Witajcie. Mam podłączony PC po kablu hdmi do amplitunera Denon AVR X-2000 a od niego kolejnym kablem hdmi do tv Panasonic P50-ST60. Działało wszystko dwa lata. Parę dni temu przerabiałem gniazdka tzn. robiłem zerowanie wszystko poprawnie. Po dwóch dniach chciałem obejrzeć film z PC ale nic cisza na TV. Pomyślałem coś nie trybi bo ostatnio robiłem formata więc wypnę kabel hdmi z kompa na chwilę i wepnę z powrotem. Wypiąłem i dość mocno popieścił mnie prąd a w odruchu rzuciłem końcówką kabla. Dotknęła obudowy i posypały się iskry. Wyłączyłem szybko wszystko z gniazdka. Było ciemno i po sprawdzeniu w gniazdku na bolcu i neutralnym bardzo słabo się żarzy probówka czyli jakiś prąd tam musi być. Skąd się bierze muszę poszukać to mały problem. O dziwo cały sprzęt działa poprawnie nic się nie spaliło.
Jest tylko jeden problem. Amplituner nie wysyła sygnału wideo do telewizora. A telewizor nie odbiera sygnału wideo przez hdmi (żadne, sprawdzałem wszystkie 3). Połączenie między nimi częściowo działa bo po włączeniu normalej telewizji tv wysyła dzwięk do amplitunera i wszystko gra.
Nie znam się, nie wiem co można z tym zrobić, co się mogło spalić i jakie koszty naprawy. Ktoś coś podpowie? Zależy mi na tym bo często z tego korzystałem, nie uśmiecha mi się ciągle latać z pendrivem a często korzystałem z pcta leżąc sobie wygodnie.
Teraz nie mogę dać dźwięku z tv na ampli, niby przełączam na kino domowe telewizor milknie a w kinie cisza. Stało się to po zabawie z kablami hdmi chciałem je pozamieniać miejscami czy może któryś z nich nie jest uwalony
Jest tylko jeden problem. Amplituner nie wysyła sygnału wideo do telewizora. A telewizor nie odbiera sygnału wideo przez hdmi (żadne, sprawdzałem wszystkie 3). Połączenie między nimi częściowo działa bo po włączeniu normalej telewizji tv wysyła dzwięk do amplitunera i wszystko gra.
Nie znam się, nie wiem co można z tym zrobić, co się mogło spalić i jakie koszty naprawy. Ktoś coś podpowie? Zależy mi na tym bo często z tego korzystałem, nie uśmiecha mi się ciągle latać z pendrivem a często korzystałem z pcta leżąc sobie wygodnie.
Teraz nie mogę dać dźwięku z tv na ampli, niby przełączam na kino domowe telewizor milknie a w kinie cisza. Stało się to po zabawie z kablami hdmi chciałem je pozamieniać miejscami czy może któryś z nich nie jest uwalony
Ostatnia edycja: