importerzy, a na końcu supermarkety/sklepy zarabiają ok. 1000 zł.

Playstation to dobry biznes.

Naprawdę wierzysz że Sony sprzedaje konsolę za 1200 zł, której wyprodukowanie kosztuje 1201 zł??? Nie ma takiej firmy w żadnym kapitalistycznym kraju.

Nawet Microsoft (i cały łańcuszek sprzedaży łącznie ze sklepem) zarabia na gołej Xbox Arcade kilkaset procent (wyprodukowanie 1 takiego Xbox'a w Chinach to koszt kilkudziesięciu $$$).

Ostatnia edycja:

Carbon_

New member
Bez reklam
Dyskusja z Tobą nie ma sensu, więc pozwól, że jej nie podejmie. Nie masz pojęcia a runku konsol, ani ekonomi, bo nawet nie wiesz, że to co nie jest rentowne dzisiaj z założenia będzie w przyszłości.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Ja się zastanawiam ile mogą kosztować bebechy x360. Rozbierałem/naprawiłem jednego i stwierdzam że prosty jest w srodku jak konstrukcja cepa a i komponenty z jakich jest złożony to już poprzednia epoka. Płytka głowna,pamięci na płycie i cpu ,grafa-sam chip z ati 1950pro + edram (coś podobnego) ,napęd dvd . Co tam jeszcze mamy...wiatraczki, radiatory ,obudowę metalową, plastik i to już chyba wszystko. Pamiętając że mówimy o cenie produkcji to poważnie może to wyjść na prawdę tanio. Sprzęt jednym słowem technicznie już nie zachwyca ale ile kosztuje jego wyprodukowanie, to można tylko gdybać.

Ostatnia edycja:

beamer

Banned
No...będzie tej elektroniki sprzed 5 lat w Xbox'ie za 40-50 $ :rolleyes: Reszta to czysty zarobek na każdym Xbox'ie.

Bez urazy, bo z PS3 też jest podobnie. Bebechy w PS3 za 70-100 $ + parę $ kosztu frachtu statkiem z Chin do Europy/USA/Japonii. Robotnik w Chinach zarabia tak mało, że jego narzut na cenę pojedynczej konsoli to parę $. Reszta (czyli grube 300 $ z okładem) to czysty zarobek (po kolei): Sony Centrala, Sony spółki regionalne, hurtownicy, sklepy/supermarkety. Cały łańcuszek zarabia.

Także, Carbon. Rusz czasem głową. Pomyśl logicznie, a nie małpuj tego co wyczytałeś w biegu z trzyzdaniowej zajawki za którą zapłaciła jakaś agencja PR, czy to wynajęta przez Sony, czy to przez Microsoft.

NIKT. Powtarzam NIKT w branży do tego nie dopłaca. Wszyscy zarabiają grube $$$. I to od pierwszego dnia sprzedaży. Zarabiają już na samej konsoli, dalej na grach, gadżetach itd. Microsoft już Carbon na Tobie zarobił ze 100 $, już na łysej konsoli, obojętnie czy pobłogosławiłeś swojego X'a iXTREME, czy też tego nie zrobiłeś.

A ty sobie naiwnie myślałeś, ze ktoś dopłacił za twojego X360 albo za moje PS3. Jezzzuu...

"....to co nie jest rentowne dzisiaj z założenia będzie w przyszłości" - JAAAAAASSSSSSNEEEEE Carbon...:rolleyes:JASSNEEEE...:rolleyes:

PS. Rada: poszukaj kariery na etacie, za biznes się nie bierz, no chyba że za jakiś mega-pewny

Ostatnia edycja:

Maxavelli

New member
Pare dolarow dla JEDNEGO chinskiego robotnika za JEDNA wyprodukowana PS3? Optymista ;-)... Jeden to ich robi dziennie ze 30 ;-P...I moze za te 30 to faktycznie pare dolcow dostanie ;-)...

Carbon_

New member
Bez reklam
Bambolo, swoje rady zachowaj dla siebie i w sprawach biznesu nie doradzaj osobie, która prowadzi swoją działalność oraz pracowała w finansach. To raz, dwa.. posiadam PS3, podobnie jak wiele innych konsol, a nie Xa. Konsol Microsoftu nigdy nie miałem. Z tym, że Ty o tym wiesz, tylko celowo żałośnie insynuujesz (dno). To odnośnie Twojej prywaty.

beamer napisał:
NIKT. Powtarzam NIKT w branży do tego nie dopłaca. Wszyscy zarabiają grube $$$. I to od pierwszego dnia sprzedaży.
Widzę, że nie wiesz, ale póki koszty produkcji są zbyt wysokie jak na możliwość zaproponowania przez daną firmę ceny to dopłacają one do konsol. To nie pierwsza generacja w której firmy tak postępują z założeniem, w że długiej perspektywie ich produkt będzie przynosił zyski. Przechodził przez to przykładowo Saturn, PS2, X1i2 a teraz PS3. Myślisz, że dlaczego Sony nie opuści ceny PS3 np. do magicznej granicy 200$ i tym samym nie rozrusza sprzedaży swojej konsoli? Itd itp.. Proponuje skorzystać czasem z wiedzy ludzi którzy się na tym znają (firmy zajmujące się tematem, analitycy, prasa branżowa, itp itd) a nie być zawsze najmądrzejszym i polegać ciągle na swoim fanbojskim 'widzimisie'.

Tak jak mówiłem wcześniej.. dyskusja z Tobą nie ma sensu.

beamer

Banned
Dyskusja jest możliwa tylko gdy dyskutują osobnicy samodzielnie logicznie myślący, a nie powtarzający za zajawkami PR-owskimi, które lądują co dziennie w liczbie kilkudzisięciu w internecie.

Przeczytasz, nie pomyślisz, tylko bezmyślnie przepisujesz to na kolejnych forach jako własną opinię.

A prezydent USA Bill Clinton powiedział w telewizji: "I have not sex with THAT woman". Też uwierzyłeś?

Ostatnia edycja:

robotxx

New member
kosz konsoli to nie samo wyprodukowanie , ale zaprojektowanie , wypromowanie itp . a to sa potezne koszta . sam koszt produkcji jest pewnie dosc niski...ale zeby reszta sie zwrocila to cena musi byc odpowiednio wyzsza , a sony to raczej nie doplaca do biznesu , pewnie zarabia dosc malo na samym sprzecie . zarabiaja sklepy i posrednicy

beamer

Banned
Tak, tez tak myśle że największa marże ma sklep (pewnie ze 100$), a Sony zarabia na każdej PS3 kilkadziesiąt $. Kilkadziesiąt $$$ dla Sony x 22000000 sprzedanych PS3 daje z 1000000000 $ ZYSKU. Sieci handlowe zarobiły na tym kilka miliardów $.

Koszty produkcji, projektowania, promocji, badań byłyby problemem dla produktu który słabo lub w ogóle się nie sprzedał.

Tyle że PS3 nie jest produktem który się nie sprzedaje. Podobnie Xbox 360.

Ludzie nie myślą i wypisują (powtarzają po kimś) brednie.

Szczupaczek

New member
Starasz się uchodzić na tym forum za jakiegoś znawcę i wytykasz innym że wierzą w rzeczy jakie wyczytali...Jednocześnie piszesz że Ty przeczytałeś coś innego co jest tylko i wyłącznie prawdą nie obrobiona przez marketingowców i dział PR. Rzucasz jakieś kwoty które patrząc "zdroworozsądkowo" mają się nijak do rzeczywistości. Skoro takie kwoty jak podajesz zarobiły sieci dystrybucyjne to w zarządzie SONY siedzą sami debile i ignoranci bo przepuszczają takie pieniądze przez palce...Przecież sami mogą zając się dystrybucją, skoro to taki dochodowy biznes...
Co do sprzedaży to Ty możesz tylko gdybać a nie pisać w sposób jakbyś przedstawiał fakty. Po tym co napisałeś powyżej widzę że masz słabe pojęcie o sprzedaży i o planowaniu działań makro które w dłuższym okresie mogą i mają przynieść zyski.Nie uwzględniłeś progu sprzedaży od którego może zacząć się zarabianie na konsoli PS3. Skąd ta pewność że PS3 już na siebie zarabia? Przecież wszyscy wiedzą że nie sprzedaje się zbyt dobrze...

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Ktoś napisał że "aż technologia stanieje". A cóż to za technologia siedzi w obu konsolach? Taka która już trzy lata temu baaaaardzo staniała. Zaprojektowanie samochodu kosztuje kolosalne pieniądze bo to bardzo skomplikowana sprawa ale projekt konsoli? Projekt x360 to chyba dziecko mogłoby zrobić, ps3 również. I tak się ci "projektanci" popisali że x360 się przegrzewał a w ps3 co chwila pada napęd i inne podzespoły. Panowie - mój komp w biurze miażdży ps3 czy x360 wydajnościowo ze trzy razy (ma trzy lata) a mogę go sprzedać za 400zł a o kompie z którego piszę już nie wspominając. Kłócić się nie chcę ale biorąc pod uwagę ilość sprzedanych obu konsol, nie chce mi się wierzyć że każda z firm dopłaca do ich sprzedazy.

Ostatnia edycja:

lighthammer

New member
Panowie - mój komp w biurze miażdży ps3 czy x360 wydajnościowo ze trzy razy (ma trzy lata)

Tak, tak. A świstaka znowu posadzili na kamieniu i musi w sreberka zawijać :D

Przecież kilka miesięcy było głośno, że jacych ludzie (chyba FFF) zaprzęgneli kilka PS3 do łamania haseł. Jak masz kompa 3x bardziej wydajnego w operacjach zmiennoprzecinkowych, to po raz kolejny nie pozostaje mi nic innego niż pogratulować dobrego samopoczucia :D. Akurat wydajność zmiennoprzecinkowa Cell’a to nie slogan. Gdzieś słyszałem nawet, że ktoś buduje klastry z PS3 (czyli setki komputerów "połączone" w jeden). Faktem jest też, że w "aplikacjch ogólnego przeznacznia" Xenon lepiej sobie radzi.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

cyber78

Member
Bez reklam
SierzantHarris napisał:
Ktoś napisał że "aż technologia stanieje". A cóż to za technologia siedzi w obu konsolach? Taka która już trzy lata temu baaaaardzo staniała. Zaprojektowanie samochodu kosztuje kolosalne pieniądze bo to bardzo skomplikowana sprawa ale projekt konsoli? Projekt x360 to chyba dziecko mogłoby zrobić, ps3 również. I tak się ci "projektanci" popisali że x360 się przegrzewał a w ps3 co chwila pada napęd i inne podzespoły. Panowie - mój komp w biurze miażdży ps3 czy x360 wydajnościowo ze trzy razy (ma trzy lata) a mogę go sprzedać za 400zł a o kompie z którego piszę już nie wspominając. Kłócić się nie chcę ale biorąc pod uwagę ilość sprzedanych obu konsol, nie chce mi się wierzyć że każda z firm dopłaca do ich sprzedazy.
I tutaj się z tobą absolutnie zgodzę. Też uważam że gadko o super technologii która się jeszcze nie zwraca, i że gry muszą być droższe to tylko mydlenie oczu. Ale ja się nie skarżę .

Do góry