Daniyal, odnoszę wrażenie, że odbierasz tę dyskusję zbyt personalnie.
Ja opisuję swoje subiektywne wrażenia, wizualnie i brzmieniowo Marantz bardzo mi się podoba, a świadczyć o tym może to, że sprzęt tej firmy gości i gościł u mnie będzie. Nie kupuję go za karę, ani dlatego, że ktoś mi karze, to mój świadomy wybór

KD oparte na Marantzu na bank u mnie zostanie, stereo na chwilę obecną także.
Otwarty jednak jestem na porównania ze sprzętem innych producentów i pewne mankamenty dostrzegam. Nie bronię na siłę czegoś, czego obronić się nie da - choćby dla przykładu wysoka cena klocków premium w stosunku do jakości przez nią oferowaną, brak wsparcia gęstych plików w topowych odtwarzaczach CD (zerknij choćby na CD Arcama), brak wsparcia (w ogóle) dla TIDAL, gdzie
PIONKYO wprowadzi to aktualizacją, a sama spawa jest o tyle dziwna, że koncern D/M w produktach HEOS ten serwis obsługuje.
Jeśli chodzi o testy i opinie w prasie branżowej, ba nawet na forach, to zauważyłem, że często mają się one nijak do naszych indywidualnych odczuć w trakcie odsłuchów czy samego użytkowania w domach.
To, że nie leży mi Onkyo, czy oznacza, że sprzęt tej firmy jest zły?
Nie, po prostu mi nie odpowiada i koniec kropka, a są tysiące użytkowników, którzy nie zamieniliby klocków Onkyo na żadne inne.
ps. nie bardzo kumam tego wtrącenia z cytatem z Desideraty....
A tak w ogóle, to gdziekolwiek wypowiadam się o danym sprzęcie, to dopiero kiedy udało mi się z nim w mniejszym lub większym stopniu zapoznać i zawsze podkreślam, że jest to moje subiektywne zdanie.
Proponuję zawsze aby adresat sam się o tym przekonał, samemu porównał i wyrobił sobie własną opinię, bo jest ona cenniejsza od tysiąca artykułów, testów i opinii na forach.
edit:
Daniyal, żeby nie było, że jestem jakoś negatywnie nastawiony do Sonusów...wiele miesięcy temu napisałem o nich
Ja im jeszcze nie odpuszczam, braku przestrzeni i głębokości sceny nie można im zarzucić, do tego mają to co lubię- wyrównane pasmo w całym zakresie.
I w tej kwestii nic się u mnie nie zmieniło, dorzuciłbym jeszcze stronę wizualną, która też jest pierwszorzędna, zresztą tak jak w twoich Maranztach.