Jeśli nie wiesz o czym piszesz to lepiej nie rób tego wcale. S-lcd to spółka Samsunga i Sony, w której to samsung ma 51% udziałów a Sony 49. W tvikach obu firm montowane są więc panele s-lcd a wyjątkiem są wyłącznie modele o przekątnej 37 cali z uwagi na fakt że s-lcd nie robi matryc w tym rozmiarze. W tych modelach obie firmy montują panele amva lub pmva od firmy auo.amadeo napisał:Poza tym, jeśli chodzi o S-PVA, to generalnie Samsung stosuje swoje matryce a Sony S-LCD.
SierzantHarris napisał:Mały błąd. Wersja 37 cali ma matrycę pmva od auo zamiast spva od s-lcd. Wersja ta nie posiada powłoki (ultra clear) co dla wielu będzie zaletą (mniej odbija światło). Jeśli chodzi o parametry panelu to są one na równi z spva także można śmiało brać.
amadeo napisał:Może na przykładzie zrozumiesz (chyba nie napisałem tego zbyt jasno), o co mi chodzi:
Sony KDL-32V4500, matryca S-PVA S-LCD, LTZ320AA01
Samsung LE32A656, matryca S-PVA Samsung, LTF320HA02
To są różne matryce. Samsung ma aktualnie pokrycie "Ultra Clear".
Ponadto, P-MVA jest tylko w tanich modelach np. LE40A45*C**- matryca T400XW01 firmy AUO.
Może akurat miałes rowniez szczescie. Ja nie posiadam opcji zakupu ktoregos z tych telewizorów u siebie w miescie po rozsądnej cenie, więc siłą rzeczy musze go zamówić ze sklepu internetowego, a to wiąże sie z koniecznością jego dowozu, każdorazowej zapłaty za kuriera w przypadku takiej zabawy etc. Mam związane ręce powiedzmy to sobie szczerze, więc nie moge ryzykować. A te opinie pozostawiły we mnie duży niesmak do A656.kimbo napisał:miałem do czynienia z jednym i z drugim - żaden z nich nie piszczał
A656 miałem trzy egzemplarze w domu i również żaden z nich nie miał takiej wady o której mówisz