cd. Tannoy Presion 6.4 + kilka wzmacniaczy
Kolejny etap odsłuchów.....
Tannoy Precision 6.4 - no niestety, skreślone z listy.
Ogólnie nie są to złe kolumny, jednak nie za te pieniądze. Porównałem je do XTF8, które już niejako są punktem odniesienia.
Model 6.4 gra poprawnie i tyle lub aż tylko tyle, bas nijaki, średnica wycofana, góra minimalnie wysuwa się na pierwszy plan, brak głębi i przestrzeni.
Porównałem je bezpośrednio z model
6.2 i te kolumny mimo, że posiadają mniejszą ilość przetworników graja zdecydowanie dynamiczniej, bas jest bardziej poukładany, niżej schodzi.
Przestrzeń i głębia zdecydowanie większa, tak samo jak detale.
Może to kwestia konstrukcji

-
6.4 są zamkniete
6.2 z basreflexm....
Jednym słowem nie zawracam już sobie nimi głowy
Wracając jeszcze do
Precission 6.2, dzisiejszy odsłuch także spowodował, że odpuszczę całą tą serię. Wydaje mi się, że brakuje im "uniwersalności" i polotu serii
Revolution, o ile spokojniejsza muzyka czy jazz, blues brzmią na nich świetnie, to przy mocniejszych dźwiękach ich czar gdzieś ulatuje.
Jak ostatnio wspominałem, pokusiłem się także o porównanie kilku wzmacniaczy,
przede wszystkim chciałem sprawdzić bezpośrednio jak spisze się
PM7004 vs
PM8005
No i niestety myliłem się

jednak PM8005 wykazał niewielką przewagę na swoim poprzednikiem,
o ile 7004 gra bardziej żywiołowo, to 8005 z większą kulturą, spokojniej, ale równiej, bardziej detalicznie.
Pozwoliłem sobie także na porównanie
Marntza vs
Arcam -
A19 i
A29 oraz
CA CX60
Niestety Maranzt w tym zestawieniu wypadł najsłabiej, nie na tyle, żeby od razu się go pozbywać, ale brakowało mu trochę polotu, który charakteryzował europejskie konstrukcje.
krótko:
1. A29
2. A19
3. CA CX60
4. PM8005
5. PM7004
Mimo, że CA oceniam wyżej, jednak nie na tyle aby chcieć zamieniać Marantza na
Angola, nie odstawał od nich zbytnio jak było to w przypadku Arcama czy Roksana
Na dzień dzisiejszy dalej nic nie wiadomo, pozostają jeszcze XTFy, R700, MA Silver/ Gold, SF Venere
Podobno Sonus wszystkie modele ściąga do Włoch, więc już nie będzie chińskich SF, czy przełoży się to na jakość

...na ceną pewnie tak