Zestaw kolumn do muzyki/KD do 8000/8500 PLN

ubique0

New member
Witam

Szukając w necie lista kolumn które mnie zainteresowały zaczęła niebezpiecznie się rozrastać. Mam czas ale jeszcze trochę i musiałbym zacząć umawiać się na całodobowe odsłuchy. Proszę więc o pomoc w stworzeniu listy 3-4 zestawów na których powinienem się skupić.

Pokój w którym mają zagrać ma około 25m2. Jeśli chodzi o elektronikę to jestem w 99% zdecydowany na Cambridge Audio Azur 551r.

Do tego teraz chciałbym dobrać zestaw 5.0 (subwoofer już wybrałem)... docelowo rozbudowany byłby do 7.1.
Od kolumn oczekuję dobrej stereofonii, dużej sceny i detaliczności. Moim wzorcem były Kef IQ7, więc jeśli znacie głośniki obecnie dostępne na rynku które przypominałyby barwą te Kef'y, będę bardzo wdzięczny za sugestie.

Gdyby potrzebne były jeszcze jakieś informacje, pytajcie - postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.

Z góry dzięki
Pozdrawiam

ThePepe

New member
Bez reklam
Cena dotyczy kolumn czy również amplitunera?
Tylko kino, czy i do muzyki? I w jakich proporcjach.
Napisz jeszcze jakie zestawy kolumn już masz na tej liście :)

ubique0

New member
Cena dotyczy tylko kolumn.. ale oczywiście nie trzeba wykorzystać jej w całości. Jeśli macie jakieś typy w lepszej cenie chętnie wezmę je pod uwagę (kwota którą podałem sugerowana jest cenami jakie musiałbym zapłacić za te zestawy które póki co sobie upatrzyłem.. przekroczyć ją nieco też można :))

Kolumny niestety musiałyby się sprawdzić i w muzie i kinie.

Proporcje dałbym na poziomie 65/35% Muza/KD.. stanowczo bardziej zależy mi na tym żeby zagrały dobrze w muzyce (wychodzę też z założenia że kolumny dobrze radzące sobie z muzyką pociągną przyzwoicie i kino, w drugą stronę już może być trudniej)

A co do moich typów (zaznaczam że oparte są one tylko na recenzjach znalezionych w necie i opiniach z forów) to:
Kef Q500 + Q100 + Q200C

Monitor Audio RX6 + RX1 + RXC (ewentualnie BXy 6 + 2 + centralny - słyszałem opinie że grają mniej ostro niż seria Silver)

Mordaunt Short Mezzo 6 + Mezzo 2 + Mezzo 5

Dali Zensor 7 + 3 + centralny (nie pamiętam modelu)

Dali Lektor 6 + 1 + centralny

Polk Audio RTiA5 + RTiA3 + CSiA6

Kolumny pewnie z kompletnie różnych bajek ale jak wspomniałem są to typy na podstawie opinii użytkowników. No i tak jak pisałem wcześniej mój dotychczasowy wzorzec to Kef IQ7.

ubique0

New member
Pokój ma niecałe 25m2, czy tamte nie dadzą rady? To nie jest przecież wielki salon. Poza tym mam w planach mocnego sub'a. Chyba że inny powód miałeś na myśli sugerując te dwie kolumny. Musiałbym też wtedy zmienić pozostałe na większe żeby dopasować je pod kątem wielkości głośników, zestaw Kef Q 700 + Q 300 + Q 600C to już koszt ponad 11k.. w takiej kwocie myśałem że uda mi się spokojnie zamknąć z zestawem 7.0

A.. chyba powieniem zaznaczyć, że to pokój dedykowany, akustycznie będzie można go adaptować bez ograniczeń estetycznych (no oczywiście do pewnych granic :))

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tamte nie dadzą rady, a to nie jest w cale maly salon, tym bardzij, ze masz go jako dedykowany. Kolumny z Twoich propozycji nadaja się co najwyżej do 17-18m. Nie jest tak, ze nie dadzaą rady do końca, ale przy glosnym lub bardzo cichym słuchaniu będzie zdecydowanie gorzej, siądzie dynamika, bas, szczegóły.
Decydujac się na taki wydatek zrob to z glową! Nie musisz kupować pozostałych elementów większych, ale Fronty to absolutna podstawa. Z kolumnami jest prosta zasada, niemal jak z telewizorem, zawsze kup większy niż Ci się wydaje, bo szybko jest niedosyt. Ja do 18 m nie wstawiłbym Dali Ikon 7, ale do 25 na pewno. Jeśli kupisz R500 lub Rx6 zrobisz duzy blad.
Z powyższych absolutnym faworytem jest Kef (ale nie slyszalem Mordaunta). Na poczatku wydaja się bardzo spokojne, bo są bardzo zrownowazone, ale potrafią dac kopa kiedy trzeba. Są przez to bardzo uniwersalne a ponad to nie brakuje im cech, o jakich wsomniales w pierwszym poscie. Posłuchaj koniecznie, byś nie zalował. Dla mnie bomba.

Problem w tym, ze wymieniles kolumny rozniace się klasą i ceną. Jeśli tak posłuchaj jeszcze Dali Ikon 6, raczej 7, Focal Chorus 826

Ostatnia edycja:

ubique0

New member
Dzięki.. wezmę to pod uwagę. Co do tej mojej listy kolumn, to celowo nie chciałem jej tu wrzucać. Jak tylko trafiłem na jakimś forum na post pana X który pisze w nim że jest zadowolony z połączenia Cambridge Audio z kolumnami marki Y, to od razu te kolumny trafiały na moją listę. Trochę bez sensu podejście do tematu, więc sobie odpuściłem i przyszedłem tu :)

Stąd też taki rozrzut klasowy i cenowy.

Co do kwoty to wolałbym jej mocno nie przekraczać. Kolumny to nie jedyny zakup jaki mi się szykuje, więc jak za mocno odjadę cenowo w kolumnach będę musiał spuścić z ceny na czymś innym lub w ogóle zrezygnować (tego nie chcę :)). Jeśli więc macie jakiś typ zestawu z którym zmieściłbym się w 6000, czy 7000 PLN wiedząc że nie schodzę na dużo niższą półkę jeśli chodzi o jakość to jestem oczywiście otwarty.

Celem moim jest zakup dobrych kolumn a nie wydanie tej konkretnej kwoty którą podałem w tytule wątku :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Atakuj Monitor Audio BX6 (faworyt w tej klasie, wyrwiesz za ok. 5 tys, jak pogadasz z odpowiednia osobą), posłuchaj Dali Zensor 7, Canton GLE, Klipsch RF62,
Posłuchaj, a nie kieruj się opiniami, również tak samo jest z elektroniką. Najpierw wybierz kolumny, potem do nich klocka. ;)

Ostatnia edycja:

ubique0

New member
Nigdy nie słyszałem jak grają Klipsch... czy to nie są typowo kinowe kolumny? Bardziej zależy mi na tym żeby dobrze zagrały w muzyce.
A jakie jest Wasze zdanie o serii C Kef'a. Czy skoro z wyższej półki były brane pod uwagę Kef Q i MA Silver, to skoro miałbym spróbować serię Bronze MA to może warto byłoby też odsłuchać Kef'y C?

Co do ampli to tak jak pisałem na początku mam już swój typ (CA Azur 551r) i nie sądzę żebym za te same pieniądze znalazł inny który zagra lepiej :) (myślę o muzyce a nie o kinie domowym).

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Klipsche są bardzo dynamiczne, mają sporo basu, na pierwszy kontakt sa efektowne, ale muzycznie brakuje im co nieco, choć do rocka i ciezkiej muzy się nadadzą.

Kef C nie są złe, ale stoją już nizej niż MA BX (BX to taki pomost pomiędzy kiedyś istniejaca serią Bronze - BR - a ówczesną RX)

Nadal moim faworytem zostają BX jako spełniające wszystkie Twoje wymagania, mówiąc wprost - są najbardziej muzyczne z tych co wymieniłeś.

Co do ampli, czy sluchaleś innych? Jeśli kupujesz sprzet do muzy każdy wzmacniacz stereo sprawdzi się lepiej niż droższy amplituner do kina, weź to pod uwagę. Mowiac inaczej, żaden ampli nie zastąpi w muzyce wzmaka stereo. Lepiej kupic tanszy ampli pluz wzmak stereo niż w tej cenie dobry ampli (myslenie, że drogi ampi zastąpi tani wzmak stereo w muzyce jest błędne).

Pozdrawiam

ubique0

New member
No to Klipsch odpada, choć słucham też ciężkiej muzy to rozpiętość gatunków jest zbyt duża żebym brał pod uwagę "ukierunkowane" kolumny, potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego.

BXy natomiast, po tym co piszesz, muszę odsłchać (i coś czuję że to one i Kef Q - to za starą miłość do Kef IQ :) - pójdą na pierwszy ogień).

Zdaję sobie sprawę że amp nie da mi tego co wzmacniacz stereo, ale na tą chwilę muszę iść na pewne kompromisy. Plan jest taki żeby z czasem (oby jak najkrótszym :)) dokupić wzmacniacz stereo i..... poszukać na aukcjach Kef IQ7 :)

Słuchałem paru amplitunerów za 2000 - 3000 PLN i żaden nie grał tak jak CA. Za dużo w nich niepotrzebnych mi kompletnie bajerów. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale myślę, że musiałbym wejść na półkę cenową około 6000PLN żeby znaleźć inny amp, który będzie równie muzykalny i będzie miał taki zapas mocy jak CA Azur 551r.

maniekn274

New member
Bez reklam
a ja ci tak powiem,do 25m2 i jeszcze jak daleko siedzisz przy słuchaniu to bx6 są malutkie,cambridge audio to sprzęty muzykalne,ale bas w nich nie jest ich mocną stroną,więc jak to połączysz z bx6 które też nie są żadną potęgą basu to lipa z tego będzie,i wcale nie odpuszczaj odsłuchu też innych kolumn,jak mają na stanie w salonie wszystkie modele o których mowa ,to przesłuchaj wszystkie,i nie odrzucaj klipsch bo ktoś napisał że to kolumny do kina-bo może właśnie tobie takie granie przypasi.Ja po odsłuchu bx6 po 20sekundach prosiłem o zamianę na następne bo mi to prumkanie nie pasiło,a setce innych kolegów znowu tak.Poza tym jak wzmak nie zachwyca basem to kolumny co grają dobrze niskim pasmem lepiej się sprawdzą,tu bym jeszcze Paradigma 9v7 wziął pod uwagę,to jest kawał salonu do nagłośnienia,jak by ci paradigm lub klipsch w stereo przypasił to w kinie miałbyś kosmos,ale odsłuchaj wszystkie,to sporo kasy a to ty jesteś klient,a klient nasz pan i mają podłączać to co sobie zażyczysz,jak czegoś nie mają to niech sprowadzą o ile tą marką handlują,i bez pospiechu.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jeśli ampli wybrales po odsłuchach to jestem spokojny ;) Zatem wybierz się na odsłuch kolumn. Klipsch RF są zauważalnie lepsze od F, ale nadal charkter pozostaje. Maniekn dobrze napisał, ze może akurat spasują i z BX nie grzeszą basem, ale to je wlasnie wyroznia. Często sa blednie oceniane, jako ze maja zbyt mało basu. To raczej nie prawda, maja akurat tyle i potrzeba, m.in dlatego są muzykalne. To inne mają go za dużo (Klipsch) co niestety jest przez wielu pożądane. Może posłuchaj jeszcze Ikonow. Grunt to żeby Tobie się podobalo.
Z jakich rejonów jesteś? Moglbym polecic kilka salonów do odsłuchu.
Pozdrawiam

ubique0

New member
a ja ci tak powiem,do 25m2 i jeszcze jak daleko siedzisz przy słuchaniu to bx6 są malutkie,cambridge audio to sprzęty muzykalne,ale bas w nich nie jest ich mocną stroną,więc jak to połączysz z bx6 które też nie są żadną potęgą basu to lipa z tego będzie

Miejsce odsłuchowe najpewniej będzie w okolicy 3,6 - max 4,0m od ekranu... ale muszę zaznaczyć, że choć jego brak nie jest mile widziany to nadmiar basu to nie jest to co lubię.

Poza tym jak wzmak nie zachwyca basem to kolumny co grają dobrze niskim pasmem lepiej się sprawdzą,tu bym jeszcze Paradigma 9v7 wziął pod uwagę,to jest kawał salonu do nagłośnienia,jak by ci paradigm lub klipsch w stereo przypasił to w kinie miałbyś kosmos,ale odsłuchaj wszystkie,to sporo kasy a to ty jesteś klient,a klient nasz pan i mają podłączać to co sobie zażyczysz,jak czegoś nie mają to niech sprowadzą o ile tą marką handlują,i bez pospiechu.

Pamiętam jak swojego czasu rozpływałem się słuchając Paradigm Studio, to było dobre 7 czy 8 lat temu ale może faktycznie powinienem też tej marki posłuchać.
Z tym odsłuchem to nie jest zawsze takie proste, żeby posłuchać Polk Audio które były na mojej liście musiałbym się bujnąć około 400km od mojej miejscowości. Znalazłem punkt który jest bliżej ale marka Polk widocznie nie jest zbyt popularna w Polsce bo żeby ich tam posłuchać musiałbym ja zamówić za przedpłatą.

Jeśli ampli wybrales po odsłuchach to jestem spokojny ;) Zatem wybierz się na odsłuch kolumn. Klipsch RF są zauważalnie lepsze od F, ale nadal charkter pozostaje. Maniekn dobrze napisał, ze może akurat spasują i z BX nie grzeszą basem, ale to je wlasnie wyroznia. Często sa blednie oceniane, jako ze maja zbyt mało basu. To raczej nie prawda, maja akurat tyle i potrzeba, m.in dlatego są muzykalne. To inne mają go za dużo (Klipsch) co niestety jest przez wielu pożądane. Może posłuchaj jeszcze Ikonow. Grunt to żeby Tobie się podobalo.
Z jakich rejonów jesteś? Moglbym polecic kilka salonów do odsłuchu.
Pozdrawiam

Jestem z Konina. Nie liczę MM, Avansów, Neonetów itp. to mamy tu jeden sklep hi-fi :/ ...najbliższe gdzie miałbym jakiś większy wybór to chyba Poznań, ew. Toruń, Łódź.

Jeśli możesz jakiś polecić, będę wdzięczny.

Edit: ...chyba w Gnieźnie też jest jakiś salon.. to byłoby najbliżej :)

Edit 2: a'propos amplitunerów.. jaka jest Wasza opinia na temat Anthem MRX 300, jest on w podobnej cenie co Azur 551r i mocowo chyba też podobnie jak CA, a jak z jego muzykalnością?

Ostatnia edycja:

ubique0

New member
Jakoś sobie poradzę :)

@Blackninja ...zaczynam się zastanawiać czy nie podejść do tematu inaczej. Wydatków mam sporo a z tego co czytam kolumny które brałem pod uwagę wg Was mogą niewydolić w 25m2. Mam akurat ten komfort, że dom dopiero powstaje i mogę przeorganizować nieco rozkładu pomieszczeń. Kino zrobiłbym wtedy w trochę mniejszym (lekko ponad 20m2) pokoju. Jest on mniejszy ale z drugiej strony proporcje wymiarów są bliższe tym wzorcowym :)

Czy na 20m2 te niższe modele to nadal mało

Prosiłbym też o Waszą opinię (jeśli mieliście okazję go przetestować) na temat Anthem MRX300

Thx

Ostatnia edycja:

maniekn274

New member
Bez reklam
powiem tak,paradigm tam widzę 9v7,klipsch tam widzę rf62-to nawet te 2 modele do 25m2 akurat,bx6 już mniej ,dla mnie te kolumny są na 18m2 max,no ale zależy czy głośno też ma grać,czy bardzo głośno,tak to możemy gdybać do śmierci,posłuchasz w salonie zapytasz jaki mają metraż i pogląd już będziesz miał,mi by nie stykło bo wybuchów nie będzie,a tobie może będzie dostatek-rozumiesz.

Do góry