Ze świata smartfonów/smartphonów (niepotrzebne skreślić)

kaminskakl

Active member
Bez reklam
No jest problem. Ukradna pieniadze nam to nikt nie pomoze. Bo gdzie taki kowalski zglosi ze mu okradli konto.... policja nic nie zrobi bo co ma zrobic?

Bank sie wyprze ze nie miales windowsa 10, nie zmieniales hasel co 2 tygodnie lub inne gowno.

Szczerze nie wiem co robic aby sie przed tym uchronic, Mam osobne meile do "smiesznych stron", oraz osobne meile do pracy czy banku. Zawsze lepiej miec troche $$$ w skarpecie, troche srebra, jakies nieruchomosci - mieszkanie, ziemie rolna.

Bo tak jak ktos zyje z miesiaca na miesiac, w wynajmowanym mieszkaniu to szczerze wspolczuje. Bank wymaze jego tozsamosc albo ktos mu ja ukradnie i bedzie duchem :)

Ps. wiem, ciekawym wyjsciem moze byloby powrot do noki 3310. Podejzewam ze w tych czasach jeszcze nie mysleli az tak powaznie o wycieku danych. Chociaz rozmow i smsow nie beda podsluchiwac amerykanie i chinole (chociaz to tez nie jest pewne). Gozej z logowaniem do banku.

Nie wiem czy wiecie ale informacje o waszym koncie sa wysylane do hamerykanow oficjalnie za zgoda naszego rzadu. Pod pretekstem przeciwdzialan terroryzmowi. Kiedys bank mnie o tym informowal i mozna to latwo znalezc w regulaminach.
To jest dobry sposób z tymi mailami, sam tak robię, do tego włącz gdzie się tylko da podwójna weryfikację logowania. Uzyskanie kodu przychodzącego na sms nie jest takie proste, bo potrzebny jest duplikat karty SIM, a nawet jeśli komuś się uda to powinieneś odzyskać pieniądze. Osobna sprawa to lepiej nie trzymać więcej niż 100k Euro w jednym banku. Banki rzadko znikają (upadają), ale wszystko jest możliwe.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
To co to za modele?
Swoim małolatom kupiłem 2 telefony poniżej 1 tyś i działają naprawdę dobrze, jak to dzieciaki mają tam mnóstwo gier i innych dziwnych apek i wszystko śmiga bez zacinania.
Naprawdę nie ma się do czego doczepić.

Xiaomi według Forbes również śledziło użytkowników. W tym wpisywane znaki, oglądane ekrany czy wiadomości. Ciekawe czy dostanie bana jak Huawei.

To jest dobry sposób z tymi mailami, sam tak robię, do tego włącz gdzie się tylko da podwójna weryfikację logowania. Uzyskanie kodu przychodzącego na sms nie jest takie proste, bo potrzebny jest duplikat karty SIM, a nawet jeśli komuś się uda to powinieneś odzyskać pieniądze. Osobna sprawa to lepiej nie trzymać więcej niż 100k Euro w jednym banku. Banki rzadko znikają (upadają), ale wszystko jest możliwe.

LOL. To dzieciaki maja teraz zagwozdke i beda musialy rozdysponowac kasiorke w kilku bankach.

Zależy od pozyskiwanych danych. Wyciek haseł jest bardzo niebezpieczny. Nie można tego bagatelizować, a przechwytywanie ekranów i wpisywanych znaków jest mocno śliskie.
Co do samego śledzenia to poza firmami niektórzy też mają takie fetysze (pozdro dla grubego binarego) :D

Nie wiem jakiego jeszcze binarego znasz, bo ja nie jestem gruby i nie sledze nikogo, a juz zwlaszcza bytow tak nieistotnych dla mnie, jak zeszloroczny snieg w odleglym kraju.

Niepotrzebnie martwisz sie tym przechwytywanim hasel i ekranow, podczas sesji programow bankowych, Dobrze jednak abys uswiadomil sobie, ze telefon z systemem i serwisami Google podsluchuje Twoje rozmowy w tle, nawet jesli nie uzyjesz hasla wywolujacego asytenta glosowego. Ich AI jest w stanie odroznic rozmowe wlasciciela telefonu od odglosow tla i rozpoznaje slowa kluczowe.

Ciekaw jestem ilu z Was przydazylo sie dostac reklame produktu (uslugi), na temat ktorego nigdy przedtem nie szukaliscie informacji w internecie, wkrotce po odbytej na ten temat rozmowie w swoim pokoju czy biurze. Na USA jest to dosyc powszechnie raportowane zjawisko, w ktore uwierzylem odkad mi przytrafila sie taka sytuacja osobiscie. Wprawdzie nie mieszkam w USA, ale na codzien komunikuje sie w jezyku angielskim, a nie wpuszczam do domu zadnego, zdolnego podsluwiwac mnie AI, innego niz Google.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ciekaw jestem ilu z Was przydazylo sie dostac reklame produktu (uslugi), na temat ktorego nigdy przedtem nie szukaliscie informacji w internecie, wkrotce po odbytej na ten temat rozmowie w swoim pokoju czy biurze. Na USA jest to dosyc powszechnie raportowane zjawisko, w ktore uwierzylem odkad mi przytrafila sie taka sytuacja osobiscie. Wprawdzie nie mieszkam w USA, ale na codzien komunikuje sie w jezyku angielskim, a nie wpuszczam do domu zadnego, zdolnego podsluwiwac mnie AI, innego niz Google.

ie ma co sie dziwic. kiedys obilo mi sie to juz o uszy.

Daleko nie szukac dane z MediaMarktu. Adres, numer telefonu, imie nazwisko

https://niebezpiecznik.pl/post/dane-klientow-mediamarkt-zindeksowane-przez-google/

Kiedys zalozylem sklep na platformie shoper. pl. Gdy administrowalem ten sklep znalazlem plik, w ktorym zapisane byly emaile i hasla. Jak mozna sie domyslyc niektorzy ludzie maja haslo do meila takie samo jak do skrzynki pocztowej..... Pisalem z tym problemem do supportu shoppera ale nie wiem czy wkoncu to naprawili. Znudzilo mi sie prowadzenie sklepu :)

Wiec na to tez warto uwazac.

kaminskakl

Active member
Bez reklam

Pisałem już wcześniej o podsłuchiwaniu przez Google. Z dwojga złego lepsze to niż wyciekające dane do Chin :D

Z tymi hasłami to nie bądź taki pewny ;)

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
"Umarl krol niech zyja... ( chinole)"

Xiaomi jest liderem polskiego rynku smartfonów
Dopiero co wiele mówiło się o danych zebranych przez Canalys. Wedle nich Xiaomi znajdowało się tuż, tuż za plecami Samsunga. Najnowsze dane przedstawione przez firmę analityczną IDC (która swoją drogą jest w tej kwestii dla wielu bardziej wiarygodna) sytuacja wygląda zdecydowanie lepiej z perspektywy chińskiego producenta.

IDC podaje, że to Xiaomi z wynikiem 31,6% jest liderem polskiego rynku smartfonów. Drugie miejsce przypada w tym zestawieniu Huawei (26,8%), a dopiero na trzecim uplasował się Samsung (22,3%).

Cos samsung zaczyna podupadac....

W zeszlym miesiacu dali tez znac ze przestaja produkowac ledy do swoich TV i beda je kupowac od TCLa....

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie podupada, tylko oddaje rynek.

To odpowiedz raczej "dyplomatyczna".

Jak przestajesz cos produkowac, to przestajesz nad tym pracowac, zamykasz dzial R&D.
Technika idzie do przodu a cala twoja wiedza bedzie warta tyle ile sie nia podzieli z toba TCL...

Wkoncu dochodzi do takiego momentu ze:
TCL zacznie sprzedawac Samsungowi matryce po zawyzonych cenach. TCL w swoim tv bedzie mial te same bebechy lub lepsze i ich TV beda tansze. Nastepnie Samsung bedzie zmuszony do zamkniecia dzialu TV.

No chyba ze samsung ma juz powoli nalane na zwykle LCD i skupia sie tylko na microLED i na tym bedzie budowal przyszlosc.

werf

Active member
Bez reklam
W tym rzecz że samsung ma nalane na lcd,a jeszcze chyba udało mu się sprzedać fabrykę z przestarzałą technologią.

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Lolo
Samsung struga microledy i oledy quantumowe, pewnie sobie zdali sprawę, że więcej z ledów nie da się wycisnąć.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Samsung zarabia pieniadze na polprzewodnikach I w tym sektorze oraz nowych technologiach upatruje swego miejsca w przyszlosci, a nie na nasyconym rynku smartphonow, na którym pozostało już miejsce tylko na słuchawki dla biednych nacji czyli takich za 30-100usd, w tym zaś królują Chinczycy. Świadomie skupia się już tylko na topowych i "mocnych" modelach ze średniej półki. To się nazywa racjonalne zarządzanie. Dziwne ze ludzie odbierają to jako potknięcie. Tymczasem to naturalna kolej rynkowej rzeczywistości.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Samsung zarabia pieniadze na polprzewodnikach I w tym sektorze oraz nowych technologiach upatruje swego miejsca w przyszlosci, a nie na nasyconym rynku smartphonow, na którym pozostało już miejsce tylko na słuchawki dla biednych nacji czyli takich za 30-100usd, w tym zaś królują Chinczycy. Świadomie skupia się już tylko na topowych i "mocnych" modelach ze średniej półki. To się nazywa racjonalne zarządzanie. Dziwne ze ludzie odbierają to jako potknięcie. Tymczasem to naturalna kolej rynkowej rzeczywistości.

Dla mnie to powoli sa potkniecia.

Odkurzacze automatyczne - - - odpadli bo xiaomi alfavise wyparl.
Smartfony srednia i niska polka - - praktycznie odpadaja.
Telewizory srednia i niska polka odpadaja.

Oczywiscie, kazdy rozumie ze to optymalizacja kosztow i dochodow, skupianie sie na czyms innym (przyszlosci) itp ale....
Jezeli chinole powoli podgryzaja twoje "fundamenty" to zle to wyglada.

Skoro samsung majac najlepsza technologie nie potrafi wytworzyc panelu do LCD w konkurencyjnej cenie w porownaniu z chinolami. Oznacza to tylko jedno. Chinole maja ta sama technologie lub lepsza. Oznacza to tez ze chinole beda wiecej zarabiac, a jak beda wiecej zarabiac do wiecej zainwestuja w R&D, jak wiecej know-how zdobeda to zaczna produkcje kolejnego asortymentu samsunga, wtedy znowu samsung dojdzie do wniosku ze znowu cos mu sie nie oplaca produkowac
i lepiej to zlecic chinola. Kolejne bledne kolo, ktore prowadzi do bankructwa.

Ja to porownuje przez pryzmat firmy w ktorej ja pracuje. Firma zajmuje sie min. obrobka skrawaniem zeliwnych elementow do maszyn. Indie na dzien dzisiejszy sa najtansze w tym.
Ale moja firma ma taka techonolgie obrobki skrawaniem ze cena indyjskiego zeliwa obrobionego jest praktycznie drozsza lub w tej samej cenie co nasza.

Wiec na dzien dzisiejszy nie boimy sie ze hindus wprowadzi zeliwo na rynek (tzn, na dzien dzisiejszy wprowadza) Oczywiscie konkurencja zaopatruje sie w Indiach ale my mamy ten plus ze w tej samej cenie co konkurencja kupuje my mamy jeszcze zysk.
Czas idzie do przodu, wkoncu wprowadza clo na indie, lub hindusi jak kazdy inny beda chcieli zarabiac wiecej wiec cena wzrosnie. Nasza konkurencja bedzie miala zonka, bo maszyny swoje wysprzedali (bo wczesniej nie oplacalo sie ich trzymac i kupowac nowych) wiec beda zmuszeni kupowac elementy po coraz wyzszych cenach. No chyba ze powiedza OK czas zainwestowac kilka milionow w maszyny do obrobki - - - ale wtedy zobacza ze stopa zwrotu to 10 lat i zonk.

Pozostanie kupowac albo od nas albo z indii po wyzszych cenach.

W moim mniemaniu to samo robi samsung. Jakis ekonomista wpadl na pomysl ze lepiej kupic matryce od TCLa, zmontowac i sprzedac. Pomyslal ze fabryki nie trzeba, 5 tysiecy ludzi mozna zwolnic i zysk bedzie podobny lub lekko nizszy. Ale lepiej zabarbian mniej nic nie robiac :)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Dla mnie to powoli sa potkniecia.

Odkurzacze automatyczne - - - odpadli bo xiaomi alfavise wyparl.
Smartfony srednia i niska polka - - praktycznie odpadaja.
Telewizory srednia i niska polka odpadaja.

Idac Twoim tokiem rozumowania Lamborgini powinno dalej skupiac sie wylacznie na produkcji traktorow, Nokia na produkcji kaloszy, a BASF robic tylko nawozy sztuczne i barwniki?

Oczywiscie, kazdy rozumie ze to optymalizacja kosztow i dochodow, skupianie sie na czyms innym (przyszlosci) itp ale....
Jezeli chinole powoli podgryzaja twoje "fundamenty" to zle to wyglada.

Skoro samsung majac najlepsza technologie nie potrafi wytworzyc panelu do LCD w konkurencyjnej cenie w porownaniu z chinolami. Oznacza to tylko jedno. Chinole maja ta sama technologie lub lepsza. Oznacza to tez ze chinole beda wiecej zarabiac, a jak beda wiecej zarabiac do wiecej zainwestuja w R&D, jak wiecej know-how zdobeda to zaczna produkcje kolejnego asortymentu samsunga, wtedy znowu samsung dojdzie do wniosku ze znowu cos mu sie nie oplaca produkowac
i lepiej to zlecic chinola. Kolejne bledne kolo, ktore prowadzi do bankructwa.

Nie wiem skad biora sie Twoje wnioski o bankructwie. Samsung ma sie dobrze, a wlasciwie coraz lepiej i lepiej. Moze warto zainteresowac sie faktami, liczbami i newsami, a nie plesc tego, co slina na jezyk przyniesie.
Ekonamia rzadzi sie uniwersalnymi dla wszystkich prawami. Nie ma w tym nic dziwnego, ze firma trzezwo ocenia realia ( pprzypomnij sobie dla odmiany historie innego lidera tego rynku - Nokii) i wybiegajac w przyszlosc, swiadomie oddaje swa pozycje rynkowego lidera innej. To nie jest porazka, zwlaszcza jesli Samsung postanawia byc liderem w innych branzach i nie tylko umacnia swoja hegemonie ale zwieksza zyski i inwestycje. Nie wiem czy wiesz, ale poltora roku temu Samsung oglosil bardzo ambitny plan inwestycyjny z 3 letnim budzetem o wysokosci 1/3 GDP Polski, zas co do wyswietlaczy, to chyba slyszales o tym, ze Samsung produkuje najlepsze wyswietlacze AMOLED do urzadzen mobilnych i ma prototypy, a wlasciwie gotowa do startu technologie najbardziej zaawansowanych wyswietlaczy telewizyjnych na swiecie. Covid-19 zapewne pokrzyzuje te plany, ale to akurat nie zmienia niczego w kwesti oceny planowania i zarządzania firmą.

W moim mniemaniu to samo robi samsung. Jakis ekonomista wpadl na pomysl ze lepiej kupic matryce od TCLa, zmontowac i sprzedac. Pomyslal ze fabryki nie trzeba, 5 tysiecy ludzi mozna zwolnic i zysk bedzie podobny lub lekko nizszy. Ale lepiej zabarbian mniej nic nie robiac :)

???!!??

Pierwsza sprawa, to Samsung przyrzekl ulokowac 70% inwestycji na terenie Korei Pd ( patrzac na kwoty, zakladam ze firma musiala przyjac takie zobowiazanie, bo prawdopodobnie bedzie korzystac z gwarancji kredytowych i subsydiow udzielonych przez rzad Korei Pd), zreszta wystarczy przeczytac podlinkowana powyzej notke. Druga sprawa, rachunek ekonomiczny jast nieublagany. Wyobraz sobie sytuacje, w ktorej LG aby zachowac konkurencyjnosc, przy produkcji swoich telefonow musi rozważac wykorzystanie tanszych paneli chinskiego BOE, zamiast drozszych, produkowanych przez spolke zależną - LGD. Telewizory, to dla Samsunga, podobnie jak smartphone'y, w segmecie srednim i niskim - sprawa przegrana. "Bogaty swiat" sie nasycił, a gospodarstwa domowe krajow rozwijajacych sie, moga wydac zdecydowanie mniej. Konkurencja nie spi, ale rozwija sie i produkuje na duza skale. Dzisiaj 55" telewizor 4k kosztuje 300-400 USD, a nie 2000. Samsungowi, z jego wysokimi kosztami, znowu pozostal segment premium i uwazam, ze w tej klasie napewno zobaczymy wkrotce przelom, tj nowe technologie, wieksze przekatne i lepsza jakosc. Czyms trzeba bogaczy przekonac do wymiany starszych modeli.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ban nałożony na Huawei przedłużony o rok. Chyba Lolo nie będziesz miał na co wymienić obecnego P20 Pro :D

No chyba nie. Zreszta nawet mi sie nie chce zmieniac. Ceny nie powazne a zysk/zmiana praktycznie znikoma.

Jedynie aparaty lepsze i baterie w lepszym stanie. Bo niczego szybciej/wiecej nie ma.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
A szpan, prestiż, chwalenie się? ;D

Tak poważnie to jedyna możliwa zmiana to póki co P30 Pro, ale tak jak piszesz jest to jedynie kosmetyka. Plotki mówiły o grafenowej baterii w P40 Pro, ale skończyło się na niczym i to bez usług Google.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
A szpan, prestiż, chwalenie się? ;D

Tak poważnie to jedyna możliwa zmiana to póki co P30 Pro, ale tak jak piszesz jest to jedynie kosmetyka. Plotki mówiły o grafenowej baterii w P40 Pro, ale skończyło się na niczym i to bez usług Google.

Moze jakby virgin wprowadzilo nielimitowany internet albo pakiety po 300gb to wtedy wymienilbym telefon na cos z agregacja 4 pasm.

Lub moze oppo, xiaomi lub redmi cos fajnego wymysla.

Narazie wydanie ponad 3000zl za telefon jeat wedlog mnie glupota. Nie dam tyle za sluchawke ktora nic nowego nie wniesie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Moze jakby virgin wprowadzilo nielimitowany internet albo pakiety po 300gb to wtedy wymienilbym telefon na cos z agregacja 4 pasm.

Lub moze oppo, xiaomi lub redmi cos fajnego wymysla.

Narazie wydanie ponad 3000zl za telefon jeat wedlog mnie glupota. Nie dam tyle za sluchawke ktora nic nowego nie wniesie.

Lolo według mnie to nie ma nic za bardzo wspólnego z głupotą o ile podchodzimy do tematu z dystansem. To jest chęć czegoś posiadania i w tym wypadku to jest smartfon. Dla Ciebie czy też dla mnie jest to niezrozumiałe, ale to nie oznacza, że wydanie takiej kwoty na smartfon jest głupotą, bo każdy wydaje tyle ile chce z takiego czy z innego powodu. Jak jestesmy przy smartfonach, znam kogoś kto co dwa lata wydaje dużą kasę na topowego "ajfona", a urlop spędza u siebie na działce pod Warszawą. I dla kogoś powiedzmy takiego jak ja, gdzie wczasy dwa razy w roku to niemalże "obowiązek" to takie podejście jest niezrozumiałe, ale gość ma do tego prawo.. jego pieniądze i jego decyzje..

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie uwazam ze wydanie 3000na smartfona to glupota bo sam pewnie cos kolo tego wydalem na swojego.

Za glupote uwazam dzisiaj wymiane rocznego lub dwu letniego topowego smartfona na nowego topowego. Bo zmian praktycznie nie ma.
Aczkolwiek, szybe juz mam porysowana, bateria coraz slabsza, brak najnowszego BT, brak agregacji 4 pasm wiec za rok bedzie trzeba juz wydac 3000zl na nowego srajfona.

Do góry