Zmiana frontów..na początek :)

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Posłuchaj tez dali Rubicony 8 - ja nie przepadam za Dali ale te kolumny gdybym dzisiaj kupował brałbym je pod uwagę - fajnie grają, fajnie wykonane, a tym samym dobrze się prezentują. Słuchałem ich na denonie 2020 i pomimo że wzmak o połowe tańszy to dał radę oczywiście przy droższym wzmaku byłoby jeszcze lepiej , ale 2020 wg mnie wystarczy do tych kolumn. Dali Rubicony mniej potrzebują prądu niz SF Venere 3.0.. takie przynajmniej odczucie miałem..
Rubicony są bardzo łatwe do napędzenia. Mój PM8005 gonił je bez wysiłku.

No i wymiana kabelków mnie czeka
Samo pozbycie się tego QED Reference 40 i zastąpienie czymś przyzwoitym spowoduje gwarantowany szczękopad ;)

Ostatnia edycja:

Daniyal9

New member
Daniyal9 co tu dużo pisać... zestaw piękny. . ;-) i wystrój salonu miodzio. Bardzo się ciesze że kolega znalazł swój sprzęt który gra tak jak życzy sobie jego właściciel. Teraz tylko cieszyć się muzyką i nie zaprzątać sobie głowy kolejnymi zmianami w systemie... ;-)

Dziękuję. Bo chyba właśnie o to chodzi w tym wszystkim. :)

A rafa@rafa chyba czyta mi w myślach...Dzięki:grin:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Daniyal9
Twój zestaw wygląda rewelacyjnie i jak napisałeś - siedzisz, słuchasz, patrzysz i zapętlasz:D

Gdy będę już na kupnie to na pewno odsłucham Venery 2.5/3.0 i b&w cm10 i może coś więcej, a faktycznie do Katowic mam blisko. Poza graniem biorę pod uwagę też wygląd, a te dwie pary podane przeze mnie najbardziej do mnie trafiają.

btw
Daniyal9 marantz PM14s1 wygląda świetnie, pytanie czy warto wywalić 2x tyle co za PM8005 - w necie opinie nie są zbyt pozytywne.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Krzychu, może uda nam się je odsłuchać z Arcamem, niestety tylko Venere 2.5 i skonfrontować z Kefami ;)
Byłoby super. Załatwiaj i jedziemy ;)
Posłuchaj tez dali Rubicony 8 (...) te kolumny gdybym dzisiaj kupował brałbym je pod uwagę - fajnie grają, fajnie wykonane, a tym samym dobrze się prezentują.
Mam identyczne zdanie ;)

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Nie słyszałem ich z Heglem, ale może w najbliższym czasie uda się posłuchać z czymś dynamiczniejszym od Marantza.
Tak jak koledzy pisali spróbuj posłuchać Rubiconów z PM8005, to zestawienie naprawdę super gra, świetna scena i dynamika.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Rubicony wizualnie w ogóle mi nie podchodzą. To tak jakbym kupił jakiegoś CLSA, który jest świetnym samochodem, ale nie w moim guście:D

venom200

Member
Nie słyszałem ich z Heglem, ale może w najbliższym czasie uda się posłuchać z czymś dynamiczniejszym od Marantza.
Tak jak koledzy pisali spróbuj posłuchać Rubiconów z PM8005, to zestawienie naprawdę super gra, świetna scena i dynamika.
Ja osobiście nie trawię Marantza.
Na początku przygody z audio naczytałam się jaki to ah i ohh i sam miałem dwa Marantze teraz za nimi kie tęsknię.
Fakt że jeden to sr7008 i w stereo nie bardzo potem miałem chwilę pożyczony PM7004. Grały one z MA RX8 i tak po czasie stwierdzam że chyba najgorszy w tym wszystkim to był DAC na pokładzie SR7008 grał płasko bez emocji jakiś większych.
Teraz mam KEF R300 i za MA RX8 również kie tęsknię to już inna finezja dźwięku,a za wzmacniacz służy tani jak bardzo NADC356 ale po modyfikacji Muda, bo fabryczny to też jakieś nieporozumienie jest

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie nie jesteśmy od chwalenia firmy bez względu na wszystko, tylko piszemy to co się usłyszało podczas odsłuchu... podobnie uważam jeśli chodzi o 11 stkę - tylko to też nie oznacza że dźwiękowo mi nie leży przy pewnych kolumnach ... tylko mam na myśli to że przy kolumnach wymagających 11 jest za słaba ale jakbym miał kolumny takie którym dałaby rade 11 i za dobre pieniądze by udało się kupić to na pewno byłby to wzmak nad którym bym się zastanowił..

Henry

Active member
Bez reklam
Też średnio. Z kolumnami jest problem bo mają grać i wyglądać.
Podjedź do AudioStylu na Roździeńskiego w Katowicach i oblookaj je na żywo, fotki nie oddają ich realnego wyglądu, do tego mają tam trochę innych zacnych produktów godnych uwagi, Sonusów też nie odpuszczaj, ale posłuchaj je i z PM8005 i czymś innym- wspomnianym przez ciebie Heglem, Roksanem, Arcamem, Atollem, Naimem, a może nawet jakąś lampą ;)

ps, a jeśli chodzi o B&W CM10, to do nich też konieczna będzie mocna elektronika, wydaje mi się, że nawet wydajniejsza niż do Venere.
Jak ich słuchałem, to dopiero przy Copland'zie -lampie super zagrały, ale ten wzmak to też kilkanaście tyś ;)

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Tak zrobię, Sonusów nie odpuszczę bo póki co są moim faworytem, a nawet kobiecie się podobają i nie musiałbym się z ceną ukrywać:D

Daniyal9

New member
Wredniaki z nas ;)
ale prawda jest taka, że Denek ze swoim 2020 i teraz 2500 wypada na tym tle znacznie lepiej i finansowo i jakosciowo ;)

Zależy kto co lubi. Słyszałem, że niektórzy po odsłuchu tych modeli wybierali jednak PM 14s1 SE...chyba nie czytają tego forum :p

A propo zacytuję część Desideraty - ..."Porównując się z innymi możesz stać się próżny i zgorzkniały, bowiem zawsze znajdziesz lepszych i gorszych od siebie"...

Miłego dzionka:D

PS.
Pakolo masz piękne uszy - użyj ich proszę :)

Henry

Active member
Bez reklam
Daniyal, odnoszę wrażenie, że odbierasz tę dyskusję zbyt personalnie.
Ja opisuję swoje subiektywne wrażenia, wizualnie i brzmieniowo Marantz bardzo mi się podoba, a świadczyć o tym może to, że sprzęt tej firmy gości i gościł u mnie będzie. Nie kupuję go za karę, ani dlatego, że ktoś mi karze, to mój świadomy wybór ;)
KD oparte na Marantzu na bank u mnie zostanie, stereo na chwilę obecną także.

Otwarty jednak jestem na porównania ze sprzętem innych producentów i pewne mankamenty dostrzegam. Nie bronię na siłę czegoś, czego obronić się nie da - choćby dla przykładu wysoka cena klocków premium w stosunku do jakości przez nią oferowaną, brak wsparcia gęstych plików w topowych odtwarzaczach CD (zerknij choćby na CD Arcama), brak wsparcia (w ogóle) dla TIDAL, gdzie PIONKYO wprowadzi to aktualizacją, a sama spawa jest o tyle dziwna, że koncern D/M w produktach HEOS ten serwis obsługuje.

Jeśli chodzi o testy i opinie w prasie branżowej, ba nawet na forach, to zauważyłem, że często mają się one nijak do naszych indywidualnych odczuć w trakcie odsłuchów czy samego użytkowania w domach.

To, że nie leży mi Onkyo, czy oznacza, że sprzęt tej firmy jest zły?
Nie, po prostu mi nie odpowiada i koniec kropka, a są tysiące użytkowników, którzy nie zamieniliby klocków Onkyo na żadne inne.

ps. nie bardzo kumam tego wtrącenia z cytatem z Desideraty....

A tak w ogóle, to gdziekolwiek wypowiadam się o danym sprzęcie, to dopiero kiedy udało mi się z nim w mniejszym lub większym stopniu zapoznać i zawsze podkreślam, że jest to moje subiektywne zdanie.
Proponuję zawsze aby adresat sam się o tym przekonał, samemu porównał i wyrobił sobie własną opinię, bo jest ona cenniejsza od tysiąca artykułów, testów i opinii na forach.

edit:
Daniyal, żeby nie było, że jestem jakoś negatywnie nastawiony do Sonusów...wiele miesięcy temu napisałem o nich
Ja im jeszcze nie odpuszczam, braku przestrzeni i głębokości sceny nie można im zarzucić, do tego mają to co lubię- wyrównane pasmo w całym zakresie.
I w tej kwestii nic się u mnie nie zmieniło, dorzuciłbym jeszcze stronę wizualną, która też jest pierwszorzędna, zresztą tak jak w twoich Maranztach.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
"Jak tak czytam ten wątek, to mam wrażenie jakbym słuchał swojego 12-latka dyskutującego z kumplami."

; )

Widzisz Heniu, tłumaczysz się i wyjaśniasz coś co z natury jest oczywiste, a jednak nie chcesz być osądzony o brak obiektywnej oceny czy niechęć do konkretnych produktów.
Identyczna sytuacja była w innym wątku.

Wracając do tematu.
Większość wpisów w tym wątku, to mocno subiektywne oceny.
Ja z kilkoma się nie zgadzam, ale już nawet nie chce mi się pisać.
Nie ma jedynie słusznego brzmienia, preferencja i tak zazwyczaj weźmie górę przy opiniowaniu.
Pakolo, rusz zadek do salonu i odsłuchuj. Masz już sporo propozycji, dołożysz kilka swoich i wyjdziesz z salonu zadowolony.
Co do Denka (wzmak), swoje po odsłuchach już napisałem (sprzedawca potwierdził), ale co to zmienia, każda wypowiedz to tylko i wyłącznie sugestie.

Henry

Active member
Bez reklam
Armani, tak to jest, każdy broni swojego, jak to było " Zarost noszę od "sprzedwojny" i ogolić się nie dam" ;)
Wiesz, że w tamtej dyskusji nie chodziło mi o treść, a formę i nie odnosiło się bynajmniej do Twoich postów. Preferuję dyskutowanie przy użyciu argumentów i takoż pozwoliłem sobie na ich wrzucenie w tamtym temacie uzasadniając co mnie bardziej przekonuje do produktu X a nie Y ;)

Wiem, że tutaj podobnie dyskusja poszła trochę za daleko i niepotrzebnie się tłumaczę ;)
Jako jedyne usprawiedliwienie mogę przytoczyć, to o czym pisałem tutaj od początku- to nie są obiektywne testy, a opis moich indywidualnych preferencji i "fanaberii" związanych z godzinami spędzonymi w salach odsłuchowych i jako autorowi tego tematu dałem sobie do nich prawo.

W sumie mógłbym w ogóle nie zakładać tego tematu, bo wszystkim i tak się nie dogodzi, a pewne moje opisy mogą odebrać personalnie lub jako atak na swój sprzęt czy swoje wybory.

Zakładając wątek,pomyślałem jedynie, że podzielę się swoimi spostrzeżeniami, być może dla kogoś będzie to pomocne.
Plusem całej zabawy jest utwierdzenie się, że z moim słuchem też najgorzej nie jest, bo wiele osób miało podobne odczucia przy słuchaniu tych samych komponentów ;)

Takie już jest życie, że czasem nie potrafimy dostrzec mankamentów w swoich wyborach... mi to Lotto tak długo jak będzie to krytyką a nie krytykanctwem, tego ostatniego nie znoszę, a to pierwsze godnie przyjmę na klatę :)

Do góry