Zestaw kina do pomieszczenia ok 17m ( pokój z aneksem )

wojtik

Klub HDTV.com.pl
vip
Witam.
Potrzebuje waszej pomocy w doborze sprzętu do pomieszczenia jak w załączniku. Wysokość pomieszczenia 280 cm.
Zestaw służył będzie głównie do oglądania filmów ( 60 % ), słuchania muzyki ( 20% ), gry ( 20% ).
Sam nie wiem czy jest sens w tak małym pomieszczeniu montować zestaw 5.1. Jak myślicie ?
Jako odtwarzacz posłuży PS3. Prosiłbym o doradzenie w kwestii ampli oraz głośników ew kolumn głośnikowych oraz umiejscowienia sprzętu w tym pomieszczeniu. Budżet na sprzęt w granicy 5 tyś zł.
A i powiedzcie jaki do tego telewizorek ? Najchętniej LCD ok 37 cali.

Pozdrawiam

Attachments

• pokoj z aneksem.JPG
    pokoj z aneksem.JPG
    24,1 KB · Wyś: 769
Ostatnia edycja:

wojtik

Klub HDTV.com.pl
vip
Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem :)
Najprawdopodobniej jasne skórzany wypoczynek i meble pewnie w jakimś ciemnym odcieniu.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Tv to tak raczej 42" musisz szukać.
W 5000 mieścisz się z zestawem:
Onkyo TX-SR607
Onkyo DV-BD507
Tannoy F3+Fc+F1+SUB

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
zapewne nie jedyne - ale Tomek dobrze przeanalizował Twoje potrzeby.
Jeśli chcesz do porównania w klasie :
Pioneer VSX 820
BD Pioneer 320
Kolumny Kefa C 7 lub Jamo 606

=========================
AVR 255 Harman
dvd lub BD Harman
Kolumny E 80 JBL

killpit

New member
W kinie zdecydowanie Klipsch jest efektywniejszy z najlepszą dynamiką a w twoim wypadku o to chodzi.Brałbym 1 opcje.

woocio

New member
... a co tutaj ?

Podepnę się pod wątek bo mam identyczną sytuację jak kolega. Pokój 17m2 z aneksem i niestety mało miejsca. Pod spodem wrzucam rzut mieszkania. Telewizor na rzucie to 46". Warto wrzucać tutaj zestaw 5.1 ? Dużo dobrego czytałem o Onkyo 308 (mam ps3 więc odtwarzacza mi nie potrzeba), ale jakie kolumny do tego? Oczywiście tak żeby się zmieściło. Wiem, że to żadne krytertium wyboru dla głośników, ale w wypadku kawalerki 31mkw inaczej myśleć się nie da :) Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
chata231.jpg

killpit

New member
308 jak najbardziej jeżeli nie chcesz większej kasy wydawać.Co do głośników to Tannoy SFX5.1 lub Klipsch HD-500 ewentulanie H/K hkts7 lub 11

wojtik

Klub HDTV.com.pl
vip
A co powiecie na temat kolumn JBL Northridge Cine Pack ?? "Zgrałyby się" z proponowanym wcześniej ampli Onkyo TX-SR607 ??

marecki6

New member
Bez reklam
pytanie czy masz miejsce na duze kolumny bo patrzac na rzut mieszkania ktory wkleiles to kolumny musialy by stac w drzwiach do pokoju

wojtik

Klub HDTV.com.pl
vip
No właśnie, to jest mój ból, brak miejsca. Dziękuję za uświadomienie mi tego problemu. Zastanawiam się - może to pewnie będzie obrazoburcze dla większości użytkowników forum - czy na początek nie wstawić do mieszkanka głośników, które posiadam - mianowicie Logitech Z-5500. Czy jest sens podłączać takie głośniki pod ampli, który swoją drogą i tak będzie mi potrzebny przy ew. zakupie bardziej sensownych głośników tudzież kolumn głośnikowych ???

marecki6

New member
Bez reklam
sorki namieszalem bo pomylil mi sie twoj post z zapytanie od woocio ...... z tego co kojarze ciezko bedzie ci je podpiac pod ampli a przynajmniej sub'a z tego kompletu bo o ile pamietam ma tylko jedna bardzo specyficzna wtyczke ktora pasuje do panelu sterujacego .... ale przy twoim ukladzie mieszkania masz jak wstawic podlogowe kolumny wiec mozesz spokojnie rozwazyc jbl choc nie zmienia to faktu ze male nie sa....

co do woocio... to u ciebie jest lipna kwestia z tym ze tv masz niesymetrycznie wzgledem kanapy i troche ciezko bedzie ci rozmiescic glosniki frontowe i tylne .... moim zdaniem powinienes rozwazyc albo szafke pod tv umiejscowiono centralnie wzgledem kanapy albo jakis uchwyt na tv ktory umozliwi ci przesuniecie tv na czas projekcji rowniez centralnie wzgledem kanapy ... jezeli rozwazasz glosniki podlogowe z niskiej polki (sadzac po ampli ktorym sie zainteresowales) to rozwazalbym qq500 albo mission mv (komplet za 999zl, calkiem niezle sprawuja sie w kinie na tak malej powierzchni-sasiad posiada takowy zestaw na podobnym metrazu i przyznam szczerze ze bylem pozytywnie zaskoczony)

Ostatnia edycja:

killpit

New member
Sory marecki6 ale 607 nie jest tak niskim modelem, może w serii stajni Onkyo, ale patrząc na konkurencję to dość wysoki próg, nawet dla sporo droższych modeli innych stajni :)

marecki6

New member
Bez reklam
heh killpit ty tez dales sie zmylic ... w tym watku sprzetu szukaja dwie osoby - wojtik i woocio :) moja wypowiedz o onkyo 308 czyli niskim modelu dotyczyla woocio a o onkyo 607 pisal wojtik :) nigdzie nie napisalem ze 607 to niski model, uwazam wrecz odwrotnie ze onkyo 607 jest teraz jedna z najlepszych okazji pod warunkiem ze brzmienie onkyo komus pasuje ... podobna sytuacja ma sie teraz z pioneerem 1019 ktory jest tanszy niz 919 :)

Ostatnia edycja:

wojtik

Klub HDTV.com.pl
vip
Witam,

chciałbym jeszcze raz podnieść temat. To co się zmieniło w mojej koncepcji to, że chciałbym wstawić do pokoju, którego rzut jest w załączniku nie tak jak wcześniej planowałem zestaw 5.1 a tylko stereo. Nie będę tam miał miejsca aby ustawić tylne głośniki, poza tym nie lubie porozrzucanych po pokoju kabli.

Czy Jamo 606 można kupić tylko w konfiguracji dwóch przednich kolumn ? Do tego myślałem o AVR 255. Czy jest to dobry zestaw ? Czy może coś innego ?

Proszę o poradę.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
1) kable mogą być schowane w listwach, pod wykładziną, dywanem, wkute w ścianye, itd.
2) miejsce na 5.1 zawsze się znajdzie, kwestia odpowiedniego doboru głośników i (lub) ich zawieszenia by nie przeszkadzały (małe, duże, płaskie, typowo chowane w ścianie, lub nawet podwieszane przy suficie). MAsz juz umeblowany pokooj? Mozesz wkleic foto, rzut, plany z telwizorem i miejscem do siedzenia? Metrazowo warunki są nienajgorsze.
3) jesli chcesz stereo do dlaczego wybrałeś amplituner do kina domowego? POszukaj wzmacniaczy stereo
4) Jamo, tak jak inne, oczywiscie mozna kupic tylko parę
5) Jamo do muzyki to bardzo zły pomysł.

Ostatnia edycja:
Do góry