Zdzislawbr
New member
No i zainstalowałem, w sumie wszystko super mogę już zaliczyć się do grona "szczęśliwców". Zrobiłem wszystko tak jak w instrukcji instalacji która była też do pobrania razem z firmware. U mnie nie było żadnego niebieskiego ekranu tak jak u kolegi "positivepl". Podłączyłem pendrive, telewizor poinformował mnie że jest dostępna aktualizacja oprogramowania i czy ją zainstalować. Zgodziłem się, zaczął pobierać pliki aktualizacyjne z pendrive, a potem poinformował mnie że instaluje aktualizacje i telewizor po tym automatycznie się wyłączy i włączy ponownie. Faktycznie tak się stało tv sam się wyłączył, ale przez dłuższy czas się nie włączał był czarny ekran, lecz dioda na panelu świeciła się na zielono czyli tak jakby pracował. Jednak po pewnym czasie sam się włączył i zaczął działać po staremu. Sprawdziłem wersje oprogramowania i była ta nowa taka sama jak u kolegi "positivepl". Mimo że wszystko działało OK przywróciłem ustawienia fabryczne i wszystko poustawiałem od początku. Menu telewizora po aktualizacji dostało faktycznie "niezłego kopa" kiedyś działało dość ślamazarnie teraz wszystko działa dużo szybciej. Bardzo poprawiło to komfort z niego korzystania. Nie wiem czy HBBTV działa już na ustawieniu kraju Polska bo od razu ustawiłem go na Niemcy. Zauważyłem parę zmian, przede wszystkim po wyszukaniu kanałów, po prostu telewizor ułożył mi je w innej kolejności niż miałem kiedyś. Pogrążyłem temat i wydaje mi się że kiedyś je układał jak leci czyli jak je znalazł, a teraz skorzystał z funkcji LCN czyli dodatkowych informacji nadawcy multipleksów jak kanały powinny być ponumerowane. Poza tym kiedyś była w menu opcja właśnie czy LCN ma być włączone czy wyłączone teraz jakoś ta opcja zniknęła. Pojawiła się nowa funkcjonalność Intel Wireless Display w menu, ale jeszcze jej nie testowałem. No i jest nagrywanie, uruchamiane przyciskiem na pilocie. Tu ważna uwaga podczas nagrywania nie można zmienić kanału, czyli nie można jednego kanału nagrywać, a drugi oglądać. Wspominam o tym bo rodzice mają tuner naziemnej telewizji cyfrowej Ferguson ARIVA T65 i tam jest to możliwe, pod warunkiem że kanał który nagrywamy i który oglądamy pochodzą z tego samego multipleksu. Telewizor bez problemu nagrywa, i do nagrania dodaje dodatkowe informacje tzn. jaki to jest kanał, a także z przewodnika nadawcy co teraz leci, czyli co zostało nagrane. Menu nagrywania jest ok, jest bardzo łatanie wszystko ułożone widać ile i jakich jest nagrań, możemy sobie je zabezpieczyć przed skasowaniem. Jest też informacja o pojemności nośnika w MB/GB i procentowo. Telewizor nagrywa na nośnikach sformatowanych w systemie plików FAT, FAT 16 i FAT 32, natomiast NTFS tylko czyta. Obsługi exFAT faktycznie brak. Telewizor nagrywa w jakimś dziwnym formacie którego nie zna komputer i nie można go na nim odtworzyć. Nawet sam TV gdy spróbujemy odtworzyć nagranie poprzez odtwarzacz multimedialny, informuje że jest to nieznany format pliku. Podejrzewam że ten format jest dodatkowo jakoś skompresowany. Moje podejrzenia biorą się z tąd że zrobiłem test. Rodziców Ferguson ARIVA nagrywa programy w "normalnym formacie który bez problemu odtwarza się na komputerze" nagrałem u nich i u siebie ten sam program i w tym samym czasie. Było to około 2 godziny nagrania. U rodziców zajęło to niecałe 4GB, a u mnie niecałe 3GB. Pojawiło się też nowe menu ustawienia nagrywania, można sobie tam ustawić nawet o ile wcześniej tv ma włączyć i o ile później wyłączyć nagrywanie. Jest też opcja formatowania nośnika, sprawdziłem formatuje wszystko w systemie FAT 32, nawet mały pendrive 2GB który komputer zawsze mi formatował w FAT tv sformatował w FAT 32, ale sprawdziłem i na FAT oraz FAT 16 również nagrywa bez problemu. Jest też funkcja testu nośnika która w zamyśle pewnie miała przetestować nośnik i powiedzieć nam czy nadaje on się do nagrywania i do nagrywania i odczytu. Chodzi tu o jego prędkość zapisu i odczytu, i sprawdziłem to z 3 różnymi pendrivami i ta funkcja nie działa, tzn. TV nagrywa na każdy z nich bez problemu, ale jak wezmę ten test to po jego wykonaniu wszędzie pisze "nieudane" tak jak by albo pendrive były za wolne (ale tv nagrywa na nich bez problemów), albo z jakiś przyczyn nie można było wykonać tego testu. Próbowałem różnych formatów i nic test jest zawsze "nieudany".
Mam też prośbę szukałem i nie udało mi się tego znaleźć jak uruchomić nagranie typu time-schift ?
Mam też prośbę szukałem i nie udało mi się tego znaleźć jak uruchomić nagranie typu time-schift ?
Ostatnia edycja: