Ze świata smartfonów/smartphonów (niepotrzebne skreślić)

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Technicznie pewnie jest ok, ale z wyglądu i materiałów (plastik) to bliżej mu do średniaków, a nie flagowca. Dziwne posunięcie Samsunga. Ta wyspa jest okropna, plastikowe plecki też dziwna akcja. Jakby jeszcze dało się łatwo baterie wymieniać to bym to zrozumiał, a tak jak to tłumaczyć poza cięciem kosztów produkcji... Dobrze, że wersje od S21+ już są premium.
Czekam jednak na Note 30 Plus ;)

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Kwestia gustu, dla mnie ta wyspa wygląda świetnie i nie przeszkadza mi plastik, telefon fajnie leży w ręce. Aparat pod względem jakości zdjęć czy filmików jest o niebo lepszy niż ten w s9. Ogólnie telefon działa mega szybko, apka do kamer hika otwiera mi podglądy czy zdarzenia błyskawicznie, w s9 trwało to dobre kilka, kilkanaście sekund.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Plastik nie przeszkadza, chodzi o sam fakt stosowania.

Przeskok z S9 jest olbrzymi. 4GB RAM vs 8GB RAM robi największą robotę. Z mojego Note pod tym względem byłby to regres, bo mam absurdalne wręcz 12GB RAMu :D Nie czuję też potrzeby zmiany, bo wszystko działa idealnie. Każda aplikacja otwiera się momentalnie, a samego RAMu nigdy nie zapchałem. Zawsze jest wolnych kilka GB. Zmiana na Note 30+ wyniknie z dużej utraty wartości N10+ po tym czasie, a tak zmienię telefon tracąc bardzo niewiele. Robię tak od lat i ten system sprawdza się perfekcyjnie, bo co 2 lata mam nowy telefon odkładając mniej niż 1000 zł.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Na żywo nie wygląda żle. Zresztą co za różnica, jak większość nosi w etui.
Właśnie dlatego nigdy nie używałem tych wszystkich kondomów, żeby nie zasłaniać względnie ładnej słuchawki. Jakoś zawsze mi to tandetą zajeżdżało.
Skoro płacę za premium, jest szkło, coś co cieszy oko wykonaniem, to po co mam to zasłaniać?

Problem zaczynał się jak chciałem sprzedać, tu ryska, tam otarcie i tak tysiące latami szły w błoto. Nie wspominając o pękniętych ekranach.

Teraz przeprosiłem się (niestety) z etui, minimalistyczne, ale mogę tam przynajmniej schować małą kartę, magnes (co się codziennie przydaje) i przede wszystkim słuchawka dalej ma cały ekran (a już etui uratowało raz) i brak rys.

Podszedłem do tematu praktycznie, aczkolwiek gdyby mi ktoś prezentował co rok nową słuchawkę, to nie używałbym żadnych kondomów, bez względu na firmę/wygląd. Goła, fabryczna niczym nie zmącona wizualnie słuchawka zawsze wygląda najlepiej.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie ma znaczenia, istotne w kontekście o czym mowa, że i tak zasłaniamy plecki/boki. Więc po co te gadki o wyglądzie, skoro i tak ich nie będzie widać spod etui.
Wówczas plastik, szkło, co za różnica i tak widać tylko ekran.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Nie ma znaczenia, istotne w kontekście o czym mowa, że i tak zasłaniamy plecki/boki. Więc po co te gadki o wyglądzie, skoro i tak ich nie będzie widać spod etui.

Wówczas plastik, szkło, co za różnica i tak widać tylko ekran.
Pisałem, że plastik nie przeszkadza, a sam fakt jego stosowania. Dali plastikowe plecki a cena i tak flagowa. Nie podoba mi się ta taktyka. Jak Ci nie przeszkadza kupno okrojonego telefonu względem innych wersji to spoko ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nic mi na razie nie przeszkadza, z Note10 jestem więcej jak zadowolony.
Najbardziej chyba z fotek i szerokokątnego obiektywu + szybkie ładownie, reszta w praktyce bez różnicy.
Wymienie jak wprowadzą coś znacznie bardziej innowacyjnego, bo jak na razie, to klepią w kółko to samo, a dziura jak była, tak jest. Chociaż też mi już lotto ; )

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Ja też jestem zadowolony, ale sam powiedz, że źle to wygląda. Kiedyś był tylko S6. Miał wszystko co najlepsze, potem robili podział na S7 i S7E. Z tego co pamiętam prócz baterii nie było różnicy, S9 i S9+ już różniły się wieloma rzeczami. Ten drugi miał lepszy aparat, 2GB RAMu więcej, dual SIM i głośniki stereo. Ciągle jednak wykonanie było takie samo. S10 i S20 to samo, czyli różne bebechy, a w S21 poszli krok dalej i zaczynają ciąć już na jakości samej obudowy. Potem co? Okroją telefon z procesora, RAMu, dadzą plastik wszędzie, gorszy aparat a i tak będą wciskać go za miliony, bo to przecież flagowiec, a że tylko z nazwy to już inna kwestia ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tną koszty gdzie się da, co zrobisz. Na żywo ten tel. nie wygląda żle, a że zabrakło szkła i tego premium look, to już widocznie polityka Samsunga i księgowych. W TV też jakieś niezrozumiałe cięcia i podziały. S6 w swoim czasie był genialny, już za sam wygląd w swoim czasie. Note10 też mi się podoba, piękna słuchawka i jak znacząco funkcjonalnościa nie przebiją w następnych odsłonach, to nie widzę sensu podmiany. Mam nadzieję, że też nie zrezygnują z tej serii, bo i tak pogłoski chodzą.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Też się obawiam o brak serii Note. Zawsze miałem wrażenie, że są bardziej dopracowane od serii S. Sam najlepiej wspominam Note 2. Nie z wyglądu, bo ten był taki sobie, ale za 5,5" AMOLED w czasach gdy każdy miał telefony po 3,5-4". Robiło to na każdym wielkie WOW. Do tego DAC Wolfsona do dzisiaj uważany za jeden z lepiej grających smartfonow. Potem Note 3 też dawał radę, bo to mój pierwszy telefon z LTE. Teraz jest jak mówisz, ewolucja zamiast rewolucji :)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Trudno oczekiwac REWOLUCJI kazdego roku.
Jednak od Twojej pamietnej N3 ( Twojej nie pisze z przekąsem, bo przez dlugie lata sam uzywalem Notek i swiata poza nimi nie widzialem) mielismy jednak pare rewolucji w sluchawkach, a w zasadzie ciagle je mamy. Najwyrazniej jednak przestales je zauwazac, czy doceniac.
Tak dla przypomnienia w ostatnich 3 latach dostalismy takie rzeczy jak wodoszczelnosc w "nieopancerzonych sluchawkach", dobre kamery, fantastyczny tryb nocny, chowane albo obrotowe kamery, dobre video, bardzo dobre video, teleobiektyw, fantastyczne szerokatne selfie, 3d face scanning, skaner palca pod ekranem, kamera pod ekranem, Lidar (funkcje skanowania obiektow w przestrzeni), 5G, czy wreszcie ugogodnienia, jak reverse induction charging, Wireless DEX (Samsung), total privacy HW/SW ( sa takie sluchawki), nowe Flip- and Roll-out screeny. Prawdopodobnie o czyms zapomnialem lub przegapilem z uwagi na brak zainteresowania.Obecnie mamy nowy chip Sanpdragona 888, z jego naprawde rewolucyjnymi mozliwosciami, ktore zapewne predzej, czy pozniej zostana przez producentow sluchawek wykorzystane.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Widocznie za często zmieniam telefony, bo nie ma u mnie efektu wow od dawna. Doceniam np. szerokokatny obiektyw, ale czy jest to rewolucja? Każdy musi sam ocenić. Dla mnie najważniejszym przełomem będzie bateria trzymającą cały tydzień używania smartfona. Reszta to tylko mniej czy bardziej przydatne bajery.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Skoro zyjesz w lesie to moze faktycznie tygodniowa bateria to moze byc dla Ciebie game changer.
Wszystko co powyzej napisalem jest rewolucyjne, bez wzgledu na to co napiszesz.
P.S.
Mam nadzieje, ze rozrozniasz dyskusje o rozwoju technologii i jej adopcji do mainstreamu od swoich preferencji jako uzytkownika. Moje preferencje jako uzytkownika i entuzjazm co do wprowadzanych nowosci, tez zmienily sie w czasie. Polowa z wymienionych powyzej rzeczy to sa obecnie zbedne, albo wrecz nieporzadane z mojego punktu widzenia gadzety. Warto jednak na trzezwo ocenic rozwój technologii inkorporowanej w dzisiejszych smartphone'ach i ich funkcjonalność. Ostatnie lata dekady przyniosly zauwazalny rozwój, a marketingowa gra, ciecie kosztow, czy pudrowanie staroci, wynika z sytuacji rynkowej. Czeka nas kilka lat nedzy i tic-tokow.

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Bubcio,bierz tego,będziesz mógł oglądać filmy na wielkim ekranie :D
[youtube]-yDDngYJSxM[/youtube]

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Ale czy bedzie robil WoW?
Bo telefon musi robic WoW. przynajmniej w pewnych kregach.

Bierz,bierz,będzie gruby pogrom na dzielni ;)

Co tam ostatnio najlepiej nagrywa video,bo przestałem trochę śledzić ? Iphone 12 Pro ?

Tu jest fajnie...
[youtube]1xkxic4x6-I[/youtube]

Do góry