Zwarcie na kablu hdmi

tomass6

New member
Witajcie. Mam podłączony PC po kablu hdmi do amplitunera Denon AVR X-2000 a od niego kolejnym kablem hdmi do tv Panasonic P50-ST60. Działało wszystko dwa lata. Parę dni temu przerabiałem gniazdka tzn. robiłem zerowanie wszystko poprawnie. Po dwóch dniach chciałem obejrzeć film z PC ale nic cisza na TV. Pomyślałem coś nie trybi bo ostatnio robiłem formata więc wypnę kabel hdmi z kompa na chwilę i wepnę z powrotem. Wypiąłem i dość mocno popieścił mnie prąd a w odruchu rzuciłem końcówką kabla. Dotknęła obudowy i posypały się iskry. Wyłączyłem szybko wszystko z gniazdka. Było ciemno i po sprawdzeniu w gniazdku na bolcu i neutralnym bardzo słabo się żarzy probówka czyli jakiś prąd tam musi być. Skąd się bierze muszę poszukać to mały problem. O dziwo cały sprzęt działa poprawnie nic się nie spaliło.
Jest tylko jeden problem. Amplituner nie wysyła sygnału wideo do telewizora. A telewizor nie odbiera sygnału wideo przez hdmi (żadne, sprawdzałem wszystkie 3). Połączenie między nimi częściowo działa bo po włączeniu normalej telewizji tv wysyła dzwięk do amplitunera i wszystko gra.
Nie znam się, nie wiem co można z tym zrobić, co się mogło spalić i jakie koszty naprawy. Ktoś coś podpowie? Zależy mi na tym bo często z tego korzystałem, nie uśmiecha mi się ciągle latać z pendrivem a często korzystałem z pcta leżąc sobie wygodnie.
Teraz nie mogę dać dźwięku z tv na ampli, niby przełączam na kino domowe telewizor milknie a w kinie cisza. Stało się to po zabawie z kablami hdmi chciałem je pozamieniać miejscami czy może któryś z nich nie jest uwalony

Ostatnia edycja:

Lukasz2525

New member
Ja w swoim Sharpie mam niesprawne hdmi po krótkim spięciu , podłączałem laptopa do innego gniazdka , strzelił telewizor , przestał działać . Wymienili mi chyba ze 3 kondensatory za grosze i zaczął chodzić , okazało się że hdmi nie działają . Diagnoza spalone jakieś niewymienialne procesory od hdmi , cała płyta główna 900 złotych , ja u siebie nie robiłem .

tomass6

New member
Dzięki za odpowiedź. Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli 40 dychy diagnoza od sztuki i potem podobnie jak u Ciebie. Albo pierdoła albo procesor i wymiana płyty. Kupie jeszcze na próbę jakiś krótki kabel hdmi z 2 metry i sprawdzę dla pewności.
Jest jakaś alternatywa przesłania obrazu z pcta do telewizora? Tak żeby działało jak po hdmi? Tzn żebym widział pulpit itd. Dźwięk z tv można by puścić optykiem do ampli.

tomass6

New member
Ok, wszystko jasne w ampli upalone całe hdmi. Przepinając kable kilkunastokrotnie dobiłem je jeszcze bo przestało odbierać dźwięk z tv.
Serwis wziął 30 zeta i powiedzieli że części brak, ewentualnie bezpośrednio od denona ale koszt układu chyba coś sporo ponad 1000 netto. Spiąłem optykiem z tv do kupy i działa.
Mam jeszcze pytanie. Jest jakiś sposób podpięcia tego tak aby działało jak wcześniej poprzez hdmi? Tzn widzę na tv obraz pulpitu itd. Do ampli mogę nadal podpiąć kompa przez hdmi bo dźwięk odbiera, nie wiem jak z obrazem. Ewentualnie jakoś przesyłać wszystko z kompa do tv a on już sam dźwięk podeśle do ampli. Wiem o dlna ale niezbyt mnie to satysfakcjonuje.

tomass6

New member
Za mojego majątku raczej nie wezmę, a w sumie prawie wszystko działa. Pomyślałem jeszcze żeby usprawnić tv i to do niego podpiąć kompa. Miałem tak przez pierwszy miesiąc zanim nie kupiłem ampli. Patrzyłem trochę po alledrogo i można dostać cały tv za ok 500 zeta z uszkodzoną matrycą. A teraz znalazłem coś jeszcze lepszego. www.mikromega.com.pl
bo jeśli dobrze rozumuję to wystarczy wymienić ten układzik i wszystko ruszy?
e0e17235b44f0.jpg.html
obrazek działa trzeba kliknąć, wyszedłem trochę z obiegu i nie pamiętam jak się wrzuca
Myślałem że koszt płyty jest dużo większy

Ostatnia edycja:
Do góry