Zmiana frontów..na początek :)

Henry

Active member
Bez reklam
Venom, patrz na to, venerki zasilane z tv- da się!?

One są podpięte pod walkmana przez minijacka ;)

ciekawe czy młodsze pokolenie jeszcze pamięta co to walkman :)

@rafa, venom, ja myślę, że to nasza percepcja na odbiór tego basu ma znaczenie i tak, a nie inaczej go określamy.
Mi podany w ten sposób pasuje, jest go tyle ile powinno być, ale co najważniejsze jest go tyle ile zażyczył sobie autor danego nagrania.
Dla mnie plusem tych kolumn jest, że oddają dokładnie, to co znajduje się na krążku i oddają to przepięknie :)

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Mam jeszcze takie i takie walkmany i całe pudło kaset i z sentymentu się ich nie pozbędę :)

Bipo

Active member
Bez reklam
Na taki metraż to tylko taki niskotonowiec
2c4812600d5f230d6cc28e4039a96b30.jpg

Kapuście by się spodobał...;-) zrobił by sobie wreszcie upragnionego suba z mocnym basem... ;-)
Henry każdy z nas inaczej odbiera bas jednemu będzie pasował a drugi powie że nie ma w cale... ;-)
Piramida bana dostał..?

Ostatnia edycja:

venom200

Member
Henry ja również uważam że bas w KEF jest przepiękny i jest go w sam raz.
Ja jak mówiłem mam R300 na 23 mk z aneksem kuchennym i basu jest w sam raz, jak trzeba subtelnie mizia uszy, a jak trzeba to pierdylnąć też potrafi.
Za jakiś czas będzie inne lokum i nie wiem jak się tam R300 sprawdzą

lobos

New member
Bez reklam
Czytaj dokładniej :p
Zagrał lepiej i tu nie ma co nawet dyskutować ;)
Większy power, lepsza średnica, co przełożyło się na lepszą kontrolę basu, lepszą średnicę, wokale były lepiej słyszalne, itd.
Ale z Marantzem także było ok, nie tak dobrze jak z A39, ale też nam się podobało, zresztą dwukrotnie wyższa cena Arcama z czegoś się bierze.

CDS -fajne urządzenie i zarówno płyty jak i pliki grały bardzo dobrze, do tego z wewn. serwera były też odtwarzane kawałki, grało to dobrze.
Jak dla mnie jednak trochę wolno wszystko śmigało, ale Krzychu mnie uświadomił, że z playerem Marantza jest podobnie, a nawet jeszcze wolniej...nie wiem nie udało mi się jeszcze porównać ;)
Czytaj ze zrozumieniem chciałeś napisać :p
Wczoraj po ciężkim dniu pracy koło domu był grill, więc wiesz... ;-)
Się wie... Jest lepiej, ale nie na tyle żeby od razu porzucać swoje klocki :)
Poza tym tak jak wspomniałeś cena... Ja "mam smaka na wzmaka", więc krążę wokół tematu ;-)
Taki zestaw A38+CDS27 na papierze byłby dla mnie miodzio :)

lobos

New member
Bez reklam
Gdyby tak dać teraz 15 latkowi kasetę i ołówek, biedok nie wiedziałby o co chodzi:D
Dokładnie! :eek:k: Nic dodać nic ująć ;-)

Kapuście by się spodobał...;-) zrobił by sobie wreszcie upragnionego suba z mocnym basem... ;-)
Dokładnie Bipo! :) Niech Kapusta wraca, bo smutno bez Niego ;-)
Kto będzie na bieżąco śledził najlepsze oferty? :p
Pozdrowienia.

Mam nadzieję ;-) Od 8.08 jestem dostępny. Zgramy się jak będziesz planował wizytę w KRK.
Wcześniej trzeba będzie do Denona zadzwonić, ale Ty masz tam znajomości to no problemo :p

lobos

New member
Bez reklam
Odsłuch Marantz+Dali

20160809_124731.jpg

Miałem dziś okazję spędzić miło 2h na odsłuchu w towarzystwie Krzysztofradio :)
Odwiedziliśmy salon Denona w celu porównania ze sobą kilku serii Dali tj. Ikon 6 vs. Opticon 6 vs. Rubicon 6 z elektroniką Marantz PM8005+NA8005.
Przewody głośnikowe to konkretnej grubości QED Signature, RCA to QED Reference Audio 40.
Na miejscu okazało się jednak, że Ikon 6 już nie ma, więc wzięliśmy Zensor 7.
Chciałem porównać jak moje Z7 wypadną ze wzmacniaczem, ponieważ jak dotąd mam do nich tylko amplituner oraz jak wypadną na tle droższych, zacnych braci ;-)
Odsłuch zaczęliśmy od Opticon 6.
Pierwsza rzecz, która od razu rzuciła mi się w uszy to dużo lepszy bas niż u mnie.
Był bardziej punktowy i szybszy. W Zensor jest rozciągnięty i nie ma tej szybkości.
Również wysokie tony wypadły dużo lepiej.
Nie wiem na ile to zasługa wstęgi, ale były one bardziej rozdzielcze i ogólnie było słychać więcej.
Następnie na ruszt poszły Zensor 7 i tu szybko dotarło do mnie, że pomiędzy Zensor 7 a Opticon 6 jest duża różnica w brzmieniu.
Od razu po przepięciu kabli dźwięk jakby stracił wszystko.
Nie było tej dynamiki, było ciszej a dźwięk był jakiś przygaszony.
PM8005 wyciągnął z nich co mógł, ale to brzmienie na tle Opticon 6 wypadło mizernie :-(
Owszem, Zensor 7 w swojej cenie grają poprawnie, ale jeśli ktoś oczekuje więcej szczegółów i lepszego, bardziej kontrolowanego basu to wyższa seria jest zdecydowanie lepsza.
Szybko poprosiliśmy o zmianę na Rubicon 6 i tu to czego można się było spodziewać...
Świetnie! Wszystko na miejscu i poukładane :eek:k:
Pierwsze co moje uszy wyłapały to lepsza średnica niż w Opticon.
Wokal jakby wychodził do przodu. Bas mocny i bardzo głęboki, ale już nie tak uderzający w klatę jak to było przy Opticon, które grają bardziej ofekciarsko.
Dużo większa kultura grania i ogólnie jako całość zagrały pięknie.
Wszystko byłoby dobrze gdyby nie ich cena, która jak dla mnie jest spora :-(
Ciekaw jestem bardzo jak wypadłyby Dali z inną elektroniką.

Niech Krzysztofradio napisze kilka słów od siebie.
Ogólnie uznaliśmy, że Opticon grają bardzo ładnie i jest bardzo duży przeskok w stosunku do Zensor 7 natomiast już mniejszy w stosunku do Rubicon, które są dwa razy droższe.
Na deser poszły Sonus Faber Venere 2.5.
Krótki odsłuch i ogólnie nie umywają się do Rubicon wg. mnie.
Zagrały bardzo spokojnie. To było takie plumkanie.
Bardzo zrównoważone brzmienie.
Wysokie tony mniej szczegółowe jak dla mnie niż w Rubi.
Nie powiem, że brzmiały źle. To zupełnie inne granie niż Dali.
Obojgu nam jednak dużo mniej pasowało ;-)
Dzięki Kolego za miło spędzony czas.
Do zobaczenia. Przy okazji może uda nam się posłuchać jeszcze czegoś :)

abdul0412

New member
Bez reklam
Widze , ze kolejna osoba pojechala sie osluchac z nowosciami:p.
Fajnie fajnie - Henry rozpoczal nowa ere w recenzjach na forum:).

Jak porownanie Z7 przy wzmaku a ampli?

Moze odluchasz inne glosniki a nie tylko Dali i Dali lub nie dali:p.

pzdr

Savron

Well-known member
Bez reklam
;)LOBOS, Ty mi powiedz , naprawdę jest sens w odsłuchaniu tego wszystkiego? Mam na myśli warunki , w którym słuchasz sprzętu. Nie żeby ja czepiał się. Odwrotnie. Jak dla mnie , to tylko zapoznanie z dobrym brzmieniem, nie mającym nic wspólnego z domowymi warunkami.
Jak ja rozumiem, odbywało się w tym salonie , co na fotkach?
Przecież w domu to zupełnie inna akustyka, inny dzwięk, kawka, dobre winko i td.;-)
Ale jest w tym WIELKI PLUS:) Byłeś z KR:popcorn:

Henry

Active member
Bez reklam
No Panie Kolego, w końcu udało się posłuchać :)
Ty wiesz, co by tam u ciebie w pokoju dobrze wyglądało i grało i nie mam na myśli Kefów ;)

lobos

New member
Bez reklam
no panie kolego, w końcu udało się posłuchać :)
ty wiesz, co by tam u ciebie w pokoju dobrze wyglądało i grało i nie mam na myśli kefów ;)
XT8F? :-D Muszę je posłuchać. R-ki z resztą też.
Koniecznie też z inną elektroniką.

Ostatnia edycja:
Do góry